BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkDeğişken faizli kredilere sınırlama----

Değişken faizli kredilere sınırlama

Değişken faizli kredilere sınırlama
04 Mart 2021 - 14:59 www.finansgundem.com

Faizlerdeki düşüş ve yükselişin yansıtıldığı değişen faizli krediler orta ve uzun vadede önemli riskleri de beraberinde getirdiği için sınırlama getirilmesi gündemde

Rus Merkez Bankası henüz önemli bir hacme ulaşmayan mortgage kredileri için tedbir alınması uyarısında bulundu. Düşen ya da yükselen faize göre ayarlanan değişken kredili faizler büyük bir risk olarak gösteriliyor. Son dönemde artan faizlerin kredilere yansıtılması halinde büyük mağduriyetler yaşanacağı belirtiliyor. Merkez Bankası tarafından hazırlanan raporda, Rusya’daki bankaların kredi faiz oranı risklerini yönetmek için türev ürünleri kullanmaları öneriliyor.

Merkez Bankası raporunda, özellikle değişken faiz oranlı ev kredilerinin arttığı belirtildi. Bu durumun ileride mali risk yaratacağına değinen Merkez Bankası, değişken faizli konut kredilerinin kullanımını yalnızca güvenilir kredi yükümlüleriyle sınırlandırılmasını önerdi.

Raporda, değişken Faiz oranlı kredilerin mutlaka sınırlandırılması, yalnızca kredi sicili temiz ve değişebilecek faiz oranlarına rağmen ödeme sorunu yaşamayacak yükümlülere verilmesi gerekliliğinin altı çizildi.

Merkez Bankası, değişken faizli kredinin faiz oranındaki veya vadesindeki değişiklik miktarına yasal bir kısıtlama getirmeyi de planlıyor. Yeni düzenleme ile faiz oranlarında önemli bir artış olması durumunda borçlular için borç yükünün artması sınırlanacak.

Bu arada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Merkez Bankası ile birlikte hükümete tüketici kredilerindeki değişken faiz oranlarını ve şartlarını değiştirmeyi ve düzenlemeyi içeren yeni mevzuat hazırlama talimatı verdi. Yeni mevzuatın 15 Temmuz 2021 tarihinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Faiz artırımı endişeleri abartılı

Reel döviz kuru endeksi Şubat'ta yüzde 5.5 arttı

Döviz mevduatlarda düşüş sürüyor

Kredi ve mevduatlarda artış

2020’de altına hücum ettiler

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)