BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkDev Avrupa bankalarına iklim baskısı----

Dev Avrupa bankalarına iklim baskısı

Dev Avrupa bankalarına iklim baskısı
06 Eylül 2021 - 14:24 www.finansgundem.com

ShareAction isimli yatırımcı aktivist grup, birçok bankanın karbon emisyonu yüksek şirketlere sağladığı finansmanı kısma vaadini yerine getirmediğini söyledi.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa’nın en büyük bankaları 2050 yılına kadar karbon emisyonu yüksek şirketlere finansman sağlamayı kesme sözü verdi. Ancak büyük hissedarlar tarafından desteklenen aktivist grup ShareAction, kredi kurumlarının hedeflerine ulaşmak için yeterli gayreti göstermediğini söyledi. Londra merkezli kar amacı gütmeyen ShareAction, Barclays, HSBC gibi bankaların küresel ısınmayla mücadeleye katılması için baskıda bulunuyor.

Gruptan yapılan açıklamada, bankaların açıkladığı hedeflere ulaşmak için gerekli adımları atmadığı söylendi. ShareAction tarafından hazırlanan iklim raporunun yazarlarından Jeanne Martin, “birçok banka ön cephede görünüyor ancak koşmaya başlayan çok az isim var” dedi. Martin, bankaların 2050 hedeflerine ulaşmaları için faaliyet biçimlerinde şimdiden önemli değişikliklere gitmesi gerektiğini ifade etti.

Örneğin Wall Street Journal’ın haberine göre hiçbir Avrupa bankası ShareAction’a göre fosil yakıt üreticilerine finansman sağlamayı bırakmadı. Mayıs ayında Uluslararası Enerji Ajansı yeni fosil yakıt arzı projelerinin acilen durdurulması gerektiğini, durdurulmadığı takdirde 2050 hedeflerine ulaşılamayacağını söyledi. ShareAction’ın anketine katılan 25 Avrupa bankasından yalnızca üçü 2030 yılına kadar emisyon finansmanlarını kesmeye yönelik girişimde bulundu. Bunlar ise Lloyds, NatWest ve Nordea Bank.

İklim değişikliği birçok yatırımcı için giderek büyüyen bir endişe konusu. Karbon emisyonlarında ve yeşil enerjinin finansmanında sermayenin oynadığı rolün, kasım ayında Birleşmiş Milletler’in sponsorluğunda gerçekleşecek etkinliğin kilit başlıklarından biri olacağı tahmin ediliyor. Bankaların iklim hedeflerine ulaşamadığı durumda, yatırımcılar için banka hisselerine sahip olmak ve kendi karbon emisyonlarını kesme hedeflerine ulaşmak zorlaşacak. Toplamda 43 trilyon dolarlık varlığı yöneten fon yöneticileri, Birleşmiş Milletler’in 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonlarını desteklemek amacıyla Net Sıfır Varlık Yöneticileri Girişimi’ni kurdu.

Fon yöneticisi Federated Hermes’in yöneticilerinden Roland Bosch, “bankalar müşterilerinden geçiş planlarını alamıyorsa, bu müşterilere veda etmek zorunda kalabilir” dedi.

Avrupa’da yatırımcılar iklim değişikliği konusunda harekete geçiyor ve düzenleyiciler de bankaları ve şirketleri karbon emisyonlarını azaltma konusunda baskı altında bırakıyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre ABD bankalarının da bu alanda hedefleri bulunuyor. Citigroup, Bank of America ve Morgan Stanley’in de aralarında bulunduğu bankalar tarafından kurulan Net Sıfır Bankacılık Birliği, İngiltere Merkez Bankası Eski Başkanı ve Birleşmiş Milletler İklim Aksiyonu ve Finansmanı Temsilcisi Mark Carney işbirliği ile kuruldu.

Girişimde 28 ülkeden 55 Banka bulunuyor. ShareAction raporu Barclays’in hedeflerinde sermaye piyasalarını dahil eden tek banka olduğunu ortaya çıkardı. Ancak Londra merkezli banka henüz kömür finansmanına son vermedi. Barclays sözcüsü, bankanın ShareAction’ın görüşlerine değer verdiğini ve düşük karbonlu bir ekonomiye geçişi hızlandırdığını söyledi. HSBS tüm dünyada termal kömür finansmanını 2040 yılına kadar sona erdirmeyi planlıyor.

Banka aynı zamanda 2018’in nisan ayından bu yana yeni kömür santrallerine finansman sağlamadığını açıkladı. HSBC sözcüsü bankanın bu yılın sonunda petrol ve doğalgaz şirketlerine yönelik hedeflerini de açıklayacağını belirtti. NatWest 2021 yılı sonuna kadar karbon dioksit salınımını azaltmaya yönelik belirgin bir plan açıklamamış olan petrol ve doğalgaz üreticilerine kredi vermeyi durduracağını açıkladı. Nordea da bu yıl fosil yakıt sektörüne yönelik yeni bir yol haritası açıklayacak. Lloyd ise hedeflerine ulaşmak için eyleme geçiyor.

İstanbul'a yeni nesil ve çevreci Deniz Taksi geliyor

 

Türkiye'nin sıvılaştırılmış doğal gaz ithalatında sert düşüş

 

Merkez Bankası piyasayı 71 milyar TL fonladı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)