BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarDeFi kurumsal yatırımcıların odağında----

DeFi kurumsal yatırımcıların odağında

DeFi kurumsal yatırımcıların odağında
18 Şubat 2022 - 17:59 www.finansgundem.com

Kripto paralar ve dijital varlıkların hızla büyüyen dünyasında dönüm noktalarını belirlemek zor olsa da merkeziyetsizleştirilmiş finans (DeFi) için 2020 bir dönüm noktası oldu. Bu yıl ise DeFi kurumsal yatırımcıların odağında olacak.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2019 yılında merkeziyetsizleştirilmiş finans (DeFi) sistemi içerisindeki toplam değer 700 milyon dolar seviyesindeyken, bir yıl içerisinde 20 milyar dolara yükseldi. Bugün ise 200 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. DeFi geleneksel finans kurumlarının sunduğu birçok hizmeti sunuyor. Bunlar arasında faiz getirisi, krediler, sigorta ve yatırım da bulunuyor. Ancak DeFi tüm bu işlemleri daha hızlı, aracısız, evrak yükü olmadan ve bankacıların müdahalesi dışında gerçekleştirmeyi vaat ediyor.

DeFi sınırları olmayan kişiler arası bir ekosistem ve herkese açık. Bu nedenle de Wall Street ve Londra gibi Finans merkezlerine bir alternatif olarak görülüyor. Aynı zamanda ofis ve çalışan maaşları gibi maliyetler bulunmadığı için daha açık, özgür ve adil bir piyasa erişimi sağlamayı hedefliyor. Birçok kişi tarafından öncü kabul edilen ilk DeFi projesi Maker, ilk merkeziyetsizleştirilmiş stablecoin’i piyasaya süren kredi platformu.

Uygulama Ethereum blockchain’i üzerinde yer alıyor ve uzun süredir diğer DeFi projelerine önderlik ediyor. Forbes’un haberine göre kaçınılmaz olarak DeFi sektörüne finans kurumlarından ilgi ve yatırımlar da artarken, bu geleneksel finans kurumları da müşterilerine DeFi ürünleri sunmaya başlıyor. ABD borsalarında listelenen Coinbase yakın zamanda, stablecoin kullanıcılarına getiri imkanı tanıyacağını açıkladı.

Kurumsal yatırımcılar geliyor

Kripto para borsası Dexalot Operasyon Direktörü Tim T. Shan, “State Street, Fidelity ve Bank of New York büyük miktarda kripto yatırımı yaptı ve şimdiden bazı hizmetleri sunuyor. Bunlar Wall Street’in en muhafazakar ve en büyük kurumlarından ve bu durum bize bir şey anlatıyor” dedi. Yönetimi altında 40 trilyon doların üzerinde varlık bulunan State Street, geçtiğimiz yıl ilk kez dijital birimini kurdu. Birim özel fon müşterilerine kripto hizmetleri sunuyor. Shan, “oldukça muhafazakar repo piyasalarındaki insanların dahi Bitcoin kredileri verdiğini görüyoruz” dedi. Devamında, “daha önce repo yatırımı yapmış bir kişi olarak bu benim için oldukça şaşırtıcı. Bu katılımcılar tarafından sunulan getirilerin bazıları, bazı kredi platformlarında gördüğümden çok daha yüksek” ifadesini kullandı.

DeFi ürünlerinin ilk dalgası kredilere ve teminatlara odaklanmış olsa da bazı gruplar sektörün dönüşümü konusunda iyimser.

Yatırım platformu Unizen Direktörü James Taylor, “beklediğimiz ilginç trendlerden biri de kurumsal yatırımcıların DeFi sabit getirili alanına ilgi göstermesi. Çünkü iyi bir kredi riski yönetimi ve geleneksel tahvillere kıyasla yüksek getiriler sunuyor” dedi. Açıklamasının devamında, “yüksek getirili ve daha riskli DeFi ürünlerinde de büyümenin devam etmesini bekliyoruz” ifadesini kullandı.

Kurumsal yatırımcıların ilgisi artarken düzenleyiciler de DeFi’ye odaklanıyor

DeFi’nin hızlı gelişimi kaçınılmaz olarak tüm dünyada düzenleyicilerin de dikkatini çekiyor. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, DeFi’nin denetimlerin dışında olmadığı ve merkeziyetsizlik iddiasının yersiz olduğu konusunda uyarıda bulundu. DeFi alanında merkeziyetsizleştirilmiş otonom organizasyonlar (DAO) düzenleyiciler için bir zorluk oluşturuyor. DAO’ların mutabakat modelleri ve hukuki konumları, bu zorluklardan bazıları.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre ABD’de farklı düzenleyici kurumların, farklı roller oynayarak açık bir düzenleme çerçevesi oluşturması bekleniyor. ABD Senatosu da gerekli kanunlar üzerinde çalışıyor. Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) İnovasyon Merkezi Eski Başkanı Benoît Cœuré, küresel bir kripto ve dijital varlık düzenlemesine yönelik tartışmaların son aylarda yükselişe geçtiğini ve en büyük tetikleyicilerden birinin de DeFi olduğunu söyledi.

UDHC CEO’su Steven Becker, “okyanusları düzenlemelere tabi tutamazsınız ancak limanları ve deniz yollarını denetleyebilirsiniz” dedi. DAO faaliyetleri yürüten Becker, şimdi merkeziyetsizleştirilmiş finansa yönelik kamu politikalarına katkıda bulunmaya odaklanıyor. DeFi varlık yönetimi platformu HyperDEX Yönetim Kurulu Üyesi Stefano Jeantet, “geleneksel kurumsal yatırımcılar kripto alanına, özellikle de DeFi’ye daha fazla ilgi gösterirken, daha iyi düzenlemeler bu yatırımcıların bu teknolojiden daha fazla fayda elde etmesini sağlayacak” dedi.

Devamında, “gerçek fırsatları ise DeFi geliştiricileri görecek ve bu alandaki bilgi açığını kapatmak ve yatırım sürecini geleneksel yatırımcılar için daha kolay hale getirecekler” ifadesini kullandı. Shan ise “düzenlemeler henüz emeklilik fonlarının DeFi yatırımları yapmasına izin vermiyor. Bununla birlikte gelecek yılda kamu birikimlerinin bu alana yatırım yapmasına imkan tanıyacak düzenlemeler göreceğiz” açıklamasında bulundu.

Kripto paralar için katı düzenlemeler yaklaşıyor

 

Londra bankalarının maaş krizi

 

Ekonomik toparlanmanın önündeki büyük risk

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)