BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarDeFi geleneksel finansın en büyük rakibi----

DeFi geleneksel finansın en büyük rakibi

DeFi geleneksel finansın en büyük rakibi
10 Kasım 2021 - 18:07 www.finansgundem.com

Son dönemlerde kripto paraların daha yaygın bir şekilde benimsenmesiyle birlikte, DeFi projelerine de ilgi arttı. Daha önce Airbnb, Uber ve Twitter gibi şirketlerin sektörlerde yarattığı etkiler, DeFi ile birlikte finans sektöründe de görülecek.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geride bıraktığımız birkaç ayda, kripto paralara şüpheyle yaklaşanlar dahi, merkeziyetsizleştirilmiş finans (DeFi) alanıyla ilgili olumlu görüş bildirdi. Kripto blockchain’leri üzerinde yer alan uygulamalar yazılımları geleneksel finansal hizmetler sektörünün yerini alabilecek hizmetleri sunmak için kullanıyor. Son dönemde ana akım medya da DeFi projelerine gündemde yer veriyor.

DeFi’nin potansiyelinin büyüklüğünü anlayabilmek içinse Airbnb oldukça iyi bir örnek oluşturuyor. DeFi alanıyla ilgili yazılarınların büyük bir çoğunluğu Uniswap isimli bir projeden bahsediyor. Uniswap piyasa değeri açısından bugün piyasada bulunan en büyük DeFi uygulaması. Forbes’un haberine göre yatırımcılar Uniswap’ı kullanarak kripto paralarda, geleneksel para birimlerine çevirmeye ihtiyaç duymaksızın alım satım yapabiliyorlar.

Bu nedenle uygulama, popüler kripto borsası Coinbase ile benzerlik gösteriyor. Ancak aradaki fark Uniswap’ın bir şirket olmaması. Uniswap’ın herhangi bir çalışanı ya da ofisi ve yöneticisi bulunmuyor. Geçtiğimiz ay Uniswap platformunda 60 milyar dolarlık kripto işlemi gerçekleştirildi. Coinbase’de ise işlem hacmi 150 milyar dolar oldu. Uniswap’a bakarak, yüksek maaşlar alan CEO’lar ve bankacıların olmadığı bir finansal gelecek hayal etmek oldukça kolay.

Ancak hikaye burada bitmiyor. Geçtiğimiz yirmi yılda dünyanın en başarılı şirketlerinden bazıları, inovasyon aracılığıyla geleneksel pazarı dönüştüren şirketler oldu. Örneğin Airbnb otelcilik sektörüne rakip olarak milyonlarca yeni konaklama alternatifi sundu. Uber, taksi sektörüne rakip geldi ve yeni bir pazar yarattı. Twitter da benzer bir şekilde iki yönlü bir pazar oluşturdu ve medya ekosisteminde çığır açtı. Bu örneklerin her birinde, kiraya verecek bir odası, kullanacak bir arabası ya da paylaşacak bir bilgisi olan kişiler için yeni bir alan oluşmuş oldu. Finans sektörü için DeFi projeleri de benzer bir konumda.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Uniswap’la birlikte Ethereum’u USDC’ye çevirebilir ve sistemden likidite alabilirsiniz. Ancak aynı zamanda USDC’yi Ethereum’a belirli fiyatlardan çevirmeyi teklif ederek likidite de sunabilirsiniz.

Hizmete likidite sunduğunuzdaysa, diğer kullanıcılar işlem yaptığında, işlem ücretlerinden gelir elde edebilirsiniz. Geleneksel borsaların nasıl işlediği göz önünde bulundurulduğunda, hisse alımı yapan bazı yatırımcıların varlıkları borsa hesaplarında zaman zaman yıllarca hareketsiz duruyor. Borsalarda likidite görece küçük sayıdaki kurumsal yatırımcılar ve sıklıkla işlem yapanlar tarafından sağlanıyor.

Ancak Uniswap ile herkes bir piyasa yapıcı olabilir. Bunun sonucu ise daha yüksek miktarda likidite ve daha büyük varlık çeşitliliği olacak. Geride bıraktığımız yıllarda finansal kurumlar yeniliğe karşı oldukça kapalıydı. DeFi ise bu durumu yeni arz kaynakları sunarak değiştiriyor.

Binance'den 100 milyon euroluk yatırım

 

İlk kripto roketi DOGE-1 Ay'a gidecek

 

Apple'ın CEO'sundan kripto para yatırımı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)