BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkDev bankalar giderek daha az kredi veriyor----

Dev bankalar giderek daha az kredi veriyor

Dev bankalar giderek daha az kredi veriyor
10 Şubat 2021 - 16:51 www.finansgundem.com

En büyük ABD bankalarında, toplam kredilerin varlıklara oranı rekor bir düşüşle %46’ya geriledi. Bankalar kredi seviyeleri durgunluk gösterirken varlık alımına yöneliyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin en büyük bankaları kolektif bilançolarında kredilere ayırdıkları kısmı düşürerek, en büyük kredi kuruluşlarının bankacılık sektörünün gerisinde kaldığını gösteren trendi sürdürdü.

En büyük 25 ABD bankasının toplam kredi miktarı, bankalarının toplam varlıklarının %46’sından azını oluşturdu. Bu oran, ABD Merkez Bankası’nın (FED) verilerine göre, geçtiğimiz yılın aynı döneminde %54 seviyesindeydi. %45,8’de kalan kredi oranı, neredeyse 36 yılın en düşük rakamı olarak gerçekleşti.

Bloomberg’in haberine göre, veriler, korona virüs pandemisi ekonomiye hasar vermeye devam ederken şirketlere ve hane halklarına desteğinin altını çizen sektörün gerçeklerle yüzleşmesini sağladı. Bankaların verdiği toplam kredi miktarı duraklarken, ülkenin en büyük kredi kurumları, varlık alımı gibi diğer alanlarda hızla genişledi.

Toplam krediler geçtiğimiz yıla göre 5,5 trilyon dolara düştü. Bu rakam ise ABD Küçük İşletmeler İdaresi tarafından desteklenen yeni kredileri de içeriyor. Aynı zamanda dev bankaların bilançoları %17’den fazla büyüme göstererek, 12 trilyon dolara yükseldi. Bu rakam ise FED’in piyasalardaki nakit miktarını, şirketlerin ABD ekonomisinde kredi akışını sürdürmesi amacıyla artırması sayesinde gerçekleşti.
Bankalar bu fonların bir kısmını nakit olarak tutarak geri kalanını FED’in güvencesi altındaki menkul kıymetleri satın alarak kullandı. Pandemi döneminde bankalar maliyetleri düşürme çabası içine girdiği için, kredilerde denetim sıkılaştı ve küçük işletmeler ile hane halkları, makul bir fiyatla krediye erişmekte güçlük yaşıyor.

Daha büyük, borsalarda işlem gören şirketler ise, ihtiyaçları olan krediyi sağlayabilmek için büyük oranda tahvil piyasalarına yöneldi. Krediler, büyük bankaların bilançolarında, geçtiğimiz yıl mayıs ayından bu yana ilk kez yarıdan az yer tutuyor.

Powell’ın açıklamaları doları düşürür mü?

 

Fransa’nın finans kuruluşu Natixis’i satın alıyor

 

Küresel ticaret Kovid-19'un etkisiyle yüzde 9 azaldı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • db10 Şubat 2021 22:20

    Tüm dünyada bankaların hepsi bölgesel olarak küçültülmeli. Piyasaya ihtiyaç duyulan finansmanı sağlama zorunluluğu sağlanmalı ve oranlar da çok düşük olabilmeli. Devletler banklara toplanılan katma değer vergisinin %40'ı kadar destek maliyetsiz sermaye de verebilmeli...