BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDanıştay'dan Kanal İstanbul kararı: İhale iptal edildi----

Danıştay'dan Kanal İstanbul kararı: İhale iptal edildi

Danıştay'dan Kanal İstanbul kararı: İhale iptal edildi
07 Mart 2022 - 08:36 www.finansgundem.com

Danıştay, Kanal İstanbul geçişi kapsamında Halkalı-Ispartakule arasında yapılacak demiryolu hattının pazarlık usulü yöntemiyle ihaleye verilmesini hukuka aykırı buldu.

Danıştay 13. Daire, Kanal İstanbul projesi kapsamında "Halkalı-Ispartakule Arası Demiryolu Hattı İnşaatı" ihalesini hukuka aykırı bularak iptal etti. "Pazarlık usulü" yöntemiyle yapılan ihalede gerekli açıklık ve rekabetin sağlanmadığı belirtilen kararda, ihalenin Kamu İhale Kanunu'nun 21/b fıkrasında aranan "ivedilik şartını" taşımadığı vurgulandı.

Danıştay, kararın "kesin nitelik" taşıdığına dikkat çekerek "karar düzeltme yolu"nun da kapalı olduğuna hükmetti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, "Halkalı-Kapıkule Yeni Demiryolu İnşaatı Kapsamında Halkalı-Ispartakule Arası (Kanal İstanbul Geçişi) Demiryolu Hattı İnşaatı ile Elektromekanik Sistemlerinin Temini ve Yapımı" ihalesini 28 Haziran 2021 tarihinde gerçekleştirmişti.

DW'den Alican Uludağ'ın haberine göre, İhalede doğal afet, salgın hastalık, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden durumlarda uygulanan 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 21/b maddesi kapsamında ilansız olarak pazarlık usulü yöntemi uygulandı. İhale konusu yapım işi, "ivedi" olarak yapılması zorunlu olan işler arasında gösterildi.

Bakanlık, bu kapsamda ihaleye 9 firma davet ederken 5 firma da teklif verdi. Ekonomik açıdan en uygun teklif, 3 milyar 111 milyon 362 bin 15 TL bedelle Gülermak-Yapı ve Yapı-Taşyapı ortaklığından geldi. İhaleyi, bu ortaklık kazandı. Söz konusu hattın, Küçükçekmece Gölü ile ileride yapılacak Kanal İstanbul projesinin altından geçecek şeklinde çift tüp tünel şeklinde yapılması planlandı.

Ancak Modifalt İnşaat Makina Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti, işin açık ihale ile yapılmamasının yasaya aykırı olduğu iddiasıyla dava açtı. Ankara 18. İdare Mahkemesi, 14 Ekim 2021 tarihinde ihalenin iptali talebini reddetti. İşin yapım tekniği açısından özellik arz eden bir iş olduğunu ve ivedilik şartının gerçekleştiğini vurgulayan mahkeme, bu nedenle pazarlık usulü yapılmasında hukuka aykırılık olmadığını savundu. Ancak davacı şirket, bu karara itiraz etti.

Bakanlık savunma gönderdi

Danıştay'a savunma gönderen Bakanlık, ihalenin yapım tekniği açısından özellik arz ettiğini belirterek özel teknolojik/teknik ekipmanların temin süresinin uzun olduğunu iddia etti.

Halkalı-Kapıkule demiryolu hattının tüm fazlarıyla tek bir entegre demiryolu sistemi olarak açılmasının planlandığını belirten Bakanlık, aksi takdirde projenin tamamlanan kısımlarının atıl olarak bekleme riski bulunduğunu savundu. Bakanlık, tüneli barındıran bu hat kesiminin yapımının diğer işlere yetiştirilmesinin devam eden işlerin kredi sözleşmelerinde idarece taahhüt edildiğini de kaydetti.

