BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDavutoğlu-Merkel basın toplantısı----

Davutoğlu-Merkel basın toplantısı

Davutoğlu-Merkel basın toplantısı
18 Ekim 2015 - 16:50 www.finansgundem.com

Dolmabahçe zirvesinin ardından iki başbakan medya karşısına çıktı, soruları cevaplandırdı.

Avrupa Birliği – Türkiye ilişkileri ve Suriyeli mülkeci krizini ele almak üzere İstanbul’a gelen Alman Başbakanı Merkel ile  Başbakan Davutoğlu arasındaki görüşme 1 saat 15 dakika sürdü. Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’nde gerçekleşen mini zirve sonrasa iki başbakan ortak basın toplantısı düzenledi.
 
BAŞBAKAN DAVUTOĞLU’NUN SÖZLERİ…
-Son aylarda Avrupa'da ve dünyada bu konuda  (mülteciler) çok ciddi bir duyarlılık oluştu. Bu duyarlılık konusunda da Sayın  Merkel'in yaptığı öncülüğü ve takındığı cesur tavrı takdir ediyoruz. Çünkü böyle  bir sorun karşısında gözlerini kapatmadılar, mültecilerin sorunlarına bigane  kalmadılar. Avrupa'da birçok ülke lideri mültecilerin kapı dışı edilmesi  gerektiğini söylerken, kendisi mülteciler konusunda son derece insani bir tavır  sergiledi.
 
-Küresel ve bölgesel sorunları da  kapsamlı şekilde görüştük. Özellikle Ortadoğu'da olan gelişmeler ve Suriye  sorununa değindik. Suriye'de son 5 yıl içinde insani bir trajediye dönüşen soruna  cevap bulunmaması hususunda her iki ülke de duyduğumuz rahatsızlığı ifade ettik.  Suriye sorunu çözülmeden mülteciler sorununun çözülmesi çok zor. Nihayet  Suriye'de sorun olmamış olsaydı bugün Türkiye ve Almanya ve bir bütün olarak  Avrupa, mülteci akınına maruz kalmayacaktı. Bu çerçevede Suriye'deki son  gelişmeleri kapsamlı şekilde ele aldık ve bütün ilgili ülkeleri Suriye'deki  gelişmelerin daha da olumsuz yönde seyretmemesi konusunda duyarlı davranma  çağrısı hususunda da ortak bir perspektifi dile getirdik."
 
SCHENGEN VİZESİ İÇİN 2016 VURGUSU
 
2017 için planlanan Schengen konusunu 2016 içinde tamamlayabilmek için ciddi bir çaba sarf ediyoruz. Umut ediyoruz 2016 Temmuz ile birlikte hem geri kabul anlaşması hem de Schengen anlaşması devreye girer.
 
3. boyutu ise bu krizden biz Türkiye –AB ilişkilerine yeni bir vizyon üretilebilir miyiz? Beklentimiz ahde vefa ilişkisi doğrultusunda AB sürecine yeni bir soluk gelmesidir.
 
-Mülteciler konusunda el ele çözüm bulacağız.
 
TÜRKİYE'NİN BEKLENTİSİ...
 
-Beklentimiz, ahde vefa ilkesi doğrultusunda  Türkiye-AB ilişkilerini donmuş olduğu konumdan çıkartarak, yeni bir hayatiyet  getirecek şekilde, katılım müzakereleri sürecinin hızlanmasıdır. 17, 23, 24, 26  ve 31. fasılların açılabilmesini biz mümkün görüyoruz. Önümüzdeki günlerde 17, 23  ve 24 öncelikli olmak üzere bu konulardaki çalışmalarımızı hızlandırmak konusunda  da mutabık kaldık.
 
MERKEL'İN SÖZLERİ...
 
-Vize konusunda Alman-Türk çalışma grubu paralel şekilde çalışmaktadır. Önümüzdeki günde yeniden toplantılar yapılacaktır. Bu süreci her şeyden önce ileri götürmek istiyoruz. Vize konusunda bazı talepler var. 
 
-İkinci husus olarak külfetin paylaşılması konusu var. Türkiye'nin bu konularda uluslararası pek yardım almadığını bilmiyoruz. Gerçekten Türkiye çok büyük bir görevi üstlenmiştir. 
 
-Türkiye bu konuda belirli bir sorumluluğu üstlenmiştir ve mülteciler konusunda baskı görmüştür.
 
-Yasa dışı konusunda yapılacak bazı hususlar var. Yasal göçü nasıl hızlandırabiliriz, AB’ye yasal göçü nasıl yapacağız bu konuda çalışmalar var.
 
-AB ile Türkiye arasındaki ilişkiler tabi ki sürdürülecek.
 
GÜVENLİ BÖLGE KONUSU
 
Soru: Mülteci krizini bitirmek için Suriye içinde güvenli bölge önerisi vardı. Bu konu hakkında neler söyleyeceksiniz? Ayrıca şehit vermeye devam ediyoruz, Türkiye AB'den destek istiyordu bu konu gündeme geldi mi?
 
Davutoğlu: Her iki konuyu da konuştuk. Özellikle Rusların ihlali ve Suriye konusu ele alındı. Patriotlar konusunda Sayın Merkel'e 3 yıl Türkiye'de kalması konusunda teşekkür ettim. Türkiye-Almanya NATO sistemi içinde ortak güvenlik sistemi içinde ülkelerdir. 
 
"Güvenli bölge konusunu daha önce de görüşüldüğünü, Halep'e yönelik rejim saldırıları, DAEŞ saldırıları, Rus saldırıları, Hizbullah saldırıları nedeniyle yeni bir göç dalgası olabileceğini kaydeden Davutoğlu şunları söyledi: Halep Suriye'nin 2. büyük şehridir. Halep ve çevresine dönük hava operasyonları, bundan güç bulan rejim saldırıları ve DAEŞ'in saldırıları bizi ciddi şekilde kaygılandırıyor. Ciddi göçe sebebiyet verebilir.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali Ergül18 Ekim 2015 19:55

    Doğan grubu bu önemli görüşmeyi unutmuş. Önemsizmiş havasında tarafsız milli medya patronu!!!! Yesinler seni. 2.kasım'da kaçacak delik bulamayacaksın.