BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisCredit Suisse’in yeni lideri en zorlu krizle karşılaşacak----

Credit Suisse’in yeni lideri en zorlu krizle karşılaşacak

Credit Suisse’in yeni lideri en zorlu krizle karşılaşacak
19 Nisan 2021 - 15:34 www.finansgundem.com

Lloyds’un eski CEO’su Antonio Horta-Osorio, mayıs ayında Credit Suisse’in Yönetim Kurulu Başkanı olarak göreve başlayacak. Banka ise Archegos ve Greensill skandallarıyla mücadele ediyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Credit Suisse’in Yönetim Kurulu Başkanı olarak mayıs ayında göreve başlayacak olan Antonio Horta-Osorio, daha önce İngiltere’nin en büyük mortgage kredisi sağlayan bankası Lloyds’un CEO’su olarak göreve başladığında kendisini dev bir krizin ortasında bulmuştu. Bundan on yıl sonra, Horta-Osorio yeni görevinde çok daha büyük bir zorlukla karşı karşıya.

Lloyds’un eski CEO’su Horta-Osorio, mayıs ayında Credit Suisse’in Yönetim Kurulu Başkanı olarak göreve başlamaya hazırlanıyor. İsviçre bankasında skandallar üst üste gelirken, Horta-Osorio Bloomberg’e yaptığı açıklamada, “sürekli yeni zorluklarla karşılaşmanız gerekiyor. Aksi takdirde körelirsiniz” dedi.

Portekizli bankacı 2011 yılında Lloyds’un CEO’su olarak göreve başlamış ve bankanın 2008 finansal krizinde 20,3 milyar sterlin kayıp yaşamasına neden olan HBOS Plc’nin satın alımıyla ilgili sorunları çözmeye odaklanmıştı. Horta-Osorio görevi boyunca binlerce kişinin işine son verdi ve milyarlarca sterlin maliyet kıstı. Bankanın yurtdışındaki bazı birimlerini kapatırken, İngiltere bankasını yeniden karlı hale getirdi.

Credit Suisse mücadelesi

Horta-Osorio İsviçre bankasındaki görevine, büyük bir güven krizinin yaşandığı bir dönemde başlıyor. Geçtiğimiz ay Credit Suisse, Archegos Capital Management’la bağlantısı olan bazı üst düzey yöneticilerle yollarını ayırmıştı. Bu olay ise Greensill Capital’ın iflasından haftalar sonra gerçekleşti. Yaşanan kayıplar nedeniyle temettü ödemeleri kesildi ve hisse geri alımları askıya alındı.

Analistler Archegos ve Greensill skandallarının ardından bankanın karşılaşacağı kayıpların sonunun gelmediğini ve bazı para cezalarının da gündeme gelebileceğini düşünüyor. finansgundem.com'un derlemesine göre, Credit Suisse’in pazar payı, 29 Mart tarihinde Archegos skandalının ortaya çıkmasından bu yana %20 düşüş yaşadı.

10 yıldan uzun süredir Lloyds ve Credit Suisse hisselerine sahip olan Harris Associates’tan David Herro, Horta-Osorio’nun “tam da Credit Suisse’in ihtiyacı olan kişi” olduğunu söyledi. Açıklamasında, “her zaman sözünü tuttu” dedi. Zürih’te de yüksek riskten kaçınacağını ve risk ile maliyeti kontrol edeceğini ifade etti.

İsviçre bankası lider ekibinin yaşanan skandallarda ve müşteri risklerinde ne kadar bilgi ve kontrol sahibi olduğu konusundaki tartışmalar nedeniyle güçlük içinde. Horta-Osorio’nun en küçük detaya bile hakim olma kabiliyeti banka için oldukça kıymetli olabilir. Lloyds’daki görevi boyunca tüm önemli kredilere, kurumsal müşterilere ve bankanın birimlerine hakim olmasıyla biliniyordu.

Horta-Osorio’nun yeni pozisyonu ise tecrübeli bankacının 15 yıl sonra yeniden yatırım bankacılığı alanına dönüşüne işaret ediyor. Aynı zamanda CEO olarak görev yapmış olan Horta-Osorio, Credit Suisse’de Yönetim Kurulu Başkanı olarak kariyerine devam edecek. Son yıllarda Lloyds büyük şirket satın alımlarından uzak durmuş olsa da, anlaşmalar İsviçre’deki görevinde Horta-Osorio’nun gündeminde olabilir.

Per Ardua Associates’in Direktörü Jamie Risso-Gill, “Credit Suisse gibi krizle karşılaşan bir kurumda, yönetim kurulu başkanının sorunlar çözülene dek daha aktif olması gerekiyor” dedi.

Horta-Osorio bankanın CEO’su Thomas Gottstein ile birlikte çalışacak. Gottstein ise uzun yıllar Credit Suisse’de görev yapmasının ardından, 14 ay önce CEO görevine getirildi. Risso-Gill, “CEO’nun performansını değerlendirmek yönetim kurulu başkanının görevi” dedi.

ABN AMRO 480 milyon euro cezayı kabul etti

 

ECB: Büyük bankalar riskleri saklıyor

 

HSBC tepe yönetiminin ofislerini kapattı, toplantı odasına çevirdi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)