Danıştay kararın 'kesin nitelik' taşıdığını belirtti

İtirazı görüşen Danıştay 13. Daire, oyçokluğuyla dava konusu işlemin iptaline ve idare mahkemesinin kararının kaldırılmasına hükmetti. Danıştay, "kesin" olarak verilen karara karşı "düzeltme yolu"nun da kapalı olduğunu karara yazdı.

Kararın gerekçesinde, pazarlık usulünün uygulanabilmesi için 21. maddenin (b) bendinde sayılan şartlardan bağımsız olarak bunlarla birlikte aranması gereken şartlardan olan "ivedilikten" kastın, hem ihale sürecinin bir an önce tamamlanması hem de ihale konusu işin kamu hizmetinin kesintiye uğramaması için mümkün olan en kısa zamanda bitirilmesi anlamı taşıdığı ve yapım tekniği açısından özellik arz ettiği ileri sürülen işlerde de aynı şartın birlikte aranacağı belirtildi.

Bu bakımdan dava konusu işin bitirilme süresinin "1170" gün olarak belirlenmesinin ivedilik şartı ile bağdaşmadığı vurgulanan kararda, "Davalı idarenin pazarlık usulü ile ihale yapma gerekçelerinin işin süresinin 1170 gün olarak belirlenmesi hususu göz önüne alındığında istisnai bir yöntem olan pazarlık usulü ile ihaleye çıkılması için geçerli sebep olarak görülemeyeceği anlaşılmaktadır" denildi.

"Rekabetin sağlanmasında kamu yararı var"

Bu itibarla ihtiyaçların en iyi şekilde, uygun şartlarda ve zamanınında karşılanabilmesi için açıklık ve rekabetin sağlanmasının kamu yararı açısından gerekli olduğu ifade edilen kararda, "4734 sayılı Kanun'un 21/b maddesinde belirtilen şartların oluştuğuna dair hukuken geçerli bir neden gösterilmeksizin söz konusu ihalenin pazarlık usulü ile gerçekleştirilmesinde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varıldığından, davanın reddi yönündeki İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet görülmemiştir" sonucuna varıldı.

İstanbul’da açık artırma ile ev kiralama dönemi

 

Gıdadan otomotive birçok sektörde stok ve vergi incelemesi

 

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Orhan 26 Haziran 2022 20:14

    Ülkede ne kadar trol varsa ülke lehine birşey varsa oraya muhalif olarak fırlıyorlar . Allah bu kesimi hasetleriyle yok etsin. Bu ülkeden veyahut çekip gitsin özlemini çektiği yandaşlık yaptığı ülkelere gitsinlerde bu ülke bi rahat etsin gerçek gündemi ile uğraşsın.

  • xyz07 Mart 2022 20:43

    Kanal İstanbul da inat et. Trakya'yı bitir. Tabuta son çiviyi çak. Ayçiçek deposu olan Trakya'yı yok et sonra ayçiçek yağı yok diye marketleri stokçulukla suçla. Sonra dış güçler de. Demekki bunları size dış güçler yaptırıyor.

  • Erol07 Mart 2022 19:11

    Bir ülkenin en çok ihtiyacı olan şey yatırım yapılabilir olması. Ekonomik siyasi güç savunma sanayi içinde geçerli. Kanal İstanbul yapılmasın diyenler burda binlerce insan ekmek yiyecek katma değer artacak devlete kazanç kapısı olacak.

  • Errrol07 Mart 2022 20:11

    Devlet kanaldan önce enflansyonu indirsin bırak ekmek yemeği binlerce dediğin kişi tahtaları yer onuda bulursa

  • AHMET ÖZBİR07 Mart 2022 15:30

    Faizleri indirmeyip yükseltselerdi enflansyon patlamaz güven kaybolmaz paramız pul olmazdı TÜRKİYEM ÇOŞAR hata yaptılar liyakatı başladılar güresciyi bankaya koydular yanlış yaptılar

  • Hehe07 Mart 2022 14:20

    Kabilelerde olan isler iste es dosta peskes

  • AHMET ÖZBİR07 Mart 2022 11:34

    "KANAL İSTANBUL YAPILACAK!" Başlık ZAMA ZİNGO'dan galiba. Kanal değil "DEMİRYOLU HATTI" iptal, yani "KANAL İSTANBUL YAPILACAK, TÜRKİYEM COŞACAK!" Stopçular yine GÖZYAŞI dökecek, KÜRESEL GÜÇ olmamızı isteyenler ŞAHLANACAK.

