BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiDelta varyantının ABD ekonomisine maliyeti----

Delta varyantının ABD ekonomisine maliyeti

Delta varyantının ABD ekonomisine maliyeti
25 Ağustos 2021 - 16:48 www.finansgundem.com

ABD ekonomisinde sinyaller oldukça karışık. Korona virüsün delta varyantı ekonomik verilere yönelik baskı oluşturmaya devam ederken, ekonomik toparlanmanın bu süreçte ne kadar hasar aldığını söylemek için henüz erken.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Delta varyantı ekonomiye zarar veriyor mu? Cevap soruyu sorduğunuz kişiye göre değişiyor. Geçtiğimiz birkaç haftada bazı işletmeler müşterilerin cüzdanlarını kapattığını söyledi. Tüketici güveni ve perakende satışları da düşüşte. İstihdam büyümesi canlılığını koruyor ve enflasyon en yüksek seviyelerinde düşüşe geçti. Aynı zamanda bahar aylarında en kapsamlı ekonomik aktivite göstergesi güç sinyalleri verdi. ABD ekonomisi birçok karışık sinyal veriyor.

Korona virüsün delta varyantı ekonomik verilerin ve tüketici algısının üzerinde baskı oluştururken, ekonomik toparlanma sürüyor ve birçok işletme geleceğe dair iyimserliğini koruyor. Ancak ekonomik veriler oldukça fazla değişkenlik gösterebilir. Bir yandan neler olduğunu öğrenmemiz için en iyi yöntem olan ekonomik veriler, zaman zaman geçici faktörler nedeniyle yanlış sinyaller de verebiliyor.

Bu durum ise trendleri görmeyi zorlaştırıyor. Delta varyantının ekonomik toparlanmayı yavaşlattığını söylemek için çok erken. Vaka sayıları neredeyse gerçek zamanlı olarak aktarılıyor ancak ekonomik veriler her zaman geriden geliyor. Aynı zamanda şirketler de ileriye bakarak müşterilerinin gelecekte dış faktörlere nasıl tepki verebileceğini tartmaya çalışıyor. Her şekilde, pandemi henüz sona ermedi. Bu da ekonomik koşulların evrilmeye devam ettiği anlamına geliyor.

Veriler ne söylüyor

Yakın zamanda açıklanan bazı ekonomik veriler zorlu bir tablo çiziyor. Ağustos ayı için ilk dönemlerde yayınlanan tüketici algısı verileri, pandemi öncesi seviyelerin altına düşüşe işaret etti. Veriler 2011’in aralık ayından bu yana en düşük seviyesine düştü. İnsanlar delta varyantının toparlanmayı engelleyeceğini düşünüyor. Perakende satışları temmuz ayında beklenenden daha fazla düştü.

Pazartesi günü IHS Markit tarafından yayınlanan veriler ABD’nin özel sektör büyümesinin ağustos ayında sert bir yavaşlama gösterdiğine işaret etti. Aynı zamanda tedarik zinciri ve kapasite baskıları da devam ediyor ve delta varyantı bu karşıma yeni bir negatif faktör ekliyor. Satın Alım Yöneticileri Endeksi de son sekiz ayın en düşük seviyesine geriledi. Ancak ekonomistler yükselen vaka sayılarının geçtiğimiz yıl olduğu gibi karantina önlemlerine yol açmayacağından neredeyse emin.

Bunun nedenlerinden bir tanesi de aşılama oranlarının giderek yükseliyor. CNN ile Moody’s Analytics işbirliğiyle hazırlanan Normale Dönüş Endeksi de son dönemlerde istikrarlı bir şekilde %92 seviyesinde seyrediyor. Aynı zamanda ABD’de bazı eyaletlerin ekonomileri, şimdi pandemi öncesine kıyasla çok daha iyi seviyelerde. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre yükselen fiyatlar toparlanmanın alameti olarak görülmüştü ancak temmuz ayında tüketici fiyatı enflasyonu ılımlı bir hal almaya başladı. İstihdam büyümesinde de patlama yaşanıyor.

Haziran ve temmuz aylarında 900 binin üzerinde yeni iş imkanı ortaya çıktı. Ağustos ayında ekonomistler 725 bin yeni iş tahminlerinde bulunuyor. ADP Başekonomisti Nela Richardson, “delta varyantı bugüne kadar istikrarsız seyreden istihdam toparlanması için görece yeni bir sorun” dedi. Şirketler yeniden açılan ekonominin meyvelerini toplayıp yeni iş imkanları oluştururken, çalışanlar halen risk altına girmekten korkuyor. İstihdama yönelik talep ve işgücü arasındaki tutarsızlık da muhtemelen varyantla ilgili haberlere göre devam edecek.

Bununla birlikte virüsün son dönemdeki yeniden yükselişi giderek daha az ekonomik hasar bırakıyor. Natixis Investment Managers Portföy Stratejisti Jack Janasiewicz, bu durumun hükümetin yeniden karantina uygulamalarına dönmek istememesinden kaynaklandığını düşünüyor.

 Üçüncü çeyrek gayrisafi yurtiçi hasıla verilerinin gelmesiyle çok daha büyük bir resim göreceğiz. Ancak bunun için iki ay daha beklenmesi gerekiyor. Bu döneme kadar, delta varyantının ekonomik toparlanma üzerinde bırakacağı hasarın miktarını belirlemek için erken olacak.

Pandemi küresel finansı kökünden değiştiriyor

 

Credit Suisse aşı olmayan personelin evden çalışmasını istedi

 

Ekonomistlerin büyüme beklentileri netleşiyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)