BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisCredit Suisse’in kurtuluş hamlesi----

Credit Suisse’in kurtuluş hamlesi

Credit Suisse’in kurtuluş hamlesi
14 Nisan 2021 - 17:51 www.finansgundem.com

İsviçre bankası portföy yönetimi birimini uzun süredir ihmal ediyordu. Ancak potansiyel alıcılar mevcut ve yapılacak anlaşma Credit Suisse için oldukça iyi sonuçlar yaratabilir.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Credit Suisse’in göreve yeni başlayacak Yönetim Kurulu Başkanı Antonio Horta-Osorio hem finansal hem de itibari anlamda Archegos Capital Management ve Greensill Capital skandallarının ardından zor durumda kalmış bir bankayı devralacak. Horta-Osorio’nun bir kararı alması uzun sürmeyecek: İsviçre bankasının portföy yönetimi birimini satarak, para yönetimi şirketlerindeki yükseliş dalgasından fayda sağlamak.

Bankanın portföy yönetimi birimi daha önce daha yüksek volatilite gösteren yatırım bankacılığı birimini telafi eden istikrarlı bir gelir sağlıyordu. Ancak son dönemde atılan yanlış adımlar, birimin çekiciliğini ortadan kaldırdı. Birimin daha büyük rakipleriyle daha iyi koşullar altında rekabet edebilmesini sağlamak için ölçek kazanmasına imkan tanımanın birkaç yolu var. Bunlar arasında birimi satmak, Credit Suisse’in büyük oranda hisse sahibi olduğu ayrı bir şirket haline getirmek ya da ortaklık girişimi kurmak bulunuyor.

Bankadan yapılan açıklamada Greensill Capital ile birlikte yönettiği 10 milyar dolarlık tedarik zinciri fonlarında iflaslar beklendiği ve yatırımcıların dava açma ihtimalinin yüksek olduğu söyledi. Credit Suisse’in portföy yönetimi biriminin gözden geçirilmesi kaçınılmazdı. Birimi bağımsız bir şirket haline getirmek ise “potansiyel olarak planın bir parçasıydı.”

CEO Thomas Gottstein Bloomberg’e yaptığı açıklamada, birimi varlık yönetimi operasyonlarından ayırma kararları bulunduğunu belirtti. Birim olumlu karşılanmıyor ve ihmal ediliyor. Aynı zamanda bireysel varlık yönetimi ve yatırım bankacılığı birimlerinin gölgesinde kalıyor.

Birimin varlıkları geçtiğimiz yıl %0,5’in altında büyüme gösterdi ve 1 trilyon doların küresel bir rakip olarak görülmek için gerekli sayıldığı bir sektörde 475 milyar dolarda kalmıştı. Bunun tersine Amundi SA’nın varlıkları 2020 yılında %4,6 artış göstererek 2 trilyon doların üzerine çıkarken, DWS Group’un yönettiği para miktarı %3,4 büyümeyle 944 milyar dolara yükseldi. 2018 ve 2019 yıllarında portföy yönetimi birimi Credit Suisse’in net gelirine %15’in altında katkı sundu. Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde ise birim vergi öncesi 329 milyon dolar zarar açıkladı.

Birimin on yıl önce %30’unu satın aldığı hedge fon York Capital Management’ta bulunan 450 milyon dolar değerindeki hissesi ise korona virüs nedeniyle piyasalarda yaşanan kaos sonucunda zarar gördü. Bloomberg Analisti Alison Williams, portföy yönetimi biriminin satışının 4 milyar dolar gelir sağlayabileceğini tahmin ediyor. Ancak birimin talipleri arasındaki rekabet fiyatı yükseltebilir.

Allianz SE daha önce birimle ilgilendiğini açıkladı. Aynı zamanda BlackRock, State Street Corp. ve hatta UniCredit’in eski CEO’su Jean Pierre Mustier’nin kurduğu SPAC şirketi de potansiyel alıcılar arasında bulunuyor. DWS ana şirketi Deutsche Bank’ın onayının ardından bir satın alım için harekete geçmek üzere ve Amundi de birime yönelik ilgisinin azalmadığını açıkladı.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, Amundi geçtiğimiz hafta 980 milyon dolarlık bir anlaşmayla Société Générale’nin Lyxor isimli portföy yönetimi birimini satın aldı. Credit Suisse bir satış konusuna ılımlı yaklaşmadığı ve bu satıştan elde edeceği paraya ihtiyaç duymadığı takdirde, UBS Group ile bir işbirliği düşünebilir. UBS’in iki yıl önce DWS ile gerçekleştirdiği portföy yönetimi birimi birleşmesi, hangi şirketin daha yüksek oranda hisseye sahip olacağı konusunda anlaşmaya varılamadığı için gerçekleşememişti.

Aynı konu bugün de bir engel oluşturma potansiyeli taşısa da, sektörde bağımsız bir İsviçre  şirketi yaratmak oldukça çekici bir seçenek. Oldukça az bankanın başarılı küresel portföy yönetimi birimleri bulunuyor. Daha önce UBS’in birimini yöneten ve şimdi Credit Suisse operasyonlarının başında olan Ulrich Koerner’in bir birleşmeye imza atması bekleniyor.

Goldman Sachs Londra’nın dışına taşıyor

 

Bankacı torun büyükannesinin 80 milyon dolarını riske attı!

 

Goldman Sachs’tan rekor bilanço açıklaması

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)