BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiDev bankalar uyardı: Gelişmekte olan ekonomiler uçurumun kıyısında----

Dev bankalar uyardı: Gelişmekte olan ekonomiler uçurumun kıyısında

Dev bankalar uyardı: Gelişmekte olan ekonomiler uçurumun kıyısında
28 Eylül 2020 - 10:27 www.finansgundem.com

Gelişmekte olan ekonomiler üçüncü çeyreğin sonuna gelirken, iyimserden çok dikkatli olmalılar

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Gelişmekte olan ekonomilerin hisseleri, para birimleri ve tahvilleri, geçtiğimiz hafta korona virüs pandemisinin Mart ayında küresel ekonomileri sarsmasından bu yana en kötü dönemini yaşadı. Gelişmekte olan ekonomilerin para birimlerindeki volatilite ve G7 ülkeleri arasındaki uçurum, Haziran ayında bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bunun nedenlerinden bazıları, yeni karantina önlemleriyle ilgili endişeler ve ABD’nin yeni ekonomik teşvik paketindeki gecikme olarak ortaya çıktı.

Çin, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika’dan gelen üretici raporları, yatırımcılar için belirsizliğe işaret etti. Yatırımcılar Kasım ayında ABD’de yapılacak seçimlerden sonra daha yüksek fiyat dalgalanmalarına hazırlanıyor. ABD Başkanı Donald Trump ve rakibi Joe Biden arasında yapılacak münazara Salı günü gerçekleşecek.

Deutsche Bank gelişmekte olan ülkelere verdiği krediler konusunda daha “savunmacı bir tavır” izleyecek. Banka ABD seçimlerinden sonra artış gösterecek olan volatilitenin, riskli varlıklarda bir satış furyası gerçekleştireceğini tahmin ediyor. Geçtiğimiz aylarda ABD Merkez Bankası’nın canlandırma programları ve yatırımcıların getiri konusundaki açlığı, gelişmiş ülkelerin dolar borcunu yükseltti.

Goldman Sachs, yatırımcılara paralarını yüksek getirili para birimlerine yatırmalarını tavsiye ediyor. Bunlara örnek olarak Meksika pesosu, Güney Afrika randı ve Rus rublesini gösteriyor. Ancak bu yatırımların “her şey yerine oturduktan sonra” yapılması tavsiye ediliyor. Bu para birimlerindeki dalgalanma beklentileri, geçtiğimiz hafta muadillerine göre yükseliş gösterdi.

Goldman Sachs’ın Stratejisti Zach Pandl, notunda “dolar volatilitesini korurken ve mevcut riskler hala geçerliylen, yeni uzun vadeli yatırımlar için çok erken” ifadesini kullandı.

Hindistan ve Filipinler’deki merkez bankalarının ikisinin de, faiz oranlarını sabit tutmaları bekleniyor. Bu ülkeler ekonomik teşvik paketi ihtiyaçlarıyla, arka fonda artan piyasa volatilitesini dengede tutmaya çalışıyor. Türkiye ve Macaristan, geçtiğimiz hafta beklenmedik bir şekilde, zayıflayan para birimlerini desteklemek için borçlanma maliyetlerini yükseltti.

Asya’daki riskten kaçınma tavrının üzerine, Türk lirası pazartesi günü rekor bir düşüş yaşadı. Azerbaycan ve Ermenistan’ın askeri güçleri Pazar günü çatışmaya girerken, Türkiye müttefiki Azerbaycan’ı destekledi ve yardım teklifinde bulundu.

Oanda’nın Piyasa Analisti Jeffrey Halley, “Suriye’deki çatışmalara dahil olan, Akdeniz’de Yunanistan’la anlaşmazlık yaşayan Türkiye’nin bir başka bölgesel çatışmada yer almasının siyasi ve ekonomik olarak sürdürülebilir olmayacağına dair korkular var” dedi.

Oran kararları

IHS Markit’in Başekonomisti Bernard Aw’a göre, yükselen enflasyonel baskılar, Hindistan Merkez Bankası’nın politikaları gevşetme kabiliyetini kısıtlayabilir. Aw, açıklamasında “merkez bankasının diğer önlemlerle, likiditeyi arttırmasını bekliyoruz” dedi.

Filipin Merkez Bankası, faiz oranlarını daha da düşürebilir ancak bunun Kasım ayında gerçekleşmesi daha muhtemel. Citigroup Ekonomisti Johanna Chua, yazdığı raporda, “Filipin pesosu bu yıl en iyi performans gösteren gelişmekte olan ülke para birimi olarak öne çıktı. Para birimi %4,5 yükseliş gösterdi” ifadesini kullandı.

Kolombiya’nın Merkez Bankası, 25 Eylül tarihinde gerçekleşen toplantısının notlarını yayınlayacak. Ağustos ayının kentsel işsizlik verileri, Çarşamba günü yayınlanacak ve muhtemelen yılın erken dönemlerinde görülen artıştan sonra işsizlik rakamlarının sabitlendiği açıklanacak.

Veriler

Çin’in Çarşamba günü açıklayacağı üretim verilerinin, ülkenin ekonomik iyileşme sürecinin Eylül ayında da devam ettiğini göstermesi bekleniyor. Çin’in endüstriyel kurumlarının karı dört ay ard arda büyüme gösterdi. Ülkedeki fabrikalar, pandemi nedeniyle uygulanan karantinalardan sonra ivme kazandı. Yuan bu çeyrekte %3 yükseliş göstererek diğer Asya para birimlerinin önünde geçti.

Güney Kore, endüstriyel üretim verileri Salı günü ve ticaret verilerini de bir gün sonrasında yayınlayacak. İhracatın Eylül ayında yıllık bir artış göstermesi bekleniyor. Bu pandemi ortaya çıktığından beri bir ilk olacak ve muhtemelen göze çarpan bir ivmeden çok, artan çalışma günlerini gösterecek. Güney Kore wonu, bu ay gelişmekte olan ülkelerin para birimleri arasında en iyi performans gösteren para birimi oldu.

Lübnan Başbakan adayı, Pazar günü bir hükümet kurmakta başarısız olduğunu söyleyerek istifa etti. Ana limanında geçtiğimiz ay gerçekleşen büyük patlamanın yaralarını sarmaya çalışan ülke, lidersiz kaldı. Suudi Arabistan’a yakınlığıyla bilinen Saad Hariri, yeni bir hükümet kurmak için aday olmayacağını söyledi. Ülkenin euro tahvilleri bu ay %1,9 değer kazandı ve gelişmekte olan ülkeler arasında en iyi performansı gösterdi.

G7 maliye bakanları Kovid-19'a karşı alınan ekonomik tedbirleri görüştü

 

G7 maliye bakanları yoksul ülkelere taahhüdü yineledi

 

Gelişmekte olan ekonomilerde özel sermaye göçü

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)