BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisDeloitte’a soruşturma: Geç gelen rapor yatırımcıyı yanılttı----

Deloitte’a soruşturma: Geç gelen rapor yatırımcıyı yanılttı

Deloitte’a soruşturma: Geç gelen rapor yatırımcıyı yanılttı
08 Ekim 2021 - 13:36 www.finansgundem.com

Big Four mali denetim firması Deloitte’un başı İngiltere’de bir kez daha derde girdi. Deliotte’un bir enerji şirketinin yönetim durumuna ilişkin endişeleri sakladığı ve yatırımcıları yanılttığı iddia ediliyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük dört mali denetim firmasından (Big Four) biri olan Deloitte, petrol şirketi Essar Oil UK'ye yaptığı denetlemeler nedeniyle soruşturuluyor. Söz konusu şirket İngiltere’deki yollarda kullanılan yakıtın yüzde 16’sını üreten Stanlow petrol rafinerisinin sahibi.

Financial Times’ın haberine göre, Ağustos ayında yapılan bir şikayet üzerine İngiltere ve Galler’deki Yeminli Mali Müşavirler Enstitüsü (ICAEW) Deloitte’un Essar Oil UK şirketinin yönetimi hakkındaki endişelerini daha önce açıklaması gerekip gerekmediğini araştırıyor.

Deloitte, Essar Oil UK'nin denetim stratejisini etkileyen yönetişim endişelerini gerekçe göstererek Ekim 2020'de şirketin mali denetiminden ayrılmıştı. Ancak denetim firmasının üç ay öncesinde paylaştığı, Eylül 2019’a kadar olan 18 aylık dönemi kapsayan raporda bu tür bir endişeye yer verilmemiş

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu soruşturma Deloitte’un geçtiğimiz yıl yazılım şirketi Autonomy’nin denetiminde ciddi suistimal yaptıkları sebebiyle geçen yıl 15 milyon sterlinlik rekor bir para cezasına çarptırılmasını hatırlattı.

Geçen yıl ortaklarına ortalama 1 milyon sterlinden fazla ödeme yapan Big Four grubu, İngiltere'nin dış kaynak şirketi Mitie Group ve yapı malzemeleri şirketi SIG'ye yönelik denetimleri nedeniyle de soruşturmalara konu olmuştu.

ICAEW ayrıca Deloitte'un Essar Oil’in denetiminden ayrılmasının nedenlerini kamuoyuna açıklamak için İngiltere Şirket Sicil Kurumu’na verdiği raporun yasal süreyi ihlal edip etmediğini de araştırıyor. Buna ek olarak, mali denetim şirketinin belgeleri denetimden ayrıldıktan neredeyse altı ay sonra dosyaladığında nasıl tarihlendirdiğini de inceleniyor.

İngiltere yasalarına göre yönetim endişeleri nedeniyle istifa eden bir denetçinin genellikle İngiltere Şirket Sicil Kurumu’na 28 gün içinde bir açıklama beyanında bulunması gerekiyor. Bu açıklamanın yapılamaması Şirketler Yasası uyarınca bir suç oluşturabilir.

Habere göre Deloite ilk olarak Kasım 2020’de bir açıklama sundu. Ancak İngiltere Şirket Sicil Kurumu bu açıklamayı kabul edilmez buldu ve geri gönderdi.

Deloitte'un şu anda kamuya açık olan doğru dosyalanmış beyanı şirket denetiminden istifa etmesinden neredeyse altı ay sonra Nisan 2021'de Şirket Sicil Kurumu’na gönderildi. Raporda, Essar Oil UK'de yeni finansman sağlamak konusunda tartıştığı ve şirket yetkililerinin şirketin geleceği hakkında şüpheleri olduğu belirtildi.

Deloitte açıklamasında, "denetim stratejisinin etkili olabilmesi için özellikle krediler ve avanslar konusunda Essar Oil UK’in hem kontrol hem de yönetim çerçevesine iyileştirmeler yapılması gerektiği" ifadelerine yer verildi.

ICAEW, mali denetim firmasının 2019 hesaplarıyla ilgili raporunda benzeri endişelerin açıklanıp açıklanmaması gerektiğini araştırıyor. Zira Deloitte "denetim stratejisinin etkinliğini etkileyen konuların farkında" olması mümkün.

Bir ICAEW yetkilisi konuyla ilgili, "yayınlanan denetim raporuna ilişkin istifa ifadesinin içeriği ve zamanlaması göz önüne alındığında, denetim raporuyla ilgili bazı potansiyel endişeleri olduğunu" yazdı.

Deloitte'un Ekim 2020'deki istifası ile Nisan 2021'de raporlamaların tamamlanması arasındaki dönemde Essar Oil UK, pandemi nedeniyle yakıt talebinin düşmesi ve Lloyds Banking Group'un bir kredi tahsisini sonlandırması nedeniyle mevcut borçlarını ödemek için refinansman yoluna gitti.

Big Four şirketinin geciken raporu potansiyel kreditörlerin veya diğer hissedarların Deloitte’un Essar Oil UK’nin mevcut yönetimine bakış açısı hakkında bilgi sahibi olamaması anlamına geliyor.

Yatırım danışmanlığı şirketi Redington'ın Yönetim ve Sürdürülebilir Yatırım Stratejisi Başkanı Paul Lee, "Açıklamalar için son tarih çok iyi bir nedenden ötürü var. Bu neden de herkesin bir denetim şirketinin denetim stratejisini etkileyen yönetim endişeleri nedeniyle istifa edip etmediğini bilmeyi hak etmesidir" dedi.

Hindistan merkezli bir holdingin parçası olan Essar Oil UK, daha sonra İngiltere Kraliyet Vergi ve Gümrük Dairesi ile bir ödeme takvimi üzerinde anlaştığını, likiditesini ve yönetişimini iyileştirdiğini ve ticaretin toparlandığını açıklamıştı.

Kurumsalların tercihi altın değil Bitcoin

 

'Küresel finansal sistem geliştirilmeli'

 

Bireysel yatırımcılar için borsa düşüşüne karşı 3 önlem

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)