BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkCredit Suisse’in yatırımcıları düşen gelirlerden endişeli----

Credit Suisse’in yatırımcıları düşen gelirlerden endişeli

Credit Suisse’in yatırımcıları düşen gelirlerden endişeli
28 Haziran 2021 - 17:04 www.finansgundem.com

Credit Suisse bu yıl özel amaçlı satın alım şirketlerine (SPAC) verdiği danışmanlık hizmetlerinden sağlayacağı gelir tahminlerini 466 milyon dolardan 16,1 milyon dolara düşürdü. Yatırımcılar ise düşen SPAC anlaşmalarını yakından izliyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Credit Suisse’in yatırım bankacılığı biriminde halka arz piyasasının patlamasıyla birlikte özel amaçlı satın alım şirketlerine (SPAC) verdiği danışmanlık hizmetlerinden sağladığı gelir 2021’e sert bir yükselişle başladı. Bu alanda sağlanan gelirler ise mart ayında Archegos Capital Management’ın iflasıyla yaşanan 5.5 milyar dolarlık zararın telafi edilebilmesine imkan tanıdı.

Şimdi SPAC piyasası durgunlaştı ve yeni danışmanlıklar da giderek azalıyor. Credit Suisse’in SPAC anlaşmaları da yatırımcılar ve analistler tarafından yakından takip ediliyor. Bunun nedeni de bu alanda sağlanan gelirin, geçtiğimiz yıl yatırım bankacılığı gelirlerinin büyük bir bölümünü oluşturmuş olması. SPAC anlaşmalarındaki düşüş ise danışmanlık ücretlerinin ve anlaşma hacminin sürdürülebilir olmayabileceği endişelerini doğurdu.

Financial News’in haberine göre Credit Suisse ilk çeyrekte SPAC danışmanlığı gelirlerinin 466 milyon dolar seviyesinde olacağının tahmin edildiğini açıklamıştı. Ancak bu rakam nisan ayında 16,1 milyon dolara düştü. Bankaların genelinde SPAC danışmanlık ücretleri ikinci çeyrekte 541 milyon dolara düştü.

İlk çeyrekte ise bankaların SPAC şirketlerine verdikleri danışmanlık hizmetlerinden sağladığı toplam gelir, Refinitiv verilerine göre 4,85 milyar dolar olmuştu. Citigroup ve Goldman Sachs’ın da aralarında bulunduğu diğer bankalar da ikinci çeyrekte SPAC anlaşmalarındaki düşüş nedeniyle gelirlerinde azalma gördü.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, SPAC şirketleri yatırımcılardan sermaye toplayarak bir şirketi satın almak ve halka arzını gerçekleştirmeyi hedefleyen çatı şirketler. Şirketler yükselen borsalarda giderek popülerlik kazansa da SPAC anlaşmalarıyla halka arzını gerçekleştiren bazı şirketlerin düşüşe geçmesinin de etkisiyle talep ikinci çeyrekte azaldı. Bununla birlikte ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) da bu şirketlere yönelik düzenlemeleri sıkılaştırdı.

Aktivitedeki düşüş bankaların SPAC anlaşmalarından gelir sağlayamayacağı anlamına gelmiyor. Refinitiv’e göre bankalar SPAC şirketleri halka arz olduğunda %2, başka bir şirketle birleştiğinde ie %3,5’lük komisyon ücreti alıyor. Şirket birleşmeleri ise ikinci çeyrekte devam etti ve yapılacak diğer anlaşmalara yönelik danışmanlık hizmetleri sürüyor.

Ancak SPAC hizmetleri, Credit Suisse için Archegos skandalı sonrası bir çelişki oluşturuyor. Banka riskleri azaltmak ve tüm dünyadaki zenginlerin varlıklarını yönetmeye odaklanmak istiyor. Ancak yatırım bankacılığı geçtiğimiz yıl toplam gelirlerin %40’ını oluşturdu. Credit Suisse’in yeni lideri António Horta-Osório, bankada stratejik değişimlerin olduğunu ve zor kararların alınması gerekeceğini söyledi.

ECB'nin varlık alımları geçen hafta arttı

 

Deutsche Bank skandalı bastırmaya çalışıyor

 

Fed, mortgage tahvillerini azaltmayı tartışıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)