BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkCredit Suisse’in CEO’su yatırım bankacılarını korkutacak----

Credit Suisse’in CEO’su yatırım bankacılarını korkutacak

Credit Suisse’in CEO’su yatırım bankacılarını korkutacak
25 Haziran 2021 - 15:57 www.finansgundem.com

Credit Suisse’in yeni CEO’su Horta-Osorio şirketin hasar almış itibarını düzeltmek istiyor ancak bunun için yapılması gereken düzenlemeler var. Deutsche Bank ise benzer bir örnek oluşturuyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bir şirketin itibarı genel olarak algıdan oluşur. Ancak itibarı yükseltmek için gerçekliğin de bir miktar değiştirilmesi gerekir. Bu yıl önde gelen bankaların hiçbirinin itibarı Credit Suisse kadar büyük bir darbe almadı. Bankanın göreve yeni başlayacak CEO’su Antonio Horta-Osorio İsviçre bankasının itibarını düzeltme görevini de üstleniyor. Ancak yeni CEO’nun yapması gereken büyük değişikliklere ihtiyaç yok.

Horta-Osorio yakın zamanda üst düzey bankacıların Londra’da katıldığı bir toplantıda Credit Suisse’in bireysel varlık yönetimi biriminin odak noktasında olacağını açıkladı. Aynı zamanda yatırım bankacılığı biriminin de birkaç “yan hizmetten” biri olacağının sinyallerini verdi. Peki yatırım bankacılarının beklentisi neydi? Credit Suisse son yıllarda mümkün olan bütün engellerle karşılaştı ve aşırı risk konusunda büyük bir sorunu var.

Bloomberg’in haberine göre Horta-Osorio, yakın zamanda Deutsche Bank’ın CEO’su olarak göreve başlayan Christian Sewing’in yürüttüğü başarılı temizlik sürecine benzer bir süreci yönetecek. Deutsche’nin son on yılda isminin karıştığı skandallarla Credit Suisse’in durumu arasında önemli farklılıklar olsa da İsviçre’nin dev bankasının izleyeceği yol benzerlik gösteriyor.

Credit Suisse’in devasa bir marka olması ise bu süreçte yeterli olmayacak. Bu alanda rekabet de oldukça sert. Özellikle de her bankanın büyüme planlarının odak noktası olan Asya’da. Sewing’in 2019 yılında Deutsche’nin güçlendiği ve risklerin azaltıldığı yönündeki açıklamasına rağmen, bazı şeyler değişmedi. Banka kurumsal birimlere ağırlık verdiğini açıklasa da, son çeyreklerde yapılan açıklamalar yatırım bankacılığı biriminin toparlandığını gösteriyor.

Aynı yol büyük ihtimalle Credit Suisse için de akıllıca bir seçenek olacak. Kenarda kalmış ve kayıp yaşayan birimlerin kesintiye uğraması gerekecek ancak yatırım bankacılığı biriminin büyük bir bölümü yüksek ihtimalle kurtarılabilecek. Horta-Osorio daha önce Lloyds’da yürüttüğü görevinde riskten kaçınmasıyla tanınıyordu. Ancak Horta-Osorio anlaşmalar konusunda da varlık gösterdi.

Şimdi CEO’nun bu stratejiyi izlemesi ve aşırı riskleri geride bırakması bekleniyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre bankanın son dönemde gerçekleştirdiği 1,6 milyar dolarlık tahvil sermaye artırımıyla birlikte işler bir miktar kolaylaştı ve istikrar sağlandı. Ancak bankanın 5,5 milyar dolarlık Archegos skandalının bir benzerini bir kez daha yaşayacak gücü yok.

Skandal risk yönetimi, strateji ve kültür anlamında affı olmayan bir hataydı. Horta-Osorio’nun planları ise bu üç alana odaklanıyor. Ancak en kötüsünün geride kaldığı konusunda yalnızca hissedarların ikna edilmesi gerekmiyor. Credit Suisse’in franchise müşterileri de ağır darbeler aldı.

Bankanın Greensill tedarik zinciri finansmanının 10 milyar dolarlık zararını müşterilerine geri ödeyebilmesi ise bankaya duyulan güvenin artmasına neden olacak. Yatırımcılar halen paralarının beşte ikisini alamadı. Yine de bazı analistler en kötüsünün geride kaldığını düşünüyor. Berenberg perşembe günü banka hisselerinde ‘al’ tavsiyesi verdi. Bankanın hisseleri ise sektörün geneline kıyasla %26 daha düşük fiyatla işlem görüyor.

İsviçre’nin bankacılık devleri birleşecek mi?

 

Kara para aklama karşıtı uzmana kara para suçlaması

 

Avrupa'da kredi durgunluğu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)