BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisCredit Suisse’de skandal yönetici kaybettiriyor----

Credit Suisse’de skandal yönetici kaybettiriyor

Credit Suisse’de skandal yönetici kaybettiriyor
17 Aralık 2021 - 13:31 www.finansgundem.com

Credit Suisse’in üst düzey yöneticilerinden Eric Varvel’in bankadan ayrılığı için görüşmeler sürüyor. Varvel iflas eden Greensill Capital ile ilişkili fonların yönetiminde söz sahibiydi ve 500 milyar dolarlık varlık yönetimi birimini idare ediyordu.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bu yıl iflas eden tedarik zinciri finansman şirketi Greensill Capital ile ilişkili fonların yönetiminde rol oynayan Credit Suisse yöneticisi Eric Varvel, İsviçre bankasından ayrılığı konusunda görüşmeleri sürdürüyor. Zürih merkezli kredi kurumunun kıdemli çalışanlarından olan Varvel, Credit Suisse’in Katarlı müşterileri ve büyük hissedarlarıyla da yakın ilişkiler içinde.

İsviçre bankasının ABD’deki yan kuruluşunun CEO’su ve yatırım bankacılığı biriminin başkanı olarak görev yapan Varvel’in ayrılığının nedenlerinden biri de Credit Suisse’in yeni Yönetim Kurulu Başkanı António Horta-Osório ile anlaşmazlık yaşamış olması. Financial Times’ın haberine göre anlaşmazlığın nedeni yeni CEO’nun bankanın stratejisine yönelik yaklaşımı. Daha önce Horta-Osório’nun Credit Suisse’de birçok yönetim görevini üstlenmiş olduğu söylenmiş, bu durum yeni CEO’nun “gücü eline geçirmesi” olarak yorumlanmıştı.

Kredi kurumunun aynı zamanda cuma günü bazı bölgelerdeki liderlik pozisyonlarına ilişkin açıklama yapması bekleniyor. Ancak Varvel’in ayrılığının açıklanması beklenmiyor. Varvel’in ayrılığına ilişkin müzakereler sürerken, yöneticinin bankadan ayrılığının kesin olmadığı ve şimdilik görüşmelerin içeriğinin gizli tutulmasının istendiği söylendi. Credit Suisse’den açıklama gelmezken, Varvel da soruları yanıtsız bıraktı.

Varvel geride bıraktığımız on yılda Credit Suisse’de adından oldukça sık bahsettirdi. Bunun nedenlerinden bir tanesi de Katarlı hissedarlar ve müşteriler ile olan yakın ilişkileri oldu. Bu müşterilerin ve hissedarların bir kısmı da Greensill fonlarına yatırım yaptı. Varken 2008 yılında ortaya çıkan küresel finansal kriz döneminde Katar yatırımlarını bankaya çekmesiyle tanınıyor ve 2009 yılından bu yana Credit Suisse’in Katar birimini yönetiyor. Varvel 1990’ların sonunda Asya’da yaşanan finansal kriz döneminde Endonezya’nın başkenti Cakarta’da bulunuyordu.

Varvel aynı zamanda Credit Suisse’in 500 milyar dolarlık varlık yönetimi biriminin de yöneticiliğini yapıyordu. Bu birim aracılığıyla ise banka Greensill Capital ile birden fazla bağ kurmuş oldu. Credit Suisse müşterilerine “güvenli yatırımlar” olarak sunduğu