BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisDev bankalar daha az ofise ihtiyaç duyuyor----

Dev bankalar daha az ofise ihtiyaç duyuyor

Dev bankalar daha az ofise ihtiyaç duyuyor
26 Şubat 2021 - 17:59 www.finansgundem.com

İngiltere’nin en büyük üç bankası yüksek maliyetli ofis alanlarından vazgeçiyor. Uzaktan çalışma pandeminin ardından kalıcı olacak

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’nin en büyük üç bankası yüksek maliyetli ofis alanlarını geride bıraktıkları konusunda açıklama yaptı. Bunun üzerine uzaktan çalışma modelinin pandemi sona erdikten sonra bile yerini koruyacağı yönündeki beklentiler arttı. HSBC’den yapılan açıklamada, bankanın küresel emlak ayak izini ilerleyen yıllarda %40 oranında kısmayı planladığı söylendi. Ofis alanlarının küçültülmesi ise bankanın Asya’ya yönelme sürecindeki maliyet kısma planının bir parçası.

Lloyds’un çarşamba günü yaptığı açıklamada ise bankanın 2023’e kadar ofis alanını %20 oranında azaltmayı hedeflediği söylenirken Standard Chartered gelecek üç il dört yıl içinde üçte bir oranında küçülmeyi hedeflediğini ifade etti. Bilanço açıklaması esnasında Lloyds’un açıklamasında “pandemi çalışan beklentilerinde ve daha esnek çalışmaya yönelik trendleri hızlandırdı” dendi.

CNN’in haberine göre, dev bankaların hamleleri ise tüm dünyada milyonlarca ofis çalışanının neredeyse bir yıldır evden çalışma modeline adapte olduğu bir dönemde geldi.

Pandemi devam ederken çocuk bakımı ve uzun çalışma saatleri zorluk oluşturmaya devam ediyor. Ancak birçok şirket iletişim süreçlerindeki engelleri ortadan kaldırdığını ve verimliliği önemli bir endişe kaynağı olarak görmediğini söylüyor. HSBC ise, “çalışanlarımızın evden çalışırken de ofiste oldukları kadar verimli olabildiklerini gördük” dedi.

Hibrit çalışma modeli

Kira sözleşmelerinin süresi dolarken, HSBC ofislerini tutup tutmayacağına karar verecek. Ancak kesintiler banka şubelerini ya da bankanın Londra Canary Wharf’ta yer alan merkez binasını etkilemeyecek. HSBC CEO’su Noel Quinn “Canary Wharf’ta bir binamız var. Bu merkez ofis olacak ancak ofiste çalışmanın doğası değişecek” dedi. Quinn HSBC’nin “daha hibrit bir model” benimseyeceğini düşünüyor.

HSBC gibi Londra merkezli olan ancak Asya’ya odaklanan Standard Chartered da geçtiğimiz yıl kasım ayında, 2023’e kadar tüm dünyadaki çalışanlarının %90’ına esnek çalışma planlarının teklif edileceğini açıkladı. Ancak bazı banka yöneticileri, pandeminin getirdiği değişimlerin kalıcılığı konusunda şüpheci tavırlarını sürdürüyor. Goldman Sachs CEO’su David Solomon çarşamba günü yaptığı açıklamada, evden çalışmayı “geçici bir şey” olarak gördüğünü söyledi.

Solomon katıldığı bir sektör etkinliğinde, “bizimki gibi inovatif, işbirliğine dayanan kültürü olan şirketler için bu durum ideal değil. Aynı zamanda yeni normal de değil” dedi. Açıklamasının devamında, “bu olabildiğince hızlı düzelteceğimiz bir yanlış” ifadesini kullandı.

Uzaktan çalışmaya geçiş, uzun süredir işe gidip gelen insanlar sayesinde ayakta kalan şehir merkezleri için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Londra’nın merkezi ve Canary Wharf ise 2017 yılında Londra’nın ekonomik çıktısının %50’den fazlasını ve İngiltere’nin tamamının ise onda birinden fazlasını sağladı.

Hükümet ekonomistleri Londra’nın 2020 yılında uzaktan çalışma nedeniyle 1,9 milyar sterlin kayıp yaşadığını tahmin ediyor. Ancak bu durum yalnızca Londra için bir sorun oluşturmuyor. Bu ayın ilk günlerinde San Francisco merkezli Salesforce pandemi sona erdikten sonra birçok çalışanının haftanın bir ila üç günü ofise gelmesini istedi, ancak bazı çalışanlar tamamen evden çalışabilecek.

Küresel bankalar Çin pazarına yöneliyor

 

Banka ve fintek işbirliği yükselişte

 

Bankacılıkta yeni dönem

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)