BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisDeutsche Bank muhbirine ödül ispiyon dalgası mı başlatacak?----

Deutsche Bank muhbirine ödül ispiyon dalgası mı başlatacak?

Deutsche Bank muhbirine ödül ispiyon dalgası mı başlatacak?
28 Ekim 2021 - 14:55 www.finansgundem.com

Deutsche Bank’ı ihbar eden kişiye verilen 200 milyon dolarlık rekor ödül, diğer Wall Street bankalarında da ispiyon dalgası başlatabilir. Muhbirin aldığı ödül, CFTC tarafından yapılan en yüksek ödemenin yaklaşık iki katı oldu.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Deutsche Bank’ı ihbar eden eski çalışana ABD Vadeli Emtia İşlemleri Komisyonu (CFTC) tarafından verilen 200 milyon dolarlık ödül, düzenleyicilerin kurumlardaki hataların gün yüzüne çıkması için büyük miktarlarda ödeme yapabileceğini ortaya koydu. Bu nedenle ABD bankaları yeni bir ispiyon dalgasına hazır olmalı.

CFTC tarafından Deutsche Bank’ın eski çalışanına verilen 200 milyon dolarlık ödül, bundan on yıl önce Dodd-Frank yasasıyla başlatılan ihbar programına daha fazla dikkat edilmesi gerektiği anlamına geliyor. Yüksek miktarda bir ödül ilk kez ispiyon dalgası başlatmadı. 2018 yılında Bank of America’nın üç çalışanı, Merrill Lynch birimindeki uygunsuz faaliyetleri bildirdiği için her biri 83 milyon dolar ödül almıştı. Bunun ardından ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) 5,282 ihbar geldi.

Hukuk şirketi Labaton Sucharow İhbar Temsilciliği Başkanı Jordan Thomas Financial Times’a yaptığı açıklamada, “CFTC ya da SEC büyük ödüller verdiğinde, farkındalık artıyor ve daha çok ihbar oluyor” dedi. Devamında, “ihbarlar ve ihbarların kalitesinde bu noktadan sonra önemli ölçüde yükseliş olacak” ifadesini kullanarak ABD otoritelerinin yaklaşık 1 milyar dolarlık ödüllerle sonuçlanacak ihbarlar aldığını söyledi.

ABD’nin ihbar programı hızlanırken verilen ödül, düzenleyicilerin soruşturmalara odaklandığını gösteriyor. Programın 10 yıl önceki başlangıcından bu yana toplamda 1 milyar doların üzerinde ödül veren SEC, yalnızca 2021 yılında 500 milyon doların üzerinde ödül verdi. SEC ve CFTC’nin programları kapsamında muhbirler, kurumlara verilen 1 milyon doları aşan cezalar üzerinden %10 ila %30 ödül alabiliyor. Ancak muhbirlerin devasa ödül beklentilerini düşürmesi gerekiyor.

Verilen ödüller genellikle bir veya iki haneli rakamlardan oluşuyor. CFTC’nin 200 milyon dolarlık ödülü, en büyük ikinci ödülünün yaklaşık 7 katı. Bu ödül ise 2018 yılında 30 milyon dolar olarak verildi. UBS’in eski çalışanı Bradley Birkenfeld, “bence bundan sonra birçok kişi ihbar hakkını kullanacak” dedi. Birkenfeld 2012 yılında, yaptığı ihbar nedeniyle 104 milyon dolar ödül almıştı.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Deutsche Bank’ı ihbar eden çalışanın verdiği bilgiler ABD ve İngiltere’de rekor 2,5 milyar dolarlık cezalara yol açtı. Deutsche Libor ölçüt faiz oranını manipüle ettiği yönündeki iddalara karşılık bu rakamı ödemeyi kabul etti. 200 milyon dolarlık ödül Wall Street’in de odak noktası oldu. New York merkezli bir bankanın yöneticisi “bu çok büyük bir para” dedi.

Ancak yönetici bu ödülün ihbarların artmasına neden olup olmayacağı yönünde soru işaretlerine sahip. Açıklamasında, “bence bu durum bir şey değiştirmeyecek” ifadesini kullandı.

Şok faiz indiriminin detayları açıklandı!

 

Bankalarda mevduat ve krediler arttı

 

Bankaların açıklanan 2021 yılı 3. çeyrek bilançoları

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)