BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDericilerden düşük kur tepkisi----

Dericilerden düşük kur tepkisi

Dericilerden düşük kur tepkisi
20 Mayıs 2023 - 09:48 www.finansgundem.com

TDKD Başkanı Gözmen, Antalya’da düzenlenen fuarda “Düşük kur uluslararası piyasada rekabet gücümüzü zayıflatıyor. Eldeki pazarları da kaybetme tehlikesi ile karşı karşıyayız” dedi.

Deri sektöründeki ihracatın çok önemli bir bölümünün gerçekleştirildiği Antalya Leather&Fur Fashion Show Fuarı 1.300'ün üzerinde rekor katılımcıyla kapılarını açtı. Deri sektörünün temsilcileri düşük kurun uluslararası piyasada rekabet gücünü zayıflatması ve bu nedenle eldeki pazarları da kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalınmasından dolayı tepkiliydi. 

Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) tarafından Antalya’da düzenlenen 10. Leather&Fur Fashion Show Fuarı, sektördeki Türk firmalarının temsilcilerini yurt dışı pazar temsilcileriyle bir araya getirdi. Deri sektöründeki ihracatın çok önemli bir bölümünün gerçekleştirildiği ve her yıl iki kez gerçekleşen Leather&Fur Fashion Show Fuarı, 20'ye yakın ülkeden 1.300'ün üzerinde rekor bir katılımla Serik İlçesi Belek Turizm Merkezi'nde kapılarını açtı.

Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Gözmen, fuardaki ziyaretçi ağırlığının savaş durumunun devam etmesine rağmen yüzde 70'lik bölümünün ana pazarları olan Rusya'dan ve Bağımsız Devletler Topluluğundan (BDT) gelenlerin oluşturduğunu söyledi. 2015 yılından sonraki katılımcı olarak en yüksek dönemi yaşadıklarını dile getiren Gözmen, "Rusya, Ukrayna ana pazarımız. İhracatın yüzde 70'ini oluşturuyor.

Savaş durumu ve sıkıntılı olmasına rağmen 2015'ten sonraki en ciddi ziyaretçi sayısına ulaştık" dedi. Geçen yıl deri konfeksiyonda ihracatın 236 milyon dolarla yılı tamamladığını kaydeden Gözmen, deri ve deri mamulleri olarak 2022 yılını, 2 milyar doların üzerinde bir rakamla kapattıklarını yineledi.

Bu yılın ilk dört ayında, geçen yılın aynı dönemine göre deri ve deri mamullerinde yüzde 10 artış olduğunu, deri konfeksiyonda ise yüzde 20'nin üzerinde ihracatın artarak devam ettiğini belirten Gözmen, "Pandemiyle birlikte dibe vurmuş sektörümüz yavaş yavaş canlanıyor diyebiliriz. Geçen yıla oranla yaşanan bu ivmeyi, bir artış olarak değil normale dönüş olarak değerlendiriyoruz. Çok büyük artışlar, bizim sektörümüzde kullandığımız ham deride olsun, üretimde olsun ciddi sıkıntılar yaratacaktır. Ham madde fiyatlarında, işçilik maliyetlerinde yaşanan artışlar bir anda yüzde 30, 40, 50 talep patlaması durumunda bizi zor duruma sokacaktır. 10-20 bandı arasında artışı tolere edebiliriz. Talep artışının planlı bir şekilde olması bizim işimizi kolaylaştıracaktır" diye konuştu.

“Fiyat artışıyla pazarlara girme şansımız yok ”

Gürkan Gözmen, düşük kurun uluslararası piyasada ihracatçıların rekabet gücünü zayıflatan en büyük etken olduğunu dile getirdi. Gözmen, "Düşük döviz artan maliyetler karşısında tolere edilebilir bir şey değil. Bu durumda karlılığı arttırmak mümkün değil. Diğer yandan da fiyatı arttırarak bizim pazarlara girme şansımız yok. Eldeki pazarlar da yavaş yavaş kaybedilme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Kurun artmasıyla maliyetlerimiz düşecek. İşçilik ve enerji maliyetleri yüzde 40'a yakın olarak bizleri direkt etkiliyor. Kur böyle devam ederse deri mamulleri olarak geçen yılın ihracatını yakalamak başarı olur. Ama kur artarsa üstüne çıkarız" dedi.

Tekstilcilerden Küba ve Dominik’e çıkarma

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Küba ve Dominik Cumhuriyeti’ne resmi ziyaret düzenledi. Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel Bermudes’in, İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz ve İTHİB Yönetim Kurulu Üyelerini ağırladığı ziyarette iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi amaçlandı.

Küba Dış Ticaret ve Dış Yatırım Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı, Turizm Bakanlığı ile de toplantılar gerçekleştiren İTHİB heyeti, Küba’da yerleşik tekstil işletmelerinde yerinde incelemelerde bulunuldu. İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, “Küba ve Dominik Cumhuriyeti devletlerinde ikili ticari ilişkilerimizin gelişmesi amacıyla birçok görüşme gerçekleştirdik. Çok verimli bir program geçirdik. Önümüzdeki günlerde bu görüşmeleri ticaret potansiyeline dönüştürmek için ticaret heyeti ve alım heyeti gibi organizasyonlar da düzenlemeyi planlıyoruz. İhracat potansiyelimizin yüksek olduğu uzak ülkelere odaklanmaya devam edeceğiz” dedi. (Dünya)


TDKD Başkanı Gürkan Gözmen

İhracatçılardan döviz kuru ve enerji fiyatlarında iyileştirme talebi

Deri sektöründe 2023 hedefi 2,5 milyar dolar ihracat

Deri sektöründen 1,5 milyar dolarlık ihracat

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.20 Mayıs 2023 17:21

    2005 YILLINNDA ASGARI ÜCRET ILE 10 ADET CEYREK ALTIN SATIN ALINIRKEN BUGÜN 4 TANE ALINAMIYOR DOLAR YILLARDIR DEĞER KAYBEDİYOR BİZİM PARAMIZ DAHA FAZLA DEĞERSİZ HALE GETİRİLİR İSE BİZİM VATANDAŞLARIMIZ DERİ ÜRÜNLERİNİ DE SATIN ALAMAZ SADECE UZAKTAN BAKAR HALE GELİR ESKİDEN ASGARİ ÜCRETLİLER EV ARSA İKİNCİ EL ARABA DAHİ ALIRDI