BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkCredit Suisse’in zirvesinde deprem----

Credit Suisse’in zirvesinde deprem

Credit Suisse’in zirvesinde deprem
17 Ocak 2022 - 10:53 www.finansgundem.com

İsviçre bankası Credit Suisse’in Başkanı António Horta-Osório korona virüs kısıtlamalarına uymadığı yönündeki yönetim kurulu raporu gerekçesiyle istifasını açıkladı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Credit Suisse’in Yönetim Kurulu Başkanı António Horta-Osório istifa etti. Horta-Osório, bankanın yönetim kurulunun bir soruşturmasında korona virüs karantina kurallarını birden fazla kez ihlal ettiğinin belirlenmesi sonucu bu kararı aldı.

İngiltere merkezli Lloyds Banking Group'un eski genel müdürü sadece sekiz ay boyunca görevde kalabildi. Horta-Osório dev skandalların ardından İsviçre bankasının itibarını geri kazanma sözü vermişti.

Financial Times’ın haberine göre raporun kesinleşmesinin ardından Horta-Osório hafta sonu banka yönetim kuruluyla istifa kararı hakkında görüştü. Credit Suisse’in Yönetim Kurulu Başkanı istifa kararını açıklarken, “Bazı kişisel eylemlerimin banka için zorluklara yol açmasından ve bankayı dahili ve harici olarak temsil etme yeteneğimi tehlikeye atmış olmasından dolayı çok üzgünüm. Bu nedenle istifamın şu önemli zamanda bankanın ve paydaşlarının çıkarına olacağına inanıyorum” ifadelerine yer verdi.

UBS'in eski operasyon müdürü ve İsviçre birimi başkanı Axel Lehmann, Credit Suisse'in yeni başkanı olarak seçildi. Lehmann Ekim ayında bankanın yönetim kuruluna katılmıştı.

Lehmann konuyla ilgili, “Stratejik planımızı, hiç dikkatimizi dağıtmadan, zamanında ve disiplinli bir şekilde yürüterek, Credit Suisse'in tüm paydaşlarımıza sürdürülebilir değer üretmek için gereken yenilenmiş gücü ve iş odaklı bakış açısını göstereceğine inanıyorum” açıklamasında bulundu.

İstifa eden yönetim kurulu başkanı Horta-Osório'nun Londra'ya uçtuğu sırada İngiltere'nin karantina kurallarını ihlal ettiği ve daha sonra 10 ve 11 Temmuz'daki Wimbledon tenis finallerini izlediği tespit edildi. Söz konusu dönemde İsviçre İngiltere’nin ‘sarı’ listesindeydi ve yurtdışından gelenlerin ülkeye varmalarının ardından 10 gün boyunca kendilerini izole etmesi gerekiyordu.

Horta-Osório’nın başka bir örnekte de üç gün içinde ülkeye girip çıktığı sırada İsviçre’nin korona virüs kurallarını çiğnediği görülüyor. Omikron varyantının tanımlanmasının ardından İsviçre'de 10 günlük karantina şartı getirilmesinden kısa bir süre sonra Horta-Osório, 28 Kasım'da Londra'dan Zürih'e seyahat gerçekleştirmişti.

Horta-Osório açıklamasında yaptığı "hata" için özür diledi ve ihlali "kasıtsız" olarak nitelendirdi.

Ancak İsviçre'de çıkan Blick gazetesi, Horta-Osório’nun başlangıçta hem yerel kantondan hem de federal hükümetten muafiyet istediğini, ancak kendisine özel bir muamele gösterilmeyeceği ve tam 10 gün boyunca kendisini izole etmesi gerektiğinin söylendiğini bildirdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Credit Suisse, geçen sene küresel finansın zirvesine bomba gibi düşen Greensill ve Archegos skandalları nedeniyle en çok zarar gören Banka olarak dikkat çekti. Geçen Nisan ayında başkanlığa atanan Horta-Osório bu skandalların üstesinden gelmek için bankanın sorumluluk kültürünün değişmesi gerektiğini açıklamıştı.

Geçen Haziran ayında Kraliçe II. Elizabeth'in doğum günü onur ödüllerinde şövalye ilan edilen Portekizli bankacı, görevinin başına geçtiği ilk günden itibaren bankada "kişisel sorumluluk ve hesap verebilirlik kültürünü geliştirmeye kararlı" olduğunu belirtiyordu.

Ancak karantina ihlalleri çevresinde oluşan Horta-Osório’ya yönelik olumsuz bakış açısı, dikkatleri Kasım ayında duyurulan stratejik gözden geçirme işleminden uzaklaştırdı.

Credit Suisse yöneticilerinden biri konuyla ilgili açıklamasında, "Bu bankanın ihtiyacı olan en önemli sessizliktir” dedi ve Horta-Osório etrafında olanların bankanın bu hedefine ‘yardımcı olmadığını’ söyledi.

Credit Suisse’de skandal yönetici kaybettiriyor

 

Halkbank’tan ‘dava’ açıklaması

 

Uzanlar'ın davasında TMSF’den savunma istendi.

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)