BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAlmanya'da darbe planı iddiası: Prens Heinrich tutuklandı----

Almanya'da darbe planı iddiası: Prens Heinrich tutuklandı

Almanya'da darbe planı iddiası: Prens Heinrich tutuklandı
08 Aralık 2022 - 14:52 www.finansgundem.com

Almanya'da dün yapılan "şafak baskını" ile gözaltına alınan ve kendilerini Reichsbürger olarak nitelendiren 25 kişiden 19'u tutuklandı. Tutuklular, "siyasi sistemi devirmek isteyen terör örgütünün üyesi olmak" suçlamasıyla yargılanacak.

Almanya'da darbe planlamakla suçlanan ve mevcut Alman hükümetini tanımayarak kendilerini Alman İmparatorluğu Vatandaşı olarak tanımlayan grup üyelerine operasyon düzenlendi. Aşırı sağcılara yönelik operasyonun ardından tutuklananlar arasında, Reuss Hanedanı'ndan olan ve hala "Prens" unvanını kullanan Heinrich XIII Prens Reus da yer aldı. 71 yaşındaki "hanedan üyesi"nin, iktidarı ele geçirme planının merkezinde yer aldığı bilgisi paylaşıldı.

3 bin güvenlik görevlisiyle 150'den fazla baskın düzenlendi

İtalya ve Avusturya'nın yanı sıra Almanya'daki 11 eyalette yapılan baskınlarda gözaltına alınanlardan 22'si "Almanya'daki siyasi sistemi devirmek isteyen bir terör örgütünün üyesi olmak" suçlamasıyla yargılanacak. Anayasayı Koruma Teşkilatı ve Federal Kriminal Dairesi (BKA) Başkanları ile Federal Cumhuriyet Savcısı, yaptıkları görüşmenin ardından söz konusu grubun darbe planlarının ciddiyeti konusunda görüş birliğine vardı.

BKA Başkanı Holger Münch, dün yapılan baskınların sayısının 150'den fazla olduğunu, 54 şüpheli hakkında işlem yapıldığını ve 50 silahın ele geçirildiğini söyledi. Dünkü baskınlarda 3 binden fazla güvenlik görevlisinin yer aldığını belirten Münch, operasyonların gelecek günlerde de süreceğini ifade etti.

Federal Başsavcılığın yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınanlar arasında, yargıç olarak görev yapan ve aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif Partili (AfD) eski milletvekili Birgit Malsack-Winkemann da bulunuyor.

"Darbe prensi" 

Alman Zeit gazetesinde "Darbe Prensi" olarak nitelendirilen Heinrich'in, Reuss Prens ve Prensesleri I. Heinrich ile Woizlawa Feodora'nın altı çocuğundan biri olduğu biliniyor. Aile sözcüsü, dün yaptığı açıklamada Heinrich'in, 30 yıl önce "oldukça modern ve enerjik bir girişimci" olduğunu ancak sonra radikalleşme yoluna gittiğini belirtti. Sözcü, kendisinin Heinrich'le irtibata geçmediğini de sözlerine ekledi.

Berliner Zeitung German gazetesinin 1998'de çıkan bir sayısında, Heinrich, gayrimenkulden sanata birçok alanda faaliyet gösteren "çoklu girişimci" olarak tanımlanmıştı.

Savcılık iddianamesinde neler var?

Savcılığın iddianamesinde zanlılar, "Almanya'daki mevcut devlet düzenini değiştirerek, ana hatlarıyla oluşturulmuş kendi hükümet düzenlerini getirmeyi kendine hedef edinmiş terör örgütüne mensup kişiler" olarak nitelendirildi.

İddianameye göre, grup üyelerinin askeri araçlar kullanıp devlet yetkililerine şiddet uygulayarak gerçekleştirmeyi planladıkları eylemlere cinayet işleme de dahil edildi.

Grubun Kasım 2021'den itibaren darbe hazırlıklarına yoğunluk verdiği kaydedilen iddianameye göre, hazırlıklar içinde yönetim şeklinin planlanması, ekipman temini, atış eğitimi, yeni üye alımı gibi faaliyetler bulunuyor.

Heinrich XIII Prens Reuss'un İmparator olacağı ve "Konsey" ismiyle kurulacak yeni yönetimde Adalet Bakanı Birgit Malsack-Winkemann, Dışişleri Bakanı Tim Paul G, Sağlık Bakanı Melanie R, Uluslararası Hukuktan Sorumlu Bakan Mattheas H, Askeri Kol Başkanı (Genelkurmay Başkanı) Rüdiger von P'nin olmasının ön görülüyordu.

İddianamede ayrıca, dernek üyelerinin bireysel olarak küçük bir silahlı grupla Alman Federal Meclisi'ne girmek için somut hazırlıklar yaptıklarına dair şüphelere de yer verildi. Mevcut Alman hükümetini tanımayarak kendilerini Alman İmparatorluğu Vatandaşı (Reichsbürger) olarak tanımlayan grup üyeleri terör örgütüne üyelikten yargılanacak.

Reichsbürger nedir?

Kendilerini Alman İmparatorluğu Vatandaşı (Reichsbürger) olarak gören ve iç istihbaratın 2021 raporuna göre, 21 binden fazla kişinin yer aldığı grubun yüzde 5'ini aşırı sağcılar oluşturuyor.

2 bin 100 üyesi şiddet kullanmaya hazır olan grubun Almanya'yı meşru bir devlet olarak tanımadığına yer verilen rapora göre, üyelerden bazıları monarşi altındaki Alman İmparatorluğu fikrine bağlıyken, bazıları da Nazi taraftarı. Bazı üyeler de Almanya'nın hala askeri işgal altında olduğuna inanıyor.  (TRT Haber, AA)

Haldenwang: Darbeciler, Alman demokrasisi için tehdit

Almanya'dan İslamofobi ile mücadele sözü

Almanya'da cumhuriyet tarihinin en büyük operasyonu!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)