BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemCumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakamayız----

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakamayız

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay:  İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakamayız
13 Ocak 2023 - 02:29 www.finansgundem.com

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Stockholm'de terör örgütü PKK/YPG provokasyonlarına ilişkin, "İsveç'in NATO üyeliği kapsamında verdikleri sözleri tutmalarını, bu tür girişimlere müsamaha göstermemelerini bekliyoruz." ifadesini kullandı.


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Stockholm'de tarihi belediye binası önünde toplanan bir grup terör örgütü YPG/PKK destekçisinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a benzetilen bir kuklayı, binanın önündeki direğe asmasına tepki gösterdi.

İsveç'te terör örgütü üyeleri tarafından Türkiye'yi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan gösteriyi lanetlediklerini belirten Oktay, şunları kaydetti:

"İsveç'in NATO üyelik girişimleri kapsamında verdikleri sözleri tutmalarını, bu tür girişimlere müsamaha göstermemelerini bekliyoruz. Bu yaşananlar, Türkiye'nin haklı endişelerini bir kez daha dünya kamuoyuna göstermiştir. Demokratik hukuk devletlerinin hiçbirinin bu tip hukuksuz gösterilere göz yumması beklenemez. İsveç makamlarının, kabul edilemez bu eylemleri gerçekleştiren terör grupları ve destekçileri hakkında yasal işlemleri derhal başlatmalarını bekliyoruz."

"Bu çerçevede İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakamayız"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, PKK/YPG destekçilerinin İsveç'teki provokasyonuna ilişkin, "Bu terör örgütlerinin, terör yandaşlarının Türkiye aleyhinde her türlü faaliyeti gösterdiği bir ortamda, demokrasi adına bu faaliyetlere müsaade edilmesine biz katlanamayız ve bu çerçevede İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakamayız. Bunu İsveç'in anlaması gerekiyor." dedi.

"NATO dediğiniz bir güvenlik şemsiyesidir"

Stockholm Belediyesi önünde 21 Kasım'da da benzeri bir gösteri yapıldığını ve bu saldırıyı son derece alçakça bulduğunu vurgulayan Oktay, şöyle konuştu:

"Öyle bir ülke düşünün ki NATO'ya girmek istiyor ve NATO dediğiniz bir güvenlik şemsiyesidir. Türkiye olarak da biz bunu çok net bir dille, Cumhurbaşkanımız da ilk andan itibaren kaygılarını ve hatta kaygıların ötesinde, çok net bir şekilde Türkiye'nin terörle ilgili endişelerini anlayamayan ve teröristlerle işbirliği halinde olan, demokrasi adına sözde teröristlerin cirit attığı bir ülkeyle, özellikle Türkiye aleyhindeki her türlü faaliyete kucak açan ülkeyle, bu İsveç'tir ve aslında Finlandiya da benzerdir ama ne yazık ki İsveç tam da teröristlerin ve terör örgütlerinin Türkiye aleyhine cirit attığı bir yer, böyle bir ülkeyle NATO'da müttefik olamayacağımızı çok net olarak ifade ettik hatırlarsınız. Orada da sonraki görüşmeler çerçevesinde, Türkiye isteklerini, taleplerini, çok net bir şekilde niye karşı çıktığını da izah edince, NATO zirvesinde üçlü bir taahhütname imzalandı; İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasında. Şimdi bu üçlü taahhütnameye baktığınızda bu ülkelerin, kendilerinin terörle mücadele edebilmesiyle ilgili yasal düzenlemeyi içeriyor. Propaganda, eleman devşirme ve her türlü terör faaliyetlerinin engellenmesini içeriyor. Türkiye'nin iadesini istediği teröristlerin, terör örgütleri üyelerinin iadelerini, mal varlıklarına el konulmasını, dondurulmasını içeriyor. Savunma sanayii alanındaki ambargoların kaldırılmasını içeriyordu. Yine hatırlarsanız AB çerçevesindeki, ortak güvenlik savunma mekanizmasına Türkiye'nin dahil olmasına müzahir olacaklarını içeriyordu."

"NATO'ya girmesi hayal olur"

Oktay, bu taahhütnamelerin çoğunun bugün itibarıyla yerine getirilmediğini ve İsveç'in, Türkiye'nin ciddiyetini anlayamadığını vurgulayarak, "Bu terör örgütlerinin, terör yandaşlarının Türkiye aleyhinde her türlü faaliyeti gösterdiği bir ortamda, demokrasi adına bu faaliyetlere müsaade edilmesine biz katlanamayız ve bu çerçevede İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakamayız. Bunu İsveç'in anlaması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Stockholm'deki provokasyonların sadece Türkiye Cumhurbaşkanı'na değil, Türkiye'deki 85 milyonun her bir ferdine karşı yapıldığına işaret eden Oktay, Türk milletinin buna kesinlikle fırsat vermeyeceğini ve İsveç'in, terör örgütlerine kucak açmaya devam ettiği sürece, NATO'ya girmesinin hayalden öte bir proje olamayacağını dile getirdi.

Oktay, Türkiye'nin teröristlerin iadesine ilişkin, ilgili ülkelere bir liste gönderdiğini hatırlatarak, henüz o listeden iade edilen herhangi bir teröristi göremediklerini de aktardı.

İsveç'teki yeni hükümetin iyi niyetli olduğuna hala inanmak istediklerini, sözlerin yerini eylemlere bırakması gerektiğini belirten Oktay, üçlü taahhütnamede zikredilen her bir maddenin yerine getirilmesini istediklerini söyledi.

Oktay, Türkiye'nin, sadece Stockholm'ün değil tüm İsveç sokaklarının teröristlerden temizlenmesini ve Türkiye aleyhine yürütülen her türlü terör faaliyetinin sonlandırılmasını beklediğini vurgulayarak, aksi takdirde terör örgütlerinin bunu kullanacağını dile getirdi.

Bakan Çavuşoğlu: PKK/YPG, İsveç'in NATO üyeliği yoluna mayınları döşüyor

 

ABD'den Türkiye-İsveç görüşmelerine ilişkin açıklama

 

İsveç Meclis Başkanı'nın Türkiye'ye yapacağı ziyaret iptal edildi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)