BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinDalış maskesinden solunum cihazına----

Dalış maskesinden solunum cihazına

Dalış maskesinden solunum cihazına
26 Mart 2020 - 17:00 www.finansgundem.com

Son aylarda kovid-19 salgını ile daha önce karşı karşıya kalmadığımız sorunlara beklenmedik çözümler ortaya çıkıyor.

Dünyada yeni tip korona virüs salgınında en çok can veren ülke İtalya'da hastanelerde yeterince suni solunum cihazı bulunmuyor. Bu sorun karşısında Decathlon spor mağazalarında satılan su altı keşif maskelerinin bu görevi yerinde getirebileceği ortaya çıktı.

İtalyan mühendisleri tarafından modifiye edilen dalış maskesi her ne kadar standartlara uygun olmasa da yapılan ilk denemelerde solunum problemini çözmede ekili olduğu görüldü.

Her geçen gün yüzlerce insanın hastanelerde öldüğü İtalya’da bu keşfin birçok hastayı kurtarabileceğine inanılıyor.

Projenin fikir babası eski bir doktor

İtalya'da salgından en çok etkilenen Lombardiya'da eski bir hastanede görevlisi Dr.Renato Favero, bu fikri suni solunumun cihazları için kapak üreten "Isinnova" adlı İtalyan şirkete sundu.

İtalyan mühendisler, Easybreath markalı maskeyi modifiye ederek, hastanelerdeki oksijen tüplerine bağlanabilen solunum cihazı görevini getirecek hale soktu. Decathlon mağazası da bu gelişmeler üzerine maskenin teknik planlarını mühendislere gönderdi.
 
Isinnova, bir 3D yazıcı kullanarak, modifiye maske ve hastane tüpleri arasındaki bağlantı parçalarını geliştirdi. Şirket, mümkün oldukça, hastanelerin kullandığı borulara uyum sağlayan standart parçalar ürettiğini bildirdi.

La Repubblica gazetesine göre, ilk prototip Brescia kentindeki iki hastanede test edildi ve "sonuçların cesaret verici" olduğu açıklandı. Maskelerin en yakın zamanda yeterinde solunum cihazı olmayan hastanelere gönderilmesi bekleniyor.

Ticari amaçlar dışında proje herkesin kullanımına açık

Şirket olası spekülasyonları önlemek adına geliştirdiği projenin patentini aldı. Fakat tüm proje internette mevcut ve ticari amaçlar dışında, dileyen herkes planları indirip maskeyi modifiye edebilir.

Decathlon sözcüsü ise "korona virüs salgınıyla mücadele etmeyi amaçlayan tüm girişimleri destekliyoruz, fakat ürünlerimizin tıbbi kullanım için olmadığını ve bu nedenle en tedbirlerin alınması gerektiğini hatırlatmak istiyoruz" diye konuştu.

Mağaza, maskenin bu alanda kullanılması için Avrupa'daki bazı araştırma merkezlerini teknik olarak desteklediklerini doğruladı.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)