BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriDeFi finansal hizmetlerde devrim yaratacak----

DeFi finansal hizmetlerde devrim yaratacak

DeFi finansal hizmetlerde devrim yaratacak
24 Mart 2021 - 17:49 www.finansgundem.com

Finansal hizmetler sektöründe devrim yaratacağı düşünülen merkeziyetsiz finans (DeFi) nedir?

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Eğer kripto paralara ilgi duymuyorsanız Bitcoin ya da Ethereum’dan bahsedildiğinde bilgi sahibi olmayabilirsiniz. Ancak geleneksel olmayan bankacılık dünyasındaki değişimleri görmezden gelemezsiniz. Bunun nedeni merkeziyetsiz finansın (DeFi) bu dönemde birçok finansal işlemi önemli ölçüde değiştirme yolunda ilerliyor olması. Peki DeFi nedir?

Küresel kripto madenciliği şirketi Argo Blockchain’in CEO’su Peter Wall, DeFi’nin bankalar gibi üçüncü parti aracılar olmadan faaliyet gösterebilen bir finansal sistemi tanımlamak için kullanılan kapsayıcı bir terim olduğunu söyledi. Wall’a göre erişilebilir, şeffaf ve güvenilir bir sisteme yönelik ihtiyaç giderek daha fazla hissediliyor. Merkezi kurumlar ve bankalar ise güvenilir finansal özgürlük arayan müşterilerini hayal kırıklığına uğratmaya devam ediyor.

DeFi Wall’a göre teoride, “daha fazla şeffaflık ve daha güçlü güvenlik sağlayabilir ve miadını doldurmuş süreçlerin yerini alarak, merkeziyetsiz ve demokratik bir finans ekosistemi yaratabilir.” tokens.com'un kurucusu ve CEO’su Andrew Kiguel, DeFi’nin şimdilerde kredi ve yatırım alanlarında hız kazandığını söyledi. Uber’in sürücüleri ve yolcuları birleştirmesine benzer bir şekilde, DeFi de finansal kullanıcıları birleştiriyor.

Bu anlamda, Kiguel’e göre DeFi şimdiden finansal hizmetler alanında devrim yaratıyor. Bununla birlikte, Forbes’un haberine göre, daha büyük değişimler de yolda.

DeFi yatırımın geleceğini nasıl değiştirecek?

Kiguel, herhangi bir işlem gününde borsaların 9.30 ile 16.00 arasında açık olduğuna dikkat çekti. Ancak CEO, zamanla 7/24 yatırım işlemleri yapmaya imkan tanıyan bir DeFi mekanizmasının ortaya çıkacağını düşünüyor. Bu mekanizmada ise, mobil yatırım uygulaması Robinhood’un GameStop, BlackBerry ve Nokia hisselerindeki işlemleri durdurduğunda olduğu gibi bir müdahale gerçekleşmeyecek.

finansgundem.com'un yaptığı derlemeye göre, Robinhood bu müdahaleyle ilgili açıklama yapmış olsa da Kiguel DeFi teknolojisinin tüm kullanıcıların eşit muamele gördüğü merkeziyetsiz ve demokratik bir yatırım alanı sağlayacağını söylüyor. Quadrency’nin kurucularından Manish Kataria ise DeFi’nin yatırımcıları üçüncü partilerin müdahalelerinden korumakla kalmayıp, yatırımcıların para kazanmasına da yardımcı olacağını dile getirdi.

Kataria, bir hisseye ya da herhangi bir yatırım aracına yatırım yaparken, bu süreci güvenle tamamlamamızı sağlayan şirketlere, süreçlere ve işlemlere dikkat çekti. Açıklamasında, “sürecin her adımında, mevcut piyasa koşullarında en iyi ihtimalle %1 ila %2 getiri sağlamanıza neden olan aracı ücretleri bulunuyor” dedi. Ancak yatırım sürecindeki tüm aracılar ortadan kalktığında, getiri oranları %8’e kadar çıkabiliyor.

Kataria, “bu DeFi’nin gücü ve şimdilik yalnızca buzdağının görünen kısmına bakıyoruz” dedi. Waves Tech’in Büyüme Müdürü Max Pertsovskiy, DeFi’nin aynı zamanda vatandaşlık ya da finansal statü gözetmeksizin herkese eşit yatırım fırsatları sağlayacağını söyledi. Pertsovskiy, “milyoner olmanıza ve bir borsa hesabı açmanıza gerek kalmayacak” dedi.

DeFi’de neler oluyor?

DeFi’nin geleceği oldukça parlak olsa da, şimdilik bazı sorunlu detaylar var. Veem CEO’su Marwan Forzley, başlangıç için tıpkı Bitcoin ve diğer kripto paralar gibi bu teknolojinin de gelişim evresinde olduğunu ve güvenlik konusunda açıkları olabileceğini söyledi.

Rocket Fuel BlockChain CEO’su Peter Jensen ise DeFi’nin düzenleyicilerin onayına sahip olmadığını hatırlattı. Bu nedenle katılımcılar, herhangi bir telafi garantisi olmaksızın yatırımlarını kaybetme ihtimalini göz önünde bulundurmalı.

Fintek yükselişinin gerçek kazananı

 

Ekonominin yeni gündemi sürdürülebilir normalleşme

 

Büyüme stratejisini değiştiren banka zarar bekliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)