BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkDeutsche Bank sorunlarına rağmen Merkel'den güven oyu aldı----

Deutsche Bank sorunlarına rağmen Merkel'den güven oyu aldı

Deutsche Bank sorunlarına rağmen Merkel'den güven oyu aldı
11 Şubat 2021 - 12:30 www.finansgundem.com

Almanya Başbakanı Angela Merkel, yıllardır kayıplar ve skandallarla anılan Deutsche Bank’ın etkinliğinde konuşma yapacak

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Deutsche Bank’ın 2014 yılından bu yana ilk kez kar açıklaması yapmasının hemen ardından, bankanın yeni yıl etkinliğinde konuşma yapacak. Deutsche Bank CEO’su Christian Sewing’in bankada yaptığı düzenlemeler sonucunda, önemli bir yol kat edildi. Ancak yatırımcılar ve analistler, Merkel’in sembolik güven oyuna rağmen, bankanın geleceğinin belirsiz kalmaya devam ettiğini söylüyor.

Analistler Sewing’in maliyetleri kısma konusundaki başarısını takdir ederken, geçtiğimiz yıl tüm bankacılık birimlerinin karının yatırım bankacılığının gerisinde kalmasının ardından, gelir sağlama konusundaki gücünü sorguluyor. Bankanın hissedarlarından Union Investment’ın Portföy Yöneticisi Alexandra Annecke, Deutsche’nin geçtiğimiz yıl pandeminin neden olduğu borsa patlamasının meyvelerini topladığını söyledi. Ancak açıklamasının devamında, “banka halen pamuk ipliğine bağlı” dedi. 

Halen büyük bir revizyon sürecinde olan Deutsche’nin gelirlerinin 2022 yılında, 2020’ye kıyasla %6 azalarak, 1,6 milyar euro düşüş göstereceği tahmin ediliyor. Tüm birimlerin gelirlerinin ise, aynı dönemde yerinde sayması ya da azalması bekleniyor. İstisna ise varlık yönetimi birimi. Hissedar lobi grubu DSW’den Klaus Nieding, “gelecek üç ila beş yılda parasını nereden kazanmak istediğini Christian Sewing’e sormalıyız” dedi. Açıklamasının devamında, “bankanın gereken parayı kazanmak için daha fazla alana ihtiyacı var” ifadesini kullandı.

Channel News Asia’nın haberine göre, Deutsche’nin üzerinde durduğu bazı planlar var. Bireysel bankacılık birimi, 22 milyon müşterisiyle perakende yatırımcılarına odaklanıyor ve mevduat hesapları için ücret ödeyen müşterilerin sayısını artırmayı hedefliyor. Varlık yönetimi birimi Asya’da büyüme amaçlarken, kurumsal bankacılık birimi ticaret ödemeleri alanında genişlemek istiyor. 

Bankayla ilgili görünümü olumlu olan kredi derecelendirme kurumlarından Moody’s Analisti Michael Rohr, “şimdiye kadar varlık gösteremedikleri alanlarda kurumsal bankacılığın yer kazanması oldukça önemli” dedi.

Fitch Direktörü Ioana Sima ise, diğer alanlarda karlılığın artmasının da bankanın gelir kaynaklarını çeşitlendirme açısıdan önem taşıdığını söyledi. Sima, “eğer yatırım bankacılığı birimi kötü bir yıl geçirirse, diğer birimler gelir sağlamaya devam edebilmeli” dedi. Sewing yaptığı açıklamada yatırım bankacılığı biriminin, karların %30’unu sağlaması gerektiğini söyledi. 2020 yılında ise birimin toplam kardaki payı %40 olarak gerçekleşti.

Düşük faiz oranları ve sert rekabet, tüm Avrupa bankaları için karlılığı azalttı. Bu nedenle 2018 yılında göreve gelen Sewing, çoğunlukla maliyetlere odaklandı. CEO 18,000 kişinin işine son verirken, bazı birimleri kapattı.

Mesafe

2008 finansal krizinin ardından kamuoyunun tepkisini çeken kurtarma paketlerinden bu yana Merkez ülkenin bankacılık sektörüyle arasına mesafe koydu. Bu yıl Merkel’in yardımcılarından yapılan açıklamada, Merkel’in Sewing’in davetini sevinçle kabul ettiği söylendi. Açıklamada, “Almanya’nın en büyük bankasının 150 yıllık tarihi ve mevcut zorlu koşullarda Alman bankacılık sektörünün önemi göz önünde bulundurulduğunda, onay veren bir katılım oldukça doğal” ifadeleri kullanıldı.

Genellikle bankacılar, Alman siyasetçilerinin sektörü desteklemekten kaçındığı konusunda şikayetçi. 

Finansal zorluklara ek olarak Deutsche Bank kara para aklama da dahil olmak üzere bir dizi skandal ve düzenlemelere uyum konusunda maliyetli başarısızlıklarla başa çıkmak zorunda kaldı. Bu dönemin üzerine yeni bir sayfa açmak için çaba gösteren Sewing, bankanın uyum operasyonlarını güçlendirdi.

Bankanın talihinin döndüğünü söylemek için henüz çok erken. S&P Analisti Giles Edwards, “henüz son söz söylenmedi” ifadesini kullandı.

Bankaların açıklanan 2020 yılı 12 aylık bilançoları

 

Almanya'da şirket iflasları azalıyor

 

Powell doları zayıflattı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)