  • xyz07 Mart 2022 20:38

    AHMET ÖZBİR gerçekten komik adamsın beni akşam akşam güldürdün Allah ta seni güldürsün. Çok matrak adamsın.

  • Mucise Reis ;)07 Mart 2022 11:29

    Sıra saçma maden yasasında...Sen verimli topraklarda, zeytin ağaçlarını kesip, yerinden kaldırtıp vb maden arıyorsun. Altın gümüş, kömür vb. yer altını kazıyorsun, siyanur kullanıyorsun, sonra maden çıkarttım diyorsun. Ya arkadaş, ya kafası basmayan sortarılar, o zeytin ağaı gelmiş 400 yaşına, 200 yaşına... o Zeytinden 1875 de osmanlıda doydu, 1900 da türk milletide doydu 2000 yılında bizlerde doyduk 2090 yılında torunlarda doyacak... bu zeytin mi daha kıymetli ? altın mı ? çıkartılan madenler zeytinin verdiği mahsulun toplamı 10 yılını geçmiyor. ne diye altın yumurtlayan tabiatı, bitkileri, yok ediyorsunuz ? her bölgede madencilik olmaz. 1-temiz su yeraltı su biter. 2-bitki örtüsü habitat biter 3-çevre kirlilili, iklim değişikleri, haşere problemleri baş gösterir, çifçilik tarım arıcılık vb. orman üreimi biter, işsiz köylüler aç insanlar üretmeyen toplum kırsalda oluşur. vb. vb. nasıl araştırma yapıyorlar ? nasıl kafasız bunlar ? aklım duruyor. İstanbul projeside saçma 

  • Mucise Reis ;)07 Mart 2022 12:04

    Bir parti yada zeytinci birliği vb. varsa şu yazdığımın  1 dk animasyonunu yapıp yayınlasın. "Çanakkale de bir zeytin ağacı" diye her yüzyıl vb  önemli bir mevzuyu denk getirsin, kesit kesit anlatsın. O agaç neleri gördü neleri yaşadı sonu nasıl kesilerek bitti. diye... Çalışma önemli.  hey yıl 10 saniye gösterilerek çoğaltılarak. Yazıyoruz ama çoğu yazdığımız yer okumuyor bile. iletişime önem vermeyen kazanamaz. iletişim talepler vb çok önemli bunu çözemeyen bir lider asla hiç bir alanda başarı elde edemez. yurtdışında  herşeyin temeli iletişim ve talepler oluyor... 

  • vatandaş07 Mart 2022 10:11

    Bu ortamda ülkenin ekonomik ve sosyal batak döneminde  ve dünyanın bu kritik döneminde bile rejim hala yandaşlara peşkeş peşinde .El insaf birazda olsa memleket sevgisi arıyor insan ama nerede rant düzeni kurulmuş birbirlerini beliyorlar. Bu sistem için herşeyden önemli. Ya Bahçeli MHP sine ne demeli sistemi ayakta tutuyor hemde ülkenin perişanlığına rağmen

  • Geçer07 Mart 2022 09:44

    İşlerine geldiği zaman elli tane usül bulurlar pazarlıklı pazarlıksız davet mektup bu günlerde geçeeer

  • Bik07 Mart 2022 08:55

    Kanal İstanbul ihalesini yapamayan siyasi iktidarın ayları sayılı.