BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDemokratlar anlatıyor Cumhuriyetçiler ikna olmuyor----

Demokratlar anlatıyor Cumhuriyetçiler ikna olmuyor

Demokratlar anlatıyor Cumhuriyetçiler ikna olmuyor
24 Ocak 2020 - 06:31 www.finansgundem.com

Azil duruşması oturumları sürerken Demokratlar azil gerekçelerini sıralıyor. Ancak Demokratların tezleri Cumhuriyetçileri iknadan uzak

Azil duruşmalarının perşembe günkü oturumda Demokratlar ABD Başkanı Donald Trump’ın eylemlerinin azledilmesini gerektirdiği tezini, Trump’ın müttefiklerinin ifadelerini kullanarak savundu. Demokrat Partili Kongre üyesi Jerrold Nadler, “Azil işlenen suçların cezası değildir. Azil siyasi sisteme yönelik tehditlerin giderilmesi için vardır ve sadece siyasi yetkililere uygulanır. Hapis cezası ya da para cezası ile değil, siyasi gücü söz konusu siyasi yetkilinin elinden alarak karşılık verir” diye konuştu.

Nadler, Trump’ın sıkı destekçilerinden biri olan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham’ın, 1999 yılında eski Başkan Bill Clinton’ın azil süreci sırasında, başkanların söz konusu davranış tüzüğe göre suç niteliğinde bir ihlal olmasa bile azledilebileceğini söylediği bir açıklamasını izletti. Nadler, Trump’ın savunma ekibinde yer alan Alan Dershowitz’in 1998 yılında “görevi suistimal”in azil gerekçesi olduğunu söylediği bir açıklamasını gündeme getirdi. Trump’ın 2020 seçimini kazanmak amacıyla Ukrayna Cumhurbaşkanı’na olası rakibine ilişkin soruşturma açması baskısı yapmasına atıfta bulunan Nadler, “Trump’ın yaptığı “Önce Amerika” değil, “Önce Donald Trump” şeklinde konuştu.

Trump’ın savunma ekibi ise Temsilciler Meclisi’nin öne sürdüğü suçlamaların geçersiz olduğunu çünkü azil gerektiren suçların ceza yasalarını açık şekilde ihlal edilmiş olmasını gerektirdiğini savundu. Savunma ekibi görevi suistimalin, sadece siyasette görüş ayrılıklarına dayanarak başkanlık makamının zayıflatılmasına yol açan “uydurma bir teori” olduğunu öne sürdü.

Senato azil yargılamasına başkanlık eden ABD Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts
Senato azil yargılamasına başkanlık eden ABD Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts
Bazı senatörler Trump’ın beraatı konusunda çoktan kararını verdi

Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Senato’daki oturuma ara verildiğinde basın mensuplarına konuşan Cumhuriyetçi senatörlerse iki gündür Trump’ın Ukrayna konusundaki adımlarının görevden alınmasını gerektirdiği konusunda kendilerini ikna edecek bir şey duymadıklarını ifade etti.

Bazı senatörler, Cumhuriyetçi Başkan Trump’ın aklanması konusunda kararlarını çoktan verdiklerini belirtti. Cumhuriyetçi senatörlerin bu görüşleri, ABD siyasi tarihinde hakkında azil soruşturması başlatılan üçüncü başkan olan Trump’ın yargılama sürecinin sonucunda beraat edeceğine kesin gözüyle bakıldığı algısını daha da güçlendirdi.

Cumhuriyetçi Senatör Mike Braun (Indiana) gazetecilere yaptığı açıklamada, Demokrat Kongre üyelerinin ifadelerinde sürpriz yeni ayrıntı olmaması sebebiyle Trump’ın beraat etmesinden yana oy kullanacağını söyledi. Senatör Braun, “Fikrimi aksi yönde değiştirecek bir bilgi duymazsam, beraat oyu kullanırım” dedi.

Demokratlarsa 100 sandalyeli Senato’da 53 sandalyenin sahibi olan Cumhuriyetçiler’in toplanan delilleri tarafsız ve nesnel bir şekilde değerlendirmedikleri konusunda endişelerini dile getirdi.

Senato’daki Cumhuriyetçiler’in lideri Mitch McConnell, Demokratlar’ın yargılama sürecinde tanık çağrılması ve yeni delillerin kayda geçirilmesi talebine direniyor.

Cumhuriyetçi Graham’den Demokratlar’ın sunumuna “yamalı yorgan” yorumu

Yargılama sürecinde savcı konumunda olan yedi Demokrat Kongre üyesi Çarşamba gününden bu yana, azil soruşturmasının Temsilciler Meclisi ayağında edinilen bilgilerin altını çizmek amacıyla, sunumlarını önceki oturumlarda ifade veren isimlerden alınan video kayıtları ve Trump’ın kendisinin daha önce yapmış olduğu açıklamalardan kesitlerle güçlendirdi.

Trump’ın en güçlü destekçilerinden biri olan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham Demokratlar’ın sunumlarını kinayeli bir dille değerlendirdi. Graham, “Doğrusunu söylemek gerekirse, delil parçalarını alıp bunlardan bir yamalı yorgan çıkarmakta başarılı olduklarını düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Graham, Trump’ın savunma ekibinin Cumartesi günü kürsüde olacağı anı sabırsızlıkla beklediğini belirtti, “Diğer taraf konuşmaya başladığında, meslektaşlarımdan, bir buradan bir de şuradan bir iplik çekip bunlar tutuyor mu diye bakmalarını söyleyeceğim” dedi.

Trump’a daha eleştirel bir gözle bakan ve yeniden senatör seçilmek için başka adaylarla rekabet eden bazı önde gelen Cumhuriyetçi senatörlerse nihai kararlarını son ana kadar vermeyeceklerini ifade etti. Utah eyaletini temsil eden Senatör Mit Romney, “Yargılama süreci tamamlanıncaya kadar deliller ya da süreçle ilgili yorum yapmayacağım” ifadelerini kullandı.

Cumartesi günü söz Trump’ın savunma ekibinde olacak

Demokratlar Senato’daki oturumlarda Başkan Trump’ın neden suçlu bulunarak görevden azledilmesi gerektiğini savundukları açış konuşmalarını bugün (Cuma) tamamlayacak. Cumartesi günü de Trump’ın savunma ekibinin kürsüyü devralması bekleniyor.

Demokratlar’ın Trump’ın görevden azledilmesini sağlaması olası görünmese de, Senato’daki yargılama Demokratlar’a 2020 yılı Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde Trump’a siyasi hasar verme imkanı sağlıyor. (amerikaninsesi)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)