BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDaron Acemoğlu'ndan enflasyon yorumu----

Daron Acemoğlu'ndan enflasyon yorumu

Daron Acemoğlu'ndan enflasyon yorumu
07 Ekim 2022 - 08:12 www.finansgundem.com

Prof. Daron Acemoğlu, verdiği röportajda popülizmin yükseldiğini, eşitsizliklerin derinleşmesinin demokrasi için alarm zillerini çaldırdığını belirtti.

Nobel ekonomi ödülü için bu yıl en güçlü adaylardan biri olarak gösterilen Prof. Daron Acemoğlu, Türkiye'de halkın uzun süredir yüksek enflasyonla yaşadığını, bunun sisteme güveni hasara uğratacağını ve enflasyonun aslında demokrasiye büyük bir tehdit olduğunu söyledi.  Daron Acemoğlu 1993 yılından beri Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) iktisat profesörü olarak görev yapıyor ve dünyadaki en etkili birkaç iktisatçıdan biri olarak gösteriliyor.

Geçen hafta yayımlanan röportajında Prof. Acemoğlu, tüm dünyada popülizmin yükseldiğini, eşitsizliklerin derinleşmesinin demokrasi için alarm zillerini çaldığını belirterek, “Bu nedenle enflasyonla savaşmak çok gerekli” ifadesini kullandı.

Acemoğlu, “Enflasyonu kontrol altına almak önemli çünkü piyasa mekanizmaları göz önüne alındığında yüksek enflasyon çok büyük bir ‘güven kırıcı'. Enflasyon yüksek olduğunda halk sisteme, paraya ve piyasa mekanizmasına olan güvenini kaybetmeye başlar” dedi.

DEMOKRASİ İÇİN UYARI İŞARETLERİ

Tüm dünyada popülizmin yükselişinin en büyük endişelerinden biri olduğunu belirten Acemoğlu, konuyu daha geniş bir eksende; demokrasinin hasar alması olarak yorumladığını anlattı. Bu durumun her endekste kendini gösterdiğini, giderek daha fazla ülkede demokratik kurumlara güvenin azaldığını vurgulayan Acemoğlu, “Politik kutuplaşmanın artması, aşırı görüşler için alan açıyor, politik gelişmelerin halk tarafından analizini zorlaştırıyor. Eşitsizlikler artıyor, bu halktaki memnuniyetsizliği artırıyor. Tüm bunlar demokrasi için uyarı işaretleridir” dedi.

‘’ŞÜPHELİYİM’’

Dünyanın en saygın ekonomistlerinden biri olan Acemoğlu global ekonominin gelecek 10 yılına iyimser bakmadığını, kısa vadede ekonominin daha iyi bir görünümü olacağını düşünmediğini belirtti. Acemoğlu, “Mevcut ekonomik realite ‘farklı bir küreselleşmeyi hayata geçirmek' için bir fırsat olabilirdi ancak bunun jeopolitik gerilimin artması, demokratik kurumların zayıflaması ve Çin-Rusya gibi rejimlerin güçlenmesi nedeniyle gerçekleşeceğinden şüpheliyim” diye konuştu.

Daron Acemoğlu'ndan ekonomi modeli ve KKM eleştirisi

 

Daron Acemoğlu’ndan Albayrak yorumu

 

Prof. Daron Acemoğlu: Ekonomideki kriz 1-2 yıl sürecek

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Erg07 Ekim 2022 08:34

    Fırsatı kaçırdılar sürekli aynı hatayı tekrarlayarak faizlerin indirilmesi aklın dışında ekonominin mantığın kabul edeceği birşey değil