BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDanıştay'dan ilginç karar----

Danıştay'dan ilginç karar

Danıştay'dan ilginç karar
27 Aralık 2013 - 03:22 www.finansgundem.com

Danıştay 13. Dairesi, Bakanlar Kurulu'nun Özelleştirme İdaresi uygulamalarında yargı kararlarının yok sayılması yönündeki kararını iptal etti

Danıştay 13'üncü Dairesi, Bakanlar Kurulu'nun Eti Alüminyum, Kuşadası ve Çeşme limanları, SEKA ve TÜPRAŞ'ın hisselerinin satışına yönelik mahkeme kararlarını yok sayan 'özelleştirme uygulamalarının yargı dışında bırakılması' kararının yürütmesini durdurdu.

Bakanlar Kurulu, Özelleştirme İdaresi uygulamalarında yargı kararlarının yok sayılmasını içeren 11 Haziran 2012 tarihli kararında, ‘Özelleştirme İdaresi'nce devir ve teslim işlemleri tamamlanmış olan özelleştirme işlemleri hakkında verilen yargı kararlarının uygulanmasında çıkan fiili imkansızlık nedeniyle, Eti Alüminyum AŞ'nin yüzde 100 hissesinin satış yöntemiyle özelleştirilmesi, Türkiye Denizcilik İşletmesi'nin Kuşadası ve Çeşme limanlarının işletme hakkı verilerek özelleştirilmesi, SEKA Balıkesir İşletmesi'nin varlık satışı yöntemiyle özelleştirilmesi ile Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ'nin yüzde 14,76 hissesinin Borsa’da satılmasını iptal eden yargı kararıyla ilgili olarak ‘geriye ve ileriye yönelik herhangi bir işlem tesis edilmemesi' kararı verdi.

FİİLİ GÜÇLÜĞE DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Kamuoyunda uzun süre yer alan Bakanlar Kurulu kararında ayrıca ‘Özelleştirme İdaresi'nin bu yönde yapılmış iş ve işlemlerin devam ettirilerek sonuçlandırılması kararlaştırılmıştır.' denilip, mahkeme kararlarının uygulanmasının fiili güçlüğüne dikkat çekildi. Bakanlar Kurulu'nun bu kararının hukuk devleti ilkelerine ve anayasaya aykırı olduğunu öne süren avukat Nilgün Öğünçlü, yürütmenin durdurulması amacıyla Danıştay 13'üncü Dairesi'nde dava açtı. Bakanlar Kurulu'nun kararıyla hukuka aykırı bulunarak iptaline karar verilen bazı özelleştirme işlemlerinin meşrulaştırılması yoluna gidildiğini savunan Öğünçlü, "Fiili imkansızlık gerekçesi ile hukuka aykırı, yolsuz idare işleminin korunması hukuka güveni sarsar." dedi.

HUKUK DEVLETİNDE BU OLMAZ

Avukat Nilgün Öğünçlü, Başbakanlık avukatlarının dava dosyasındaki itirazlarına yönelik yaptığı ikinci başvuruda ise şu ifadelere yer verdi: "Kamu kurumlarının denetimden uzak olmaları, sınırsız yetki kullanmaları anlamına gelir. Bu durumdaki yönetim şeklinin adı ‘hukuk devleti' olamaz. Kamu idarelerinde yürütme görevini yerine getirenlerin denetimi sevmeleri, yürütme yetkisini her türlü denetimden uzak ve özgürce kullanmak istemeleri doğal ve beklenen bir durumdur. Ancak hukuk devletinde böyle denetimsiz bir yetki kullanımından söz edilemez. Uygulamada aksayan ve eleştirilen yönleri olsa da ülkemizde de hukuk devletini sağlamak üzere kurallar kabul edilmiştir."

KARAR OY BİRLİĞİYLE ALINDI

Öğünçlü'nün başvurusunu inceleyen Danıştay 13. Dairesi, 25 Ekim 2013 günü, “Bakanlar Kurulu kararında hukuka uygunluk bulunmadığına, dava konusu Bakanlar Kurulu kararının yürütülmesinin durdurulmasına” oybirliği ile karar verirken, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na itiraz yolunu açık bıraktı.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)