BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDaha dalgalı bir yıl olacak----

Daha dalgalı bir yıl olacak

Daha dalgalı bir yıl olacak
01 Şubat 2013 - 13:14 www.finansgundem.com

Yatırım Finansman Genel Müdürü Şeniz Yarcan bu yıl özelleştirme ve ikincil halka arzların yoğun bir gündem oluşturacağını söyledi

Yatırım Finansman Genel Müdürü Şeniz Yarcan, geçen yılın sonuçları ve 2013 öngörülerine ilişkin düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Yatırım Finansman'ın Türkiye'nin ilk aracı kurumu olduğunu anımsatarak, Yatırım Finansman'ın yüzde 95,8'i TKSB üzerinden olmak üzere İş Bankası kuruluşu olduğunu kaydetti.
Şirketin, 30 bin müşterisi olduğunu ifade eden Yarcan, şunları söyledi:
''Sektörde faaliyet gösteren 88 aracı kurum var. Sektör 2012'yi başarılı ve karlı kapatamadı. Aracı kurumların neredeyse yarısı zarar açıklamış durumdadır. Rekabetin arttığı, hacmin düştüğü, zorlayıcı piyasa koşullarına rağmen, Yatırım Finansman olarak yılı iyi kapattık. Aracı kurumların ana faaliyet alanı yerli ya da yabancı yatırımcılar üzerinden hisse senedi işlemleridir. Çok iyi bir gelir fırsatıdır. Hacimdeki azalış temel olarak sektörün zorlanma sebebidir. Yatırım Finansman olarak hedefimiz sadece aracılık faaliyetleri değil, portföy yönetimi ve kurumsal finansman faaliyetlerimizle de gelirlerimizi desteklemektir.''
İMKB'de yabancıların emanetteki payının arttığını anlatan Yarcan, ''2012 yılında yerli yatırımcı sayısında bir azalış olmuş. Buna çok başarılı Halkbank'ın halka arzıyla kazanılan 20 bin yatırımcı da dahil. Yatırımcı seferberliği ve finansal okuryazarlığın ülkemizde yaygınlaştırılması ve arttırılması gerekiyor'' diye konuştu.
Yabancılar kazandı
Yarcan, borsanın, yatırımcıların alışkın olduğu bir enstrüman olmadığını belirterek, bu ürünü tanıtma ve yatırımcıların ürkmelerini önlemek için aracı kurumlara büyük görev düştüğünü kaydetti.
Küresel enflasyon ve Türkiye'deki enflasyon üzerinde bir sorun görülmediğini ifade eden Yarcan, şunları söyledi:
''Politika faizlerinde büyük dönüş yaşadık. Bundan en fazla nemalanan borsada olduğu gibi yabancı yatırımcılar oldu. Yabancılar 2012'deki Türkiye yatırımlarından çok büyük para kazanmış durumdalar. Cari açık tarafına bakıldığında Türkiye'nin en önemli verilerinden biri. Moody's'in açıklamalarında da 'orta ve uzun vadede kalıcı' olarak çözüm bulunması gerektiği ifade ediliyordu. Ancak finansman kalitesinde giderek iyileşme var. Hisse senetleri cazip getirim araçları olacak, ancak bu yıl geçen yıl kadar olmasa da getiri fırsatları yaratacak. Daha dalgalı bir piyasa olmasını bekliyoruz. Yatırımcıların, yatırımlarını yönlendirirken daha dikkatli olmaları gerekiyor. Türkiye'de hala borsada yukarı yönlü gidecek yer var. İMKB bankacılık endeksi İMKB'nin üzerinde bir performans sergiledi. Bu sene sanayi hisselerinde bankacılık üzerine getiri sağlamaya aday firmalar olduğuna inanıyoruz. Türk Lirası, emsallerine göre stabil seyrediyor. Sürdürülebilir bir performansı var.''
Yüzde 4,7 büyüyeceğiz
Yarcan, bu yıl için 4,7'lik bir büyüme öngördüklerini belirterek, ''Enflasyonda dönem sonu yüzde 7,2'lik bir tahminimiz var. Dolar/TL ciddi bir değişiklik beklemiyoruz. Dış ticaret dengesine baktığımızda 2013 sonu itibariyle cari dengede eksi 63,5 milyar dolarlık bir beklentimiz var. Kurum olarak İMKB-100'ün 90 bine revize etmiştik. Buna da neredeyse yaklaştı. Yukarı ihtimal hala var'' diye konuştu.
