BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDavutoğlu'dan 'eski dost'a ilk mesaj!----

Davutoğlu'dan 'eski dost'a ilk mesaj!

Davutoğlu'dan 'eski dost'a ilk mesaj!
02 Kasım 2014 - 07:44 www.finansgundem.com

Merkez Bankası Başkanı Başçı için, ‘Kendisi eski dostumdur. Müdahale edip baskı yapacak değilim’ diyen Başbakan Davutoğlu'ndan ilk mesaj geldi

Faiz tartışmalarına Başbakan Ahmet Davutoğlu da dahil oldu. Davutoğlu, AK Parti 23. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Merkez Bankası’nın faiz oranlarını gözden geçirmesini vaktinin geldiğini söyledi. 
 
Başbakan’ı kısa süre önce ziyaret eden Erdem Başçı, kasım ayının başlarında Davutoğlu’nu Merkez Bankası’nda misafir edip ekonomik ve finansal konularda brifing vereceklerini duyurmuştu. Başbakan Davutoğlu da, “Kendisi benim çok eski dostumdur. Müdahale edip baskı yapacak değilim” demişti.
 
Ekonomiyi inşa dönemi
 

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun faiz çıkışı, Merkez Bankası’nın önceki gün açıklanan yılın son enflasyon raporunun hemen ardından geldi. Başçı raporu değerlendirirken, “Eğer istikrarlı bir gidiş görürsek önümüzdeki günlerde kısa vadeli faizleri tekrar yüzde 8.25’e doğru indirmeyi değerlendirebiliriz” ifadesini kullanmıştı. Davutoğlu partisinin istişare toplantısında, bir taraftan siyasi tedbirleri alırken, diğer taraftan ekonominin yeniden inşa edilmesi yönünde çok ciddi çabalar içerisinde olduklarına dikkati çekti. “2002-2014 yılları arasındaki büyük ekonomik devrimin herhalde herkes farkında. Bu devrim kolay şartlarda olmadı” diyen Davutoğlu, Türkiye’nin her sene ortalama yüzde 5 büyüdüğünü, 9 ay içerisinde ihracatın yüzde 5.5 artış ile 118.5 milyar dolara ulaştığını anımsatarak, “İnşallah sene sonunda da 158 milyar dolara ulaşacağını ümit ediyoruz. Bu büyük bir ekonomik başarıdır” dedi. 
 
Ekonomik krizden sonra Türkiye’de 6 milyon istihdamın sağlandığının altını çizen Davutoğlu, devlet bütçesinden faize ödenen oranın yüzde 44.8’den yüzde 12’ye gerilediğini, Faiz üzerinden devlet kaynaklarının aktarılması dönemine son verildiğini kaydetti. 
 
Davutoğlu, Merkez Bankası’ndan ilerleyen günlerde brifing alacağını ifade ederek, “Türkiye’deki siyasi istikrarın devamı ve dünya emtia fiyatlarındaki artışı da göz önünde bulundurarak Merkez Bankası’nın faiz oranlarını tekrar gözden geçirmesinin vakti gelmiştir diye düşünüyorum. Bu çerçevede de bütün ekonomi kurumlarımızla da istişarelerimiz sürecek” diye konuştu. 
 
Başbakan, 25 öncelikli sektör dönüşüm programını ilerleyen günlerde kademeli bir şekilde açıklayacaklarını, bu sektörel dönüşümlerle ekonominin yapısal değişiminde kalıcı adımlar atmaya kararlı olduklarını anlattı.
 
‘Baskı yapacak değilim’ demişti

 
Başbakan Davutoğlu, Erdem Başçı’nın ziyaretinin ardından faiz düşüşü beklentisini dile getirmiş ancak baskı yapmayacağını ifade etmişti. Başbakan şöyle demişti: “Merkez Bankası’ndan brifing alacağım. Açıkçası bu dönemde faizlerin düşmesi gerektiğini düşünüyorum. Son Para Politikası Kurulu’nda faizlerde indirime gidilmesi doğal olanı idi. Müdahale edip, baskı yapacak değilim. Kendisine de ifade ettim; dünyada emtia fiyatları düşme eğilimine girmişken ve Türkiye’nin siyasal istikrar anlamında bütün bu süreci başarılı geçmişken, olması gereken şey, toplumda güven hissini artıracak bir faiz politikası belirlenmesi idi. İstikrarın pozitif yönlü işaretini psikolojik olarak topluma vermek lazım. Bu da faiz politikalarına yansır. Kanaatleri, ‘dış faktörlerdeki risk unsurları devam ediyor’ ise bunun bir işaretinin gözükmesi lazım.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)