BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisDeloitte’a 2 milyon sterlin para cezası----

Deloitte’a 2 milyon sterlin para cezası

Deloitte’a 2 milyon sterlin para cezası
22 Nisan 2022 - 16:31 www.finansgundem.com

Big four denetim firması Deloitte 2016 yılında yaptığı bir mali denetimlerdeki başarısızlıkları nedeniyle İngiltere Finansal Raporlama Konseyi tarafından 2 milyon sterlin para cezasına çarptırıldı.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük mali denetim firmalarından (big four) biri olan Deloitte 2016 yılında dış kaynak şirketi Mitie’nin denetimiyle bağlantılı 2 milyon sterlinlik para cezasına çarptırıldı. Big four firmasının ortaklarından biri de 65 bin sterlinlik tazminat cezasına mahkum edildi.

İngiltere’de denetim gözlemlerinden sorumlu denetleyici kurum olan Finansal Raporlama Konseyi (FRC) 21 Nisan tarihinde yaptığı açıklamada Deloitte’ın başarısızlıkları nedeniyle 2016 mali yılı bilançosunda Mitie’nin sağlık hizmetleri biriminin değeri hakkında maddi yanlış ifadeler ortaya çıktığı belirtildi.

Financial News’in haberine göre Mitie’nin 2016 bilançolarına atfedilen şerefiye değeri, bilançodaki en büyük tek varlık rakamı, 465,5 milyon sterlindi ve toplam bildirilen varlıkların %37,5’ine tekabül ediyordu. Sağlık birimine ilişkin bildirilen şerefiye bedeli ise 107,2 milyon sterlin tutarındaydı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgelere göre şerefiye bedeli herhangi bir şirketin bir satın alma işlemi gerçekleştirdiğinde yaratılır. Bir işletmenin satın alımı için değerinin ötesinde ödenen miktardan mali yükümlülükleri çıkarılarak bu değer bulunur. Şirketler her yıl şerefiye bedelini belirlemek zorundadır. Piyasa değerinin satın alındığı dönemin altına düştüğüne karar verirlerse, şerefiye bedelini de azaltmaları gerekir.

FRC’den yapılan açıklamada Deloitte’un Mitie’nin sağlık bölümündeki şerefiye bedeli ile alakalı yanlış beyanın ‘önemli risklerinin’ farkında olduğu belirtildi.

Bununla birlikte, Deloitte'un denetim ekibi yeterli denetim kanıtı elde edemedi ve Mitie'nin 2016 hesaplarını incelerken “yeterli profesyonel şüpheciliği” uygulayamayarak sağlık bölümünün değeri ile ilgili önemli yanlışlıklara yol açtı.

FRC, Deloitte'a 2 milyon sterlin para cezası verdi ve bu para cezası kabulü ve erken ödemesini 1,45 milyon sterlin olarak belirledi.

Ayrıca Deloitte’a ‘ağır kınama’ cezası verildi ve 2016’dan bu yana şerefiye değer belirlemeleri konusundaki tazminat davaları hakkında rapor vermesini istedi.

Deloitte'un ortağı John Charlton 65.000 sterlin para cezasına çarptırıldı ve bu ceza hafifletici faktörler ve erken ödeme nedeniyle 40.056,25 sterline düşürüldü.

Bu ayın başlarında FRC, Deloitte'u 2016 ve 2021 yılları arasında taşımacılık şirketi Go-Ahead denetimi nedeniyle soruşturduğunu açıklamıştı.

FRC ayrıca Deloitte'un 2017 ve 2018 yılları içinde otomobil bayisi Lookers denetimlerini de araştırıyor. Denetleme kurulu söz konusu soruşturmayı ilk olarak 12 Mart 2021’de duyurmuştu. Deloitte, o dönemde "FRC ile tamamen işbirliği yaptığını" açıklamıştı.

Deloitte, yazılım firması Autonomy'nin denetimleri nedeniyle 2020'de 21 milyon sterlinlik rekor bir para cezasına çarptırılmıştı.

Deloitte İngiltere birimi sözcüsünden 21 Nisan tarihinde yaptığı açıklamada, 2016 yılıında Mitie'nin Sağlık Bölümü'ndeki yanlış değerlemelerle ilgili denetiminin belirli bir bölümünün beklenen standartların altında kalmasından pişmanlık duyduğunu söyledi.

Deloitte sözcüsü "Hem denetim ortağı hem de firma bu süreçten ders aldı ve bu konuyu ele almak için önemli adımlar attı. Denetim kalitesine olan bağlılığımızı ve iyileştirilmelerimizi sürdürüyoruz” ifadelerine yer verdi.

FRC, ihlallerin bir yıl gerçekleştiğini ve denetimin bir kısmı ile ilgili olduğunu söyledi. İhlallerin kasıtlı, dürüst olmayan veya pervasız olduğuna dair bir gösterge olmadığını ve Deloitte ve ortağına denetim ücretinin ödenmesi dışında hiçbir finansal fayda sağlamadığı da açıklamalara ekledi. Denetleme kurulu açıklamasında mali yaptırımların %27,5 indirime tabi tutulduğu belirtildi.

FRC'nin Genel Müdür Yardımcısı Claudia Mortimore, “Deloitte, şerefiye değer denetim çalışmalarında eksiklikler olduğunu kabul etti. Deloitte, 2017 yılından bu yana, şerefiye ve değer düşüklüğü ile ilgili denetim çalışmalarının kalitesini artırmayı amaçlayan bir dizi girişimde bulunmuştur. Mali yaptırıma ek olarak, Deloitte'un FRC'ye işletmenin etkinliği hakkında rapor vermesi ve daha da önemlisi, kalitede iyileşmelere yol açıp açmadığına dair ampirik kanıtlar sunması gerekmektedir" açıklamasında bulundu.

Johnson & Johnson'a milyon dolarlık ceza

 

Coca-Cola’da rüşvet skandalı

 

Vergi skandalında yeni gelişme

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)