BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkCredit Suisse’ten Greensill mağdurlarına rüşvet gibi teklif----

Credit Suisse’ten Greensill mağdurlarına rüşvet gibi teklif

Credit Suisse’ten Greensill mağdurlarına rüşvet gibi teklif
14 Ekim 2021 - 16:18 www.finansgundem.com

İsviçre bankası Credit Suisse, Greensill skandalı sonucu mağdur olan müşterilere dava açmamaları veya şikayetlerini geri çekmeleri halinde bankacılık hizmetlerinden ücretsiz faydalanmayı teklif etti


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yedi ay önce Greensill bağlantılı tedarik zinciri finans fonlarının çökmesi nedeniyle bankaya dava açan Credit Suisse müşterileri, ücretsiz hizmet teklifine öfkeyle yanıt verdi.

İsviçre bankası, 10 milyar dolarlık fon grubuna yatırım yapan 1.000'den fazla varlıklı müşteriyle iletişime geçmeye başladı. Banka şikayetlerini geri çekmeleri karşılığında aracılık, isteğe bağlı yatırım danışmanlığı ve bankacılık hizmetlerinden alınan ücretler için geri ödeme ve yatırım tavsiyesi sunmayı teklif etti.

Financial Times’ın haberine göre bankanın teklifi hakkında bilgi veren bir kaynak yasal işlemleri başlatanlara indirim teklif edilmeyeceğini ancak iddiaların geri çekilmesi halinde müşterilerin teklife uygun hale gelebileceğini söyledi.

Fonlara milyon dolarlar yatıran bir yatırımcı teklife "Fonlar çöktükten aylar sonra neden bunu müşterilere sunmaya çalışıyorlar? Bu hamle, krizin ilk haftalarında attıkları ilk adımlardan biri olmalıydı” sözleriyle cevap verdi.

Yatırımcı, ücretsiz hizmetler karşılığında davalarını düşürmelerinin "söz konusu bile olmadığını" söyledi ve ekledi: "Ahlaki açıdan, bu sadece benim paramı geri almamdan daha fazlası. Bankaların çalışma biçimini ve değişmeleri gerektiğini gösteriyor. “

Başka bir yatırımcı ise şunları söyledi: "Bu hamle yatırım aracındaki tüm yatırımcılara eşit davranmanın çok zekice bir yolu gibi görünüyor."

Finansgundem.comun derlediği bilgilere göre yüzlerce Credit Suisse müşterisi, bankanın danışmanları ve pazarlama materyalleri tarafından kayıplara karşı tamamen sigortalı, düşük riskli ürünler olarak pazarlanan tedarik zinciri fonlarına yatırım yapmıştı. Ancak Mart ayında İsviçre bankası, aile yatırım firması Greensill Capital’ın iflasının ardından maruz kaldığı 10 milyar dolarlık zarar nedeniyle fon paketini askıya aldı. Banka şimdiye kadar kayıpların yaklaşık 7 milyar dolarlık kısmını toplanmış olsa da yaklaşık 2,3 milyar dolarlık kaybın telafisinin zor olacağı konusunda uyardı.

Avukatlık ofislerinin fon belgelerinde sigorta poliçelerinin kayıpları tam olarak karşılayıp karşılamayacağına dair yanıltıcı ifadeler olduğu suçlamalarıyla bankaya çok sayıda toplu dava başlatıldı.

Toplu dava hazırlığı içerisinde bulunan hukuk firması Boies Schiller Flexner, Credit Suisse'in müşterilerine yaptığı son teklifin "telaş" nedeniyle gerçekleştiğini söyledi. Hukuk firmasından yapılan açıklamada, “Bu hamle, Credit Suisse'in, yatırımcılara Credit Suisse'e karşı geçerli taleplerini dava etmemeleri veya zaten başlamış olan davaları düşürmeleri için alay konusu niteliğinde bir teşvik olarak görülen, banka için gelen endişe verici bir harekettir” ifadelerine yer verildi.

Banka, tekliften yararlanan müşterilerin gelecekteki yasal işlemlerden vazgeçmek zorunda kalmayacaklarını, ancak davalardan elde edeceklerinin bir kısmının geri ödendiği konusunda anlaşmaları gerektiğini açıkladı.

Credit Suisse’e yakın bir kaynak, "Bu özgür bir seçenek, yatırımcılardan hiçbir şeyden vazgeçmelerini istemiyoruz. Ancak, müşterilerin yasal yollara gitmeleri durumunda tahakkuk edilen tüm avantajların dikkate alınması sadece diğer yatırımcılar ve hissedarlar için adildir" dedi.

İsviçre polisinden Credit Suisse’e baskın

 

Standard Chartered’dan fintek hamlesi

 

Banka hisseleri neden yükselmiyor?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)