BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisCredit Suisse’e skandalın bedeli 475 milyon dolar oldu----

Credit Suisse’e skandalın bedeli 475 milyon dolar oldu

Credit Suisse’e skandalın bedeli 475 milyon dolar oldu
21 Ekim 2021 - 15:34 www.finansgundem.com

Credit Suisse Mozambik’e verdiği kredilerin şüpheli bir şekilde kullanılması nedeniyle 475 milyon dolar ceza ödeyecek.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Credit Suisse Mozambique verdiği kredinin silah ve rüşvet için kullanılması nedeniyle 475 milyon dolar ceza ödeyecek. Buna ek olarak 200 milyon dolarlık borcu da silmeyi kabul etti. İsviçre, İngiltere ve ABD düzenleyicileri, uzun bir soruşturma sürecinin ardından bankanın 2013 yılında Mozambik’e verdiği 1 milyar dolarlık kredinin kara para aklama karşıtı kanunları “önemli ölçüde ihlal” ettiğini açıkladı. İsviçre’nin finansal düzenleyicisi FINMA “birkaç yüz milyon” doların kötüye kullanılmış olabileceğini söyledi.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) yaklaşık 200 milyon doların rüşvet için kullanıldığını söyledi. Bu 200 milyon doların 8 milyon doları Mozambik hükümetinin danışmanlarından birine ödendi. Forbes’un haberine göre Credit Suisse Mozambik ile yaptığı anlaşmayı daha sonra geçersiz kılmış olsa da, kara para aklama karşıtı kanunların ihlal edildiğine yönelik şüphelerini bildirmedi.

Credit Suisse ile ilişkilendirilen bir başka kredi müşterisi ise İngiltere’nin finansal düzenleyicisi Finansal Yürütme Otoritesi (FCA) tarafından “rüşvetlerin efendisi” olarak tanımlandı. Kredinin yaklaşık 50 milyon doları, Credit Suisse’in iki yöneticisinin de dahil olduğu çalışanlara verildi. Bu çalışanların ise kredileri uygun koşullarda sağladığı belirtildi. Kredinin verilme sürecinde bulunan üç eski Credit Suisse çalışanı, suçlamaları kabul etti. 2013 yılından bu yana Credit Suisse ve Rusya’nın VTB Group’u Mozabik’e birçok kredi verdi.

Bu krediler ise ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının yaklaşık %6’sına denk bir rakamdı. Paranın büyük bir bölümü Mozambik’in kamu şirketlerine verildi. İlk aşamada hedef bir ton balığı üretimiyle ülkenin sahil ekonomisini canlandırmaktı. Credit Suisse ve VTB Mozambik’in borçlarını kolaylıkla kurumsal yatırımcılara sattı. Borçları satın alan yatırımcılar arasında AllianceBernstein, Franklin Templeton Investments da yer aldı. Ancak SEC, Credit Suisse tarafından yatırımcılara satılan borçların “arka plandaki sorunları gizlediğini ve hatalı bir şekilde verilen borcun Mozambik’in balıkçılık sektörüne destek olacağının belirtildiğini” söyledi.

FINMA satılan borçlarla ilgili uyarı sinyalleri ve cevaplanmamış sorular bulunduğunu ifade etti. 2016 yılında Mozambik hükümetinin sahip olduğu Empresa Moçambicana de Atum, ton balığı üretim hedefinin %5’ine ulaştı.

ProIndicus ise Ortadoğu’nun bir gemi üreticisiyle temasa geçerek Mozambik parlamentosunun izni olmaksızın savaş helikopteri üretme girişiminde bulundu. O döneme kadar verilen kredinin gerçek ölçeği gizli kalmıştı. Ancak Credit Suisse, 2016 yılında kredileri yeniden yapılandırmak durumunda kaldı. Bu şekilde de ilk kez Mozambik’in aldığı kredinin kapsamı ortaya çıktı. Uluslararası Para Fonu (IMF) bunun ardından Mozambik’e verdiği 289 milyon dolarlık krediyi iptal etti.

Diğer uluslararası finansörler de benzer hamlelerde bulundu. Mozambik ekonomisi borçlarını ödeyemeyecek hale geldiğinde çöküşe geçti. Skandalın ardından 1,9 milyon Mozambik vatandaşı yoksullaştı. Credit Suisse’den yapılan açıklamada, “bankanın İngiltere operasyonları gereken dikkat, donanım ve itinayla görevini yapamadı” dendi. VTB Group’un Londra merkezli yan şirketi de 2016 yılında gerçekleştirilen ikinci bir tahvil arzında yatırımcıları yanlış yönlendirmesi nedeniyle SEC’e 6 milyon dolar ceza ödeyecek.

Credit Suisse’e bir darbe daha

Mozambik’e verilen kredilerle ilgili gelişmelerin ardından İsviçre bankası aynı zamanda, 2019 yılında Zürih’i sarsan casusluk skandalındaki payı nedeniyle de darbe aldı. Salı günü FINMA’dan yapılan açıklamada, kurumun iki bankacıya kınama cezası verdiği ve diğer üç bankacıya da yaptırım uygulanması için girişimlerin başlatıldığı söylendi.

finansgundem.com'un derlemesine göre 2019 yılında bankanın Varlık Yönetimi Birimi Eski Başkanı Iqbal Khan, eski işvereni tarafından kendisini takip etmesi için görevlendirilen kişilerle yüzleşmişti. FINMA Credit Suisse tarafından 2016 ve 2019 yılları arasında bunun benzeri yedi “casusluk” vakasının daha planlandığını açıkladı. Bankanın güvenlik personelinden yönetim kurulu üyelerine kadar, tüm çalışanların konuya dahil olduğu söylendi.

Credit Suisse’in o dönemki CEO’su Tidjane Thiam, konuyla ilgili bir iç soruşturma başlatmış olsa da, FINMA soruşturmanın casusluk skandalının kapsamını ortaya çıkarmak için yeterli olmadığını ifade etti.

Bankacılık sisteminde krediler ve mevduat arttı

 

Morgan Stanley, henüz Bitcoin ETF'inde yatırım olanağı sunmuyor

 

2,2 trilyon dolarlık yatırım devinden kripto para atağı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)