BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisDev bankalara karşı düzenleme savaşı----

Dev bankalara karşı düzenleme savaşı

Dev bankalara karşı düzenleme savaşı
07 Haziran 2021 - 15:48 www.finansgundem.com

İngiltere’nin rekabet düzenleyicisi Rekabet ve Piyasalar Otoritesi (CMA) büyük bankaların tekeline karşı oluşturduğu mücadele planları nedeniyle eleştiri topladı.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’nin rekabet düzenleyicisi Rekabet ve Piyasalar Otoritesi (CMA) bankacılık sektörünün lobi grubu UK Finance’ten, büyük bankaların tekeline karşı denetleyici önlemler almasını istemesinin ardından, “kurda kuzu emanet etmekle” suçlandı. Fintek start-up şirketlerinin de aralarında bulunduğu birçok kurum, tüketici temsilcilikleri ve milletvekilleri de CMA’nın gelecekteki açık bankacılık kurallarıyla ilgili UK Finance’ten gelen önerileri temel almasından endişe duyduğunu ifade etti.

Açık bankacılık, bankaların önemli müşteri verilerini diğer finansal hizmet sağlayıcılarla paylaşmasını gerektiriyor. Bu şekilde daha küçük şirketler daha hızlı kredi kararları alabiliyor ve bütçe araçları gibi hizmetleri daha kolaylıkla sunabiliyor. Açık bankacılık CMA’nın 2016 yılında gerçekleştirdiği soruşturmada büyük ve köklü bankaların “müşteri kazanmak için fazla rekabete ihtiyaç duymadığını” ortaya koymasının ardından rekabeti canlandırmak için tasarlanmıştı.

CMA açık bankacılık İngiltere’nin bankacılık pazarında bir “devrim” oluşturmasına niyetliydi. İngiltere’nin ilk seyahat banka kartı sağlayıcısı Currensea’nin kurucu ortaklarından James Lynn, bankalara kurallar üzerinde etkili olma fırsatının verilmesinin “kurda kuzu emanet etmek” olduğunu ya da bankalara “kendi ev ödevlerini vermelerine” izin vermek anlamına geldiğini söyledi.

Financial Times’ın haberine göre, Lynn, “bankalar tarafından büyük miktarda fon alan bir grup, bankalar için rekabet gerirecek bir gelecek hazırlamayacak” dedi. Lynn’in şirketi açık bankacılık sistemini bankaların uluslararası kart ödemelerinde aldığı ücretleri ortadan kaldırmak amacıyla kullanıyor. Açık bankacılığın kullanımının yaygınlaşması, geçici bir açık bankacılık uygulama kurumu tarafından yürütülüyordu.

UK Finance’in önerilerine göre, CMA soruşturmasında hedef alınan dokuz bankanın üç yıl boyunca “gelecekte kurulacak bir kuruma” fon sağlaması gerekecek. Ancak bundan sonra altı ay önceden bildirimde bulunmak şartıyla üyeliklerini geri çekebilecekler. Fintek ticaret odası Innovative Finance’in de aralarında bulunduğu birçok grup, büyük bankaların çekilmesinin diğer küçük şirketlere yeni kurum içinde adaletsiz bir yetki alanı bırakma tehdidi oluşturduğunu söyledi.

Bunun sonucunda ise inovasyon çalışmalarının önü kapanmış olacak. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, UK Finance aynı zamanda yeni grubun yönetim kurulu başkanının “ağırlıklı” oy hakları olan şirketler tarafından seçilmesi gerektiği önerisinde bulundu. Bunun ardından ise büyük bankaların grup üzerinde oldukça yüksek seviyede etkisi olabileceği endişeleri ortaya çıktı.

CMA’nın araştırmasında yer alan HSBC’nin eski çalışanı ve şimdi Allica Bank CEO’su Richard Davies, “büyük bankalardan hep gizli bir direnç vardı” dedi. 2016 yılında gerçeklelen CMA soruşturmasında hedef alınan dokuz bankadan sekizi, yeni hizmetleri sunmak için son tarihleri geçirdikleri için düzenleyiciden uyarı almıştı. Davies, “denetim kaybedecek en çok şeyi olanlar tarafından yapılamaz, bu mantığa aykırı” dedi.

UK Finance Ödemeler ve İnovasyon Direktörü Jana Mackintosh eleştirilere karşılık vererek kurum tarafından yapılan önerilerin “temsil edilen şirketlere özgürlük getirmeyi amaçladığını” söyledi. Mackintosh UK Finance üyelerinin aralarında fintek şirketlerinin de bulunduğu 300 şirketten oluştuğunu söyledi ve “kapsamlı üye çeşitliliği ve bu alandaki uzmanlığımız açık bankacılığın geleceğini değerlendirmek için bizi en iyi konumda kılıyor” dedi.

Yüksek faiz oranları Bitcoin'in cazibesini artırıyor

 

AB ülkeleri, yeşil dönüşüm için kurulacak fonu onayladı

 

İngiltere'de konut fiyatları rekor düzeyde

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • duran07 Haziran 2021 20:03

    Coinler yok, sanal paralar yok, büyük bankalar da yok hatta büyük şirketlerde...sadece küçük ve orta ölçekli firmlar ve bölgesel bankacılık bunların yerine geçecek...herşey küçülüp dağılacak, köy, kasaba ve ilçeler ihya olacak, büyük şehirler bitecek...eski büyükşehirlerin de yerlerin de yeller esecek ve hatta farklı yerlerde çok az sayıda şehirleşmeler olacak onlarda 100.000 nüfusu da bulamayacak...