BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisCredit Suisse’e iklim değişikliği baskısı----

Credit Suisse’e iklim değişikliği baskısı

Credit Suisse’e iklim değişikliği baskısı
09 Mart 2022 - 14:33 www.finansgundem.com

Credit Suisse fosil yakıt üreticilerine sağladığı finansmanlar nedeniyle yatırımcıların baskısı altında. Avrupa şirketlerinin emisyonlarını düşürme hızının azalması, hissedarları harekete geçirdi.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Credit Suisse, yeni bir araştırmada Avrupa şirketlerinin karbon emisyonlarını düşürme hızının yavaşladığının ortaya çıkmasının ardından, fosil yakıt finansmanlarını kısması yönünde yatırımcıların baskısıyla karşı karşıya kaldı. İş dünyası, iklim değişikliğiyle mücadele çabalarını artırma konusunda giderek artan bir baskı altında. Toplamda 2,2 trilyon euro varlığa sahip olan yatırımcılar, çarşamba günü İsviçre bankasına, petrol, doğalgaz ve kömür varlıklarını düşürme çağrısında bulundu.

CDP isimli sivil toplum kuruluşu tarafından yapılan araştırma Avrupa’nın kurumsal emisyonlarının 2017 ve 2019 yılları arasında yalnızca %1,5 düştüğünü gösterdi. Bu oran ise Paris İklim Anlaşması’nın hedeflerine ulaşmak için gerekli hızın oldukça aşağısında kaldı. Credit Suisse’e yönelik baskılar ise ShareAction ve Ethos Foundation tarafından organize edildi. ShareAction 2021 yılında yatırımcıları benzer bir nedenle HSBC’ye karşı da örgütleyerek, bankanın kömür politikalarını değiştirmesini sağlamıştı.
Financial Times’ın haberine göre Credit Suisse 2016 yılında Paris İklim Anlaşması’nın imzalanmasından bu yana fosil yakıt şirketlerine ve projelerine toplamda 82 milyar dolar kredi sağladı. Credit Suisse kömür finansmanında Avrupa bankaları arasında birinci sıraya yerleşti. Bankadan yapılan açıklamada, perşembe günü fosil yakıt şirketleriyle ilişkilerine yönelik bilgilerin yayınlanacağı söylendi.

Avrupa şirketlerinin emisyon düşürme çabalarına yönelik analiz CDP ve Oliver Wyman tarafından gerçekleştirildi.

Analizde emisyonların düşürülmesi konusunda şirketlerin koyduğu büyük hedeflere rağmen, ilerlemenin yavaş olduğu söylendi. Emisyonlar 2020 yılında pandemi nedeniyle düşmüş olsa da, düşüş ekonomik aktivitedeki düşüşle de tutarlılık gösterdi. Avrupa’nın finans kurumlarının yarısından azı, geçtiğimiz yıl yatırımlarıyla ilişkili emisyonlar konusunda veri paylaştı. Oliver Wyman Ortağı James Davis, “bir ilerleme sağlamalıyız” dedi. Devamında, CDP tarafından kaydedilen emisyon verilerinin, bu ilerlemenin gerçekleştiğine dair “güçlü bir gösterge” sunmadığını dile getirdi.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Paris anlaşmasının hedeflerine ulaşabilmek için karbon emisyonlarının her yıl %4,2 ila %6 oranlarında düşmesi gerekiyor. Şirketlerin iklim değişikliğine yönelik hedefleri, geçtiğimiz yılın COP26 uluslararası zirvesinde belirlendi. CDP’ye karbonsuzlaşma hedefleri açıklayan Avrupa şirketlerinin sayısı geçtiğimiz yıl %85 artışla 289’a yükseldi.

CDP raporu, verdiği sözleri eyleme dökmeyen Avrupa şirketlerinin hedeflerine ulaşamayacağını gösterirken, küçük bir grup şirketin ekonomideki en olumlu değişimleri sağladığını ortaya koydu. Oliver Wyman Ortağı Rob Bailey, emisyonların düşme hızının, şirketler hedef koymaktan uygulamaya geçerken gelişme göstereceğini düşünüyor. CDP Avrupa Direktörü Maxfield Weiss, yatırımcıların Ukrayna krizi gibi durumlarda olduğu gibi, oldukça hızlı harekete geçebildiği takdirde, şirketlerin ve finans kurumlarının, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda benzer bir hızı yakalayabileceğinin bilinmediğini söyledi.

2017 ve 2019 yılları arasında inşaat, ulaşım, tarım gibi sektörler operasyonları ve enerji kullanımından kaynaklanan emisyonlarında yıllık artışlar açıkladı. Aynı zamanda faaliyetlerini CDP’ye raporlayan 164 banka, varlık yöneticisi ve sigorta şirketinin yalnızca %44’ü portföyleriyle ilişkili emisyonları açıkladı. Birçoğu ise yalnızca diğer yatırımlarına yönelik verileri paylaştı. Şirketlerin yalnızca yarısı, tedarik zinciri emisyonlarını açıklarken, her 20 şirketten yalnızca biri emisyonlar, su kaynakları ve ormanlar konusunda güçlü hedefler belirledi.

Credit Suisse, Avrupa'nın 2022 büyüme tahminini düşürdü

 

SEDDK: Nükleer Sigorta Havuzu kuruluyor

 

ABD petrol için iki ülkeye sarıldı!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)