Bu yıl özelleştirme ve ikincil halka arzlar yoğun bir gündem oluşturacağını ifade eden Yarcan, ''Bunlar zaman zaman borsaya pozisyon değişimi anlamında satış baskısı getirebilecek gelişmeler olacak. İMKB'de ilk yarı performansının ikinci yarıya oranla daha güçlü olmasını bekliyoruz'' şeklinde konuştu.
''İlk yarıda not arttırımı olmazsa, ikinci yarı yılda beklemiyoruz''-
Moody's'in not artırıp arttırmayacağına ilişkin soruya Yarcan, ''Fitch, kasımda not arttırır' demiştik. Nitekim öyle de oldu. Moody's için de ilk yarı yıl için (Türkiye'ye) not arttırışı gelebileceğidir. Ekonomik göstergelerimiz hiç olmadığı kadar iyi, 'yatırım yapılabilir ülke' kategorisinde olan diğer ülkelere bakıldığında bu notu hak ettiğini düşünüyoruz. Cari açık hep problem olarak gösterilir, ancak geçmiş yıllara baktığınızda cari açık yönetilebilir bir seviyede yer alıyor. Türkiye şimdi not artışı almayacak da ne zaman alacak- Yapılan açıklamalar, ilk yarı yılda gelmesine çok kesin gibi bakılan not artışına bir miktar gölge düşürdü, ancak yüzde 50 bile olsa biz bu umudu korumak istiyoruz. Olası bir not artışında TL değerlenebileceği için proaktif olarak faizlerde bir miktar geri adım atılmıştı. Genel konsensüs bir not arttırımı gelebileceği şeklindeydi. İkinci yarı yılda Türkiye'nin büyüme hızına bağlı olarak, cari açık, enflasyon gibi unsurların ön plana çıkacağı ortam oluşacak. İlk yarı yılda not arttırımı olmazsa ikinci yarı not arttırımı beklemiyoruz.''
Yarcan, İMKB için 90 bini yıl içinde görülebilecek en yüksek seviye olarak ifade ettiklerini belirterek, ''Bundan sonra kar satışları bittikten sonra tekrar alım dalgası görebiliriz'' dedi.
'Tahvil ihraçları artacak
Sanayi hisselerinde hangi sektörün öne çıktığına ilişkin soruya Yarcan, ''Hedef piyasa değerlerine baktığımızda bankalar, GYO'lar, otomotiv ve inşaat gibi faize duyarlı sektörlerin öne çıkmasını bekliyoruz. Bazı bankalarda yükselme potansiyeli oldukça azaldı'' yanıtını verdi.
Yarcan, altının yüzde 10 olarak portföylerde bulunmasını önerdiklerini belirterek, ''Türkiye'de özel tahvil ihracı gündemde. Geçen sene 42 milyar lira ihraç oldu. Bu yıl için en az 55 milyar lira ihraç olacağı yönünde tahminler var. Yatırımcılara yarın ihtiyaçları olmayacak paralarını özel sektör tahvillerine öneriyoruz. Petrol, altın da dahil olmak üzere geçen sene emtialarda fazla getiri olmadı'' dedi.
''Yerli yatırımcı sayısında artış beklenebilir mi-'' sorusuna Yarcan, ''Yerli yatırımcı sayısında radikal bir artış beklemiyoruz. Ülkenin gündeminde olacak özelleştirme, arzlar yeni yatırımcı kazandırabilir. Hisse senedi için yatırımcılarda 'en kötü, güvenilmez ürün' algısı var. Yerli yatırımcı altın, döviz, bono ve mevduat tercih ediyor'' diye konuştu.
''Aracı kurum satın alacak mısınız-'' sorusuna da Yarcan, Yatırım Finansman'ın 30 bin müşterisinin bulunduğunu ve bunlardan 5 bininin aktif müşteri olduğunu belirterek, ''Uyuyan müşteriyi uyandırsak bile kendi içimizde ciddi bir potansiyel var. Aracı kurum satın almak gibi bir itici güce ihtiyacımız yok'' dedi.

 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)