BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemCumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde revizyon mu düşünülüyor?----

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde revizyon mu düşünülüyor?

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde revizyon mu düşünülüyor?
03 Ekim 2021 - 13:40 www.finansgundem.com

AK Parti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “yeni yılda millete sunulacağını” açıkladığı yeni anayasa çalışmasında, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde de bir revizyon düşünülüp düşünülmediği tartışmaları sürüyor

AK Parti kaynakları, “sistemin özünü bozmayacak” bazı değişikliklere gidilebileceğinin sinyalini verirken, muhalefetin “parlementer sisteme dönüş” çağrılarının gerçekçi olmadığını savunuyor. AK Partili kaynaklar, “Parlamenter sisteme dönüş artık teknik olarak mümkün değil. Mevcut sistemin eksiklerinin tedavisi ve her geçen gün değişen dünyaya uyum sağlamak için yeni tavırlar alınabilir; yeni adımlar atılabilir ama parlamenter sisteme kesinlikle dönüş yok” değerlendirmesini yapıyor.

‘YERELDE DÖNÜŞÜM’
Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre AK Parti kulislerinde, Temmuz 2018’de uygulamaya konulan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin en önemli problemi olarak, “Ankara’daki başkanlık sistemine geçiş iradesinin yerele yansımaması” gösterilirken, yeni sisteme geçişte “bürokrasiyi bitirmek ve işleyişi hızlandırma”nın amaçlandığı ancak yerelde sistemin işlemediği belirtiliyor.

YETKİ DEVRİ
AK Partili yetkililer, “Yerelde parlementer sistemdeki prosedürler aynen uygulanmaya devam ediyor. Şu anda yapılması gereken en önemli düzenleme ‘hayati olmayan’ bazı başlıklarda, ataması cumhurbaşkanı tarafından yapılan valilik ve il müdürlüğü gibi makamlara yetki devrinin tartışılması” yorumunu yapıyor.

AK Partili kaynaklar, yüzde 50+1 modelini içeren yeni sistemin muhalefet partilerini de ideolojik değil iş odaklı muhalefet yapmaya ittiğini; bu durumun iktidarı da, “daha iyisini” yapmaya zorladığını belirterek, sistemin korunması gerektiğini ifade ediyor. Parti kulislerinde, sistemde radikal bir değişikliğe “gerçekçi” bir muhalefetin de 2023 seçimlerine kadar “evet” demeyeceği; ancak seçimlerden sonra böyle bir değişikliğin gündeme gelebileceği konuşuluyor.

Öte yandan AK Parti’de 2028’de bürokrasi ve siyasetin yeni sistemin işleyişine tam olarak alışacağı yorumları yapılıyor.

Bahçeli: Hükümet Sistemi macera değil, mecburiyettir

Çelik: Cumhurbaşkanlığı sisteminin röntgeni çekilecek

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tarafszı gözlem04 Ekim 2021 11:39

    Bu sistem ülkenin içine etti heryerde yolsuzluk usulsuzluk var ,içerde doiarda duvara tosladık hiç bir politika yok sadece halkı dinı kullanarak uyutma peşindeler adaletde ise sadece bakan diye dolaşan biri var. Tez zamanda değişmeli. Birde muhalafete bakıyorum o kadar rahvan ve uyuşuklar ki ve vizyonları yokki halkka hiç bir enerji ve sinerji veremedikleri gibi ülkenin yolsuzluk ve hırsızlıklarını bile ilerde hesap sormak üzere yargıya bile taşıyamıyorlar. Yani aşağıya tükürsen sakal yukarıya tükürsen bıyık bıktı halk ama hiç bir siyasi oluşum önünü açamıyor bu kadar batağa ve yıkıma rağmen muhalefet halka ilaç olamıyor.

  • şüpheci03 Ekim 2021 17:29

    AKP hangi yasaya uyuyor,uymayanı kendine uyduruyor.Kaç defa ihale kanunu değişti.İnsanlar hep zengin edildi.Var olan yasalar uygulansın,yeni yasaya ne gerek var?Şartları uymayan adam için yasa değiştiridi,adam rektör yapıldı,yasa tekrar eski haline getirildi.Ne yapacaksınız yeni çalışmayı?

  • fafa03 Ekim 2021 17:22

    Devlette tecrübesi olmayan,genç insanlar bakan yapıldı.Onlar da bu işi yürütemiyor.Kendi milletvekilleri bile şikayetçi.Çünkü tenkide tahammülleri yok.

  • Volkan03 Ekim 2021 16:47

    Bütün oylamalar gizli olsa demokrasi daha ileri bir seviyeye çıkar bence.

  • Arazlar 03 Ekim 2021 15:00

    600 vekil çok fazla

  • D103 Ekim 2021 23:52

    Sırf modaya uyup, dünyaya göstermelik şu kadar kişiye 1 vekil düşüyor demek için 600 vekil var. Bencede gereksiz ve çok fazla. 600 vekil içinde vatan memleket aşkıyla yanan 30 tane yoktur.

  • Vatandaş03 Ekim 2021 14:18

    Götürenin yanına kâr kalsın yeterki her seçim yeni makara

  • Hehe03 Ekim 2021 14:15

    23 hazirlik ama bosuna

  • 😂03 Ekim 2021 14:15

    O zaman 600 vekil ne işe yarıyor. Kanunlar kaç kişiyle çıkıyor. Meclise bu kadar vekil fazla o zaman.Madem parlementoya ihtiyaç yok. Kaldırın gitsin. 600 kişiyede maaş ödemek zorunda kalınmaz.