BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemCumhurbaşkanı Erdoğan İran'da----

Cumhurbaşkanı Erdoğan İran'da

Cumhurbaşkanı Erdoğan İran'da
07 Nisan 2015 - 10:55 www.finansgundem.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İranlı milletvekillerden gelen tepkilere rağmen İran'a gitti

İran’ın geçen hafta P5+1 diye anılan grupla nükleer programının kısıtlanması konusunda uzlaşmaya varmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Tahran’a gitti. Ziyaret öncesinde 65 milletvekili İran Cumhurbaşkanı Ruhani’ye bir mektup yollayarak Tahran ile ilgili açıklamalarından ötürü Erdoğan’ın uyarılmasını istedi. İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcüsü Hüseyin Nakavi Hüseyni de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran ziyaretini, "Ülkeyi aşağılayan birisinin ayaklarının altına kırmızı halı sermek diplomasimiz için utanç vericidir" sözleriyle eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İranlı milletvekillerden gelen tepkilere rağmen, kritik İran ziyaretini bugün gerçekleştiriyor. Ankara’dan Tahran’a dört yıl aradan sonra cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan günübirlik ziyarette Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin ikinci toplantısı da gerçekleştirilecek.

Ziyaret öncesi İran’dan Ankara’da rahatsızlık yaratan bir hamle geldi. İran’ın yarı resmi Fars Haber Ajansı’nın haberine göre, 65 İranlı milletvekili, Cumhurbaşkanı Ruhani’yi ‘Erdoğan’ın basiretsiz açıklamalarını tekrarlamaktan kaçınması için’ ciddi bir biçimde uyarmaya çağıran ortak bir bildiri imzaladı. Milletvekillerinden Cebar Kokçaknejad ajansa yaptığı açıklamada “Erdoğan İran ulusuna yaptığı hakaretler nedeniyle resmen özür dilemelidir” dedi.

"BU ZİYARETE İZİN VERİLMEMELİYDİ"

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcüsü Hüseyin Nakavi Hüseyni de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran ziyaretini, "Ülkeyi aşağılayan birisinin ayaklarının altına kırmızı halı sermek diplomasimiz için utanç vericidir. Hükümet, Erdoğan’ın İran’a yönelik sözlerinden sonra bu ziyaretin yapılmasına izin vermemeliydi. Bu ziyaret ya lağvedilmeliydi yahut ertelenmeliydi" sözleriyle eleştirdi.

NEDENİ YEMEN AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap ülkelerinin Yemen’e karşı başlattığı harekâtı desteklediğini açıklarken, “İran bölgeyi domine etmeye çalışmaktadır. Bu durum bizi, Körfez ülkelerini rahatsız etmeye başlamıştır” demişti. Ziyaret, İran’ın nükleer silah yapma potansiyelinin kontrol altına alınması için P5+1 ile yapılan ön anlaşma sonrasına denk geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinde kritik başlıklar masada olacak. Suriye, Yemen ve Irak ayrı dosyalar halinde ele alınacak. Ankara ve Tahran, bu ülkeleri kapsayan konularda farklı görüşleri dile getiriyor.

SİYASİ POPÜLİZM YAPMASINLAR

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “İran ziyareti iki gün diye planlandı niye bir güne düştü” sorusu üzerine “Ziyaret baştan beri bir günlük planlanmıştı. Planlama tamamen bizim program akışımızla ilgilidir. İran’ın bölgede sorumluluk sahibi bir komşu olarak, İran’la iyi ilişkiler geliştirilmesini hep savunduk. Dönem dönem Batı ile yaşanan gerilimlerin de müzakere ile çözülmesi için çabalarımız devam etti bundan sonra da devam edecek” yanıtını verdi.

YAPICI OLUNMALI

“İranlı vekillerin Ruhani’ye gönderdiği mektupla ilgili değerlendirme yapabilir misiniz” sorusunu Kalın, “(Tahran’da) Enerji, ekonomik, gümrük ve sağlıkla ilgili anlaşmalarımız olacak. Mektupla ilgili olarak bizim verdiğimiz mesajlar çok nettir. Bölge barışına ve istikrarına yönelik çağrılardır. Siyasi popülizm yapmak yerine kendi hükümetlerinin daha yapıcı bir politika izlemesi için hassasiyet göstermesi gerekir vekillerin” yanıtını verdi.

SABAH SAATLERİNDE İRAN'A GİTTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın özel uçağı TUR, TSİ 10.30 sularında Tahran'a indi.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin resmi davetlisi olan Erdoğan'a, ziyarette Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz eşlik ediyor.

ERDOĞAN'IN İRAN PROGRAMI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ruhani, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin ikinci toplantısına başkanlık edecek. Anlaşmaların imza töreninin ardından iki Cumhurbaşkanı ortak basın toplantısı düzenleyecek.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)