BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarDeFi patlamasına yön veren girişimci----

DeFi patlamasına yön veren girişimci

DeFi patlamasına yön veren girişimci
09 Şubat 2022 - 15:51 www.finansgundem.com

Kripto alanının ilk dönem yatırımcılarından Olaf Carlson-Wee, Ethereum’un yükselişiyle en büyük girişim sermayedarlarından bir tanesi oldu. Carlson-Wee şimdi merkeziyetsizleştirilmiş finansa (DeFi) yön veriyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2017 yılının kripto para balonunun kazananlarından Olaf Carlson-Wee, o dönemden bu yana büyük yol kat etti. O dönemde, ard arda piyasaya sürülen coin’ler spekülatif bir çılgınlığa neden oldu ve kripto para piyasasının değerinin 100 milyar doların üzerine çıkmasını sağladı. 2017 yılında 27 yaşında olan Carlson-Wee, Coinbase’de üç yıl çalışmasının ardından San Francisco merkezli hedge fon Polychain Capital’ı kurdu. Şirket Andreessen Horowitz, Union Square Ventures ve Sequoia Capital gibi yatırımcılar tarafından destek gördü.

Fonun varlıkları 2016 yılının eylül aynda 4 milyon dolar seviyesinden, 200 milyon dolara yükseldi. Bugün Bitcoin ve diğer kripto paraların yalnızca birkaç hafta içinde %30 ila %50 düşmesine neden olan satış dalgasına rağmen, kripto para piyasasının değeri halen 2 trilyon dolara yakın. Forbes’un haberine göre Polychain’in varlıkları ise kuruluşundan bu yana %125 bin artışla 5 milyar dolara yükseldi. Carlson-Wee yakın zamanda üçüncü girişim fonu  için 750 milyon dolarlık bir fonlama turunu sonlandırdı. Tura Tiger Global Management ve Singapur’un Temasek Holdings’i de katıldı. Carlson-Wee, “ilgi çok yüksekti” dedi.

32 yaşındaki Carlson-Wee’nin servetinin 600 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Genç girişimcinin ilk aşamada yaptığı en karlı yatırım Ethereum oldu. Ethereum şimdi 2,700 dolardan işlem görüyor ve Carlson-Wee’nin Polychain fonu Ethereum alımına başladığında 12 doların altındaydı. Carlson-Wee’nin başarısının ardındaki en büyük nedenlerden bir tanesi kripto yatırımlarına erken başlamış olması.

Ethereum’un kurucusu Vitalik Butterin ile Coinbase’de çalıştığı dönemde tanıştı. Buterin’in Ethereum blockchain’i akıllı kontratlara izin veriyor. Bu şekilde NFT gibi kripto ürünleri ortaya çıkarılabiliyor. 2018 yılında Berlin’de gerçekleştirilen bir Web3 (metaverse) konferansında Carlson-Wee, MIT Araştırma Görevlisi Harry Halpin ile tanıştı. Halpin Nym adında bir gizlilik protokolünün yazarlarından bir tanesi. Geleneksel girişim sermayedarlarının, projeye yatırım yapmamasından yakınan Halpin, “bu genç adam geldi ve Polychain’in yeni teknolojilere yatırım yapmak istediğini söyledi” dedi.

Bunun ardından Polychain, geçtiğimiz yıl temmuz ayında Nym için 6,5 milyon dolarlık bir fonlama turu gerçekleştirdi. Carlson-Wee, “birine ilk inanan kişi olmayı seviyorum. Hedefimiz yeni türlerde organizasyonlara ve davranışlara imkan tanıyacak yeni teknolojilere yatırım yapmak” dedi. Polychain’in bugüne kadar yaptığı en iddialı yatırım ise merkeziyetsizleştirilmiş finans (DeFi) alanında oldu.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre DeFi blockchain teknolojisini kullanarak, geleneksel finans kurumlarının sağladığı hizmetleri daha ucuza, daha yüksek gizlilikle, güvenli ve erişilebilir bir şekilde sunmayı hedefliyor.

Carlson-Wee DeFi alanında ilk yatırımcılardan biri ve bu nedenle de en büyük kazananlar arasında yer alıyor. Bu alanda öne çıkan Uniswap, kredi uygulaması Compound, MakerDAO ve dYdX gibi uygulamaların yükselişi, Carlson-Wee’nin servetine servet kattı. Blockchain üzerinde işlem gören DeFi token’ları yatırımcılarına büyük getiriler sağladı. Toplam DeFi piyasası şimdi 78 milyar dolara ulaştı. Piyasa 2020’nin ocak ayında 10 milyar dolar dolar seviyesindeydi. Carlson-Wee’nin de aralarında olduğu kripto idealistleri, DeFi’nin finansın geleceği olduğuna inanıyor. Aracı rolünü üstlenen bankacılar yüz yıllardır büyük bir güce sahip ve devasa servetler elde etti. DeFi bu kurumları saf dışı bırakmayı hedefliyor.

DeFi’nin ödemeler, birikim, yatırım, kredi gibi tüm fonksiyonları blockchain temelli yazılımlar aracılığıyla gerçekleştirilebiliyor. Değişiklikler ise token sahiplerinin oylarıyla yapılıyor. Bu nedenle de merkezi bir kontrol mekanizması bulunmuyor. Carlson-Wee’nin başarısı yalnızca en yüksek potansiyele sahip DeFi start-up’larını bulabilme kabiliyetiyle sınırlı değil, bu şirketlere yüksek miktarlarda yatırım yapmasından da kaynaklanıyor.

Merkeziyetsizlik ve demokratikleşme DeFi’nin idealleri olabilir ancak Polychain söz konusu olduğunda kontrol Carlson-Wee’de. Carlson-Wee, “oldukça pragmatik yaklaşıyorum. Bence kripto eşitsizliğin ya da servet dağılımının çözümü değil ancak sistemi bir miktar sarsıyor” dedi.

Rusya kripto parayı yasaklamayacak; şartlı izin verecek

 

Dev banka Bitcoin için adil fiyatı ortaya çıkardı!

 

Singapur'da kripto yatırımları rekor kırdı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)