BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriDeFi finans sektörünün geleceği----

DeFi finans sektörünün geleceği

DeFi finans sektörünün geleceği
07 Temmuz 2021 - 17:53 www.finansgundem.com

Merkeziyetsizleştirilmiş finans (DeFi), kripto paraların gündemden inmediği bu dönemde büyük bir potansiyel sunuyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bugünlerde kripto paralar herkesin gündeminde. Ancak teknoloji ve beraberinde getirdiği potansiyelleri genellemek oldukça zor. Bir yanda 2008 yılında ortaya çıkan ilk kripto para Bitcoin var. O dönemden bu yana Bitcoin bir dijital değer koruma aracı olarak dikkatleri çekti ve piyasa değeri 1 trilyon doların üzerine çıktı.

Bunun sonucunda bankalar, geleneksel finans kurumları ve hatta kripto paralara şüpheyle yaklaşanlar bile Bitcoin’i ciddiye almak zorunda kaldı. Diğer yanda ise akıllı kontratlar ve merkeziyetsizleştirilmiş finans (DeFi) var. Henüz ilk aşamalarında olan bu teknolojinin yaygın kullanıma ulaşması için yıllar olsa da hem akıllı kontratlar hem de DeFi kullanım alanları göz önünde bulundurulduğunda oldukça değerli bir potansiyel ortaya koyuyor.

Forbes’un haberine göre bu şekilde ise küresel finansın dijitalleşmesi, demokratikleşmesi ve dönüşmesi bekleniyor. Bugünün Finans ürünlerinin nasıl sunulduğu göz önünde bulundurulduğunda, bankalarda ve kredi kurumlarında oldukça düşük seviyedeki şeffaflık dikkat çekiyor. Bu geleneksel finans kurumları eşik bekçisi görevi görüyor ve tüketicilerin de kurumlara ve politikalarına güvenmeleri gerekiyor.

Bu güvenin bazı ülkelerde tesis edilmesi oldukça kolay ve önemli. Ancak enflasyonun yüksek olduğu ve bankacılık altyapısının tekelde bulunduğu bazı ülkelerde zorlaşıyor. Bu pazarlarda insanlar varlıklarını koruma altına alacak, kredi çekecek ve uzun vadeli yatırım yapacak güvenli bir alana erişim sağlayamıyor. Tam da bu noktada finansal hizmetlerin tamamen açık, sınırsız, erişilebilir ve şeffaf bir şekilde sunulmasına imkan tanıyan DeFi devreye giriyor.

DeFi, blockchain teknolojisi üzerinde gerçekleştirilen akıllı kontratlar aracılığıyla açık bir dizi kural eşliğinde güvenli ve şeffaf finansal hizmetler sunulmasına imkan tanıyor. Bu tür açık ve dağıtık bir sistemin gücü ise genellikle görmezden geliniyor. Ancak bu teknolojinin potansiyeli bir takım kullanım alanlarında kanıtlandı. DeFi protokolleri finansal hizmetler için dijital ve açık bir ekosistem yaratıyor ve merkeziyetsizleştirilmiş bir platform oluşturuyor.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre DeFi toplamda 148 milyar dolarlık bir piyasa değerine ulaştı ve bu protokollerde bu yıl 90 milyar doların üzerinde akıllı kontratlar aracılığıyla korunan varlık bulunuyor. Bu rakam ise yılın başlangıcında yalnızca 18 milyar dolar seviyesindeydi. Bu platformların, diğer kripto paralarda görülen spekülatif yükselişlerin aksine gerçek bir değeri bulunuyor. DeFi’nin kullanım alanları da oldukça gerçek.

Bugün kullanıcıların uluslararası para transferleri gerçekleştirmesine, para birimlerinde işlem yapmasına, mevduatlarından getiri sağlamasına, kredi almasına merkeziyetsizleştirilmiş bir şekilde imkan tanıyan protokoller var. DeFi’nin bel kemiğini ise doların değerine endekslenmiş bir stablecoin oluşturuyor. Bu durum da kullanıcılara fiyat volatilitesi olmadan dijital paradan fayda sağlama imkanı tanıyor.

Bugun en büyük stablecoinler Tether (USDT), USD Coin (USDC) ve Binance gibi büyük kripto platformlarının sağladığı Binance Coin. Gelecekte her finansal hizmetler, fintek ya da ödeme şirketi de kendi stablecoini müşterileriyle buluşturabilecek. Bu stablecoinler istenilen anda endekslendiği para birimine çevrilebilir. Daha da önemlisi kolay transfer imkanı tanıyorlar.

Bu nedenle de uluslararası ödemelerde oldukça yüksek kullanım kolaylığı sunuluyor. Merkeziyetsizleştirilmiş krediler ve uluslararası ödemeler yalnızca bir başlangıç. DeFi’nin en güçlü potansiyeli ise gelişen ülkelerde finansa erişimi demokratikleştirme gücü. DeFi aynı zamanda internet bağlantısı olan herkesin herhangi bir küresel para birimine erişim sağlamasına, kredi almasına ve mevduatlarından getiri sağlamasına imkan tanıyor.

Bazı gelişen ülkelerde dolar endeksli bir stablecoine erişim sağlamak bile devrim niteliğinde olabilir. Zaman içine DeFi paranın ve değerin tıpkı bilgi ve verinin bugün transfer edildiği gibi gönderilebildiği bir ekosistem haline gelecek ve kullanıcılar altyapının fonksiyonelliğiyle sınırlandırılmayacak.

Bitcoin ödüllü ilk kredi kartı

 

Dolarda volatilite azalır mı?

 

Bitcoin direnci zorluyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)