BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriCüzdanlar küçülüyor: İçinde neler olmalı?----

Cüzdanlar küçülüyor: İçinde neler olmalı?

Cüzdanlar küçülüyor: İçinde neler olmalı?
13 Nisan 2023 - 18:28 www.finansgundem.com

Teknolojinin gelişmesi ve yeni ödeme sistemlerinin gelmesiyle cüzdanlar da küçülmeye başladı. Uzmanlar yakın gelecekte tarihe karışacağını düşünse de doğru şekilde doldurulmuş cüzdanlara bugün hâlâ ihtiyacımız var


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Cep telefonları cüzdanların işini her geçen gün daha fazla üstleniyor. İnsanlarsa nakit, kart ve kimliklere ne kadar ihtiyaçları olduğunu sorgular hale geldi.

Pew Araştırma Merkezi'nin 2022 anketine göre, 10 Amerikalıdan dördü, sıradan bir haftada satın alımlarının hiçbirini nakit para kullanarak yapmadıklarını söylüyor. Bu oran 2018’de yüzde 29, 2015’te ise yüzde 24’tü. Pandemi sonrasında insanların ödeme alışkanlıkları değişirken plastik kartların kullanımı da azaldı. Mastercard Yeni Ödemeler Endeksi’ne göre geçen yıl Amerikalıların %59’u geçen yıl dijital ödeme metotlarını artırdığını belirtiyor.

ABD’deki üç eyalet, Arizona, Maryland ve Colorado 2022’den bu yana sürücü belgelerini veya eyalet kimlik kartlarını Apple Cüzdan’larına yüklemelerine izin veriyor.

Wall Street Journal’ın haberine göre Bankrate’in Kıdemli Sektör Analisti Ted Rossman konuyla ilgili açıklamasında, “Fiziksel cüzdanınız olmadan evinizden ayrılmanın her zamankinden daha kolay olduğunu iddia edebilirsiniz” dedi.

Finansgundem.comun derlediği bilgilere göre teknolojinin gelişmesiyle birlikte cüzdanlar da aynı hızda küçülüyor. Önce kağıt para kullanımı, ardından 1950’lerde kredi kartlarının kullanımının yaygınlaşması cüzdanları da bugünkü tanıdık haline getirdi.

Ancak WSJ haberine göre cüzdanlar gelecekte daha da küçülecek gibi görünüyor. İnsanlar sadece birkaç kart içerebilen veya bir kanguru kesesi gibi telefonlara yapışabilen minimalist cüzdanları tercih eder hale geldi. Bu eğilim Kate Spade’in Baş Satış Sorumlusu Michele Parsons’a göre ilk olarak yaklaşık iki yıl önce Asya’da görülüyordu ve şimdi de ABD’de Z kuşağı ve Y kuşağı tarafından yönlendiriliyor.

Moda Teknoloji Enstitüsü Profesörü Vasilios Christofilakos, “Cüzdan, müzelerde ve sergilerde göreceğimiz bir parça olacak” öngörüsünde bulunuyor.

WSJ haberinde mali danışmanlar, yöneticiler ve güvenlik uzmanları cüzdanların günümüzde nasıl kullanılması gerektiğine dair tavsiyeler veriyor.

Cüzdanda ne kadar nakit taşımalı?

Bridgeriver Advisors'ın Kurucusu Mali Danışman Dan Casey, aileden para isteme günlerinin geride kaldığını düşünürken başka bir şeyi fark etmiş. Meslektaşlarıyla havalı bir iş etkinliğine giderken limuzin şoförüne bahşiş verecek parası olmadığını. Casey, Bridgeriver müşterileri için ödenen ve tüm masrafları karşılanan bir geceye sponsor olmuş. Bu gecenin güzel detaylarından birisi de ücretsiz limuzin yolculuğuymuş. Casey ancak etkinliğe katılmaya davet etmesi sayesinde annesine eğilip iki adet 20 dolarlık banknot isteyebilmiş.

Casey, “54 yaşındayım ve ‘Anne senden bir şey isteyebilir miyim’ diye sormak zorunda kaldım” diyor. Yatırım danışmanı o güne kadar iki yıl boyunca hiç nakit taşımadığını da sözlerine ekledi.

ABD Merkez Bankası’nın Tüketici Ödeme Tercihleri Günlüğü’ne göre Amerikalıların çoğunluğu 2021 itibariyle cüzdanlarında ortalama 67 dolar nakit taşıyor. Ancak bu miktar çok fazla olabilir.

Zenith Wealth Partners Finansal Planlama Yöneticisi Chelsea Ransom-Cooper sadece bir yemek alışverişini karşılayacak 30 dolar gibi bir miktarı taşımayı öneriyor.

New York'tan profesyonel bir poker oyuncusu olan Josh Abady, insanların cüzdanlarında mental açıdan kaybetmeye hazır oldukları bir miktar nakit para taşıması gerektiğini söyledi. Abady için bu kabaca 150 dolar.

Tüm bunlara rağmen nakit ödeme yapmak aşırı harcamaları engelleyici bir yöntem de olabilir. Boston Üniversitesi’nde harcama davranışları üzerine çalışan Pazarlama Profesörü Nina Mazar nakit harcamaların duygusal etkisinin telefon veya kredi kartıyla yapılan harcamalara göre daha büyük olduğunu vurguluyor.

Üçten az olacak şekilde en az iki kart taşıyın

Ortalama bir Amerikalının yaklaşık dört kredi kartı bulunuyor. Ancak mali danışmanlar evden en fazla iki veya üç kredi kartı ile ayrılmanız gerektiğini belirtiyor. Bir veya iki kredi kartına ve bir banka kartına sahip olmaksa ideal olan.

Ransom-Cooper, mobil ödeme uygulamalarını kabul eden satıcıların sayısı her geçen gün artsa da, hâlâ kabul etmeyen yerlere rastlayabileceğinizi söylüyor. Finansal planlama uzmanı yanınızda taşıdığınız kart türlerini de çeşitlendirmenizi tavsiye ediyor. Yani banka kartınız Visa ise kredi kartlarınızdan biri American Express gibi başka bir firmadan olabilir.

Daha ince bir cüzdan sizi kimlik hırsızlığından koruyabilir

Identity Management Enstitüsü’nün Kurucu Başkanı Henry Bagdasarian’a göre cüzdanlarını çok fazla dolduranlar aynı zamanda kimlik hırsızlığı riski altında. Bagdasarian, cüzdanınızda ne bulunduğunun bir listesini oluşturmanın ve daha sonra bu listeden nelerin kaldırılabileceğini görmenin faydalı bir ilk adım olabileceğini söyledi. Güvenlik uzmanına göre bu sayede inceltilen cüzdanlar kayıp veya çalıntı bir cüzdan durumunda kimlik sahtekarlığı riski azaltılabilir.

Bagdasarian, “Çoğu zaman cüzdanlarımızda ne olduğunu bilmiyoruz. Bu envanter listesi hızlı bir şekilde sorunu tanımlamamıza yardımcı olacaktır. Zira yapmak istediğiniz son şey, cüzdanınızı veya herhangi bir kişisel bilginizi kaybettiğinizde çok fazla zaman kaybetmektir” dedi.

Çoğu insan sosyal güvenlik kartlarını veya pasaportlarını cüzdanlarında tutmaması gerektiğini biliyor olabilir. Ancak Bagdasarian ayrıca cüzdanlarda tutulacak kredi kartı sayısının da düşük olmasını tavsiye ediyor. Güvenlik uzmanı kişisel bilgilerin gereksiz yere yayılma riskini azaltmak için kahve gibi çok küçük alışverişler için nakit veya mağaza kartlarının kullanılmasını teşvik ediyor.

MIR'ın pazar payı yeniden yükselişte!

 

Jack Dorsey'nin fintek firmasına skandal iddialar

 

Ruslar Türkiye'de nasıl ödeme yapabilecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)