BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkCredit Suisse’te ‘transfer krizi’ büyüyor----

Credit Suisse’te ‘transfer krizi’ büyüyor

Credit Suisse’te ‘transfer krizi’ büyüyor
05 Ekim 2022 - 15:55 www.finansgundem.com

Geçtiğimiz hafta kilit bir çalışanını Citigroup’a kaptıran Credit Suisse, yeniden yapılanma süreci öncesinde çalışanlarını elinde tutmak konusunda zorlanıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

27 Eylül tarihinde Jens Welter’ın Credit Suisse’ten ayrılması bankanın Londra’daki merkezinde bir şok etkisi yarattı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, İsviçre bankası geçtiğimiz yılın mart ayında, aile yatırım ofisi Archegos Capital’ın iflasının ardından, 5,5 milyar dolar zarar etmişti. Aslına bakılırsa Credit Suisse o tarihten bu yana kıdemli sözleşme bankacılarının ayrılmasına alışmıştı. Son 18 ayda 70 kıdemli sözleşme bankacısı bankadan ayrıldığını açıkladı.

Ancak Financial News’in haberine göre banka çalışanlarının büyük çoğunluğu yüksek ikramiye garantilerine ilişkin verilen sözler nedeniyle tüm olumsuz başlıklara rağmen sonuna kadar Credit Suisse’te kalmayı değerlendiriyordu. Ayrıca Credit Suisse, son aylarda yaklaşık 15 bumerang çalışanın geri dönüşüyle eski üst düzey personellerini pozisyonlarına geri döndürme konusunda başarılı oldu.

Daha büyük bir transfer dalgasının ilk kıvılcımı mı?

Welter’ın ayrılışı banka personeli için çok farklı bir his yarattı. 27 yıldır Credit Suisse’te çalışan tecrübeli bankacı geçtiğimiz yıl büyük terfiler almıştı. Welter küresel bankacılık biriminin eş başkanlığına ve Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) yatırım bankacılığı biriminin başkanlığına getirilmişti. FN’in haberine göre Banka çalışanları Welter’ın ayrılacağına dair söylentilerin son haftalarda yaygınlaştığını belirtiyor. Resmi açıklamanın gelmesi ise çalışanlar için bankanın önemli isimlerini elinde tutma çabalarının işe yaramadığının göstergesi haline gelmiş.

Habere göre bankacılar Credit Suisse’in döner kapılarının bundan sonra daha hızlı döneceğini öngörüyor. İsviçre bankası son dönemde bir iflas göstergesi olan kredi temettü takaslarından kaynaklanan yeni bir krizle mücadele ediyor.

CEO'nun moral konuşması ters tepti

Eylül ayı sonunda CEO Ulrich Körner'in personeli sakinleştirmeyi amaçlayan bir moral açıklaması çalışanlar için geri tepmiş gözüküyor. CEO notunda bankayı küllerinden doğan bir anka kuşuna benzetmiş ve “gündelik hisse senetleri performansının” çalışanların “kafasını karıştırmaması” gerektiğini, bankanın “güçlü sermaye tabanına ve likidite pozisyonuna” sahip olduğunu yazmıştı. Söz konusu not hisse senedi fiyatlarının çökmesine neden olan bir spekülasyon dalgasına yol açtı.

Banka analistleri borç krizini abartılı olarak adlandırırken, söz konusu kriz yine de Credit Suisse yöneticileri için bir zorluk niteliği taşıyor. Kriz, uzun zamandır tartışılan yeniden yapılanma planını daha pahalı ve zahmetli hale getiriyor.

İşe alım uzmanlığı firması Aubreck Leung’un Kurucu Ortağı Joseph Leung bankanın personel konusunda bir ikilem içerisinde olduğunu söyledi:

“Ya ayrılmak için sabırsızlanan çalışanlarınız vardır ya da dünya kadar şey vadedilen veya garanti edilen ve sadece Titanik’te terfi almaktan mutlu olan insanlarınız vardır.”

Herkes ayrılıyor

Credit Suisse’in kıdemli bir trader’ı, “Dönüşüm korkunç bir durumda. Yılın bu zamanında normalde insanların ayrıldığını görmezsiniz. Bizi ise teker teker topluyorlar” ifadelerine yer verdi.

İsviçre bankasının yeniden yapılanma planının kapsamlı bir işten çıkarma dalgasına yol açması bekleniyor. Archegos kaynaklı kayıpların merkezinde olan yatırım bankası birimi ise eleştirilerin odağında olacak. Banka şimdiden ana yatırım bankacılığı hizmetlerinden çekildi ve menkul kıymetleştirilmiş ürünler biriminde işten çıkarma veya üçüncü parti sermayeye açma planlarını açıkladı. Bu arada, kaldıraçlı finans ve kredi ticareti gibi sermaye yoğun işletmeler de işten çıkarmaların hedefleri arasında.

Binlerce kişinin risk altında olması çalışanların kararlarını da etkiliyor. Personel kendilerine kapı gösterilmeden önce güvence sağlamak için erkenden bankayla yollarını ayırmak için fırsat kolluyor.

Credit Suisse yatırım bankası birimini, satın alma ve şirket evliliği (M&A) gibi sermaye hafif faaliyetler etrafında yeniden odaklıyor ve sözleşme uzmanlarını korumak ve ayrılanların yerine yeni personel sağlamak için mücadele ediyor. Geçtiğimiz yıl boyunca İsviçre bankası yatırım bankacılığı bölümüne yaklaşık 70 genel müdür getirdi. Bu rakam rakiplerin transferleri sonucu ayrılanlara büyük ölçüde ayak uyduran bir rakam.

FN’in haberine göre bir diğer kıdemli Credit Suisse sözleşme uzmanı, “Birçok insan yeniden gemiye binmenin yollarını arıyor” dedi.

Bankanın medya politikasını öne sürerek ismini vermeyi reddeden bir Credit Suisse trader’ı “Moraller oldukça kötü. Bu büyük oranda insanların ayrılmasından kaynaklanıyor ve bizim yapabileceğimiz hiçbir şey yok” dedi.

Credit Suisse sözcüsü konuyla ilgili açıklama yapmayı reddetti.

İsviçre bankası her yolu deniyor

Credit Suisse, üst düzey personele bankaya sadık kalmaları için teşvikler sunuyor. Temmuz ayında yayınlanan düzenleyici raporlarına göre son altı hafta içerisinde kilit personelin elde tutulması için ikramiyelerine 295 milyon dolar harcandı. Haziran ayının sonuna kadarki üç ay içerisinde ertelenmiş tazminatlar ise 210 milyon dolar. Bankanın Avrupa yerine Asya ve Amerika’ya öncelikli olarak odaklanacağı kararının arından endişelenen İngiltere merkezindeki bankacılara ise ödüller dağıtıldı.

Welter’in Citigroup’un EMEA yatırım bankacılığı eş başkanlığına getirilmesi süreci dikkatli bir şekilde yönetildi. Citi'nin transferi duyurmasından birkaç dakika sonra Credit Suisse, personeline David Wah'ın küresel bankacılığın tek başkanı olarak yerini alacağını ve Cathal Deasy ve Giuseppe Monarch’ub Avrupa yatırım bankacılığı işinin eş başkanlığı görevine getirileceğini açıklandı.

Bankadaki ayrılış dalgası bu denli büyürken görevini devam ettiren deneyimli sözleşme uzmanları ise daha yüksek kademe rollerle ödüllendiriliyor. Biz sözleşme uzmanı konuyla ilgili olarak şaka yollu açıklamasında, “Ayrılanların yerini alacak üst düzey yöneticiler tükeniyor” ifadelerine yer verdi.

Citigroup’tan 'can yakan' yıldız transferi

 

Credit Suisse gerçekten iflas edebilir mi?

 

Credit Suisse’te telefonlar susmuyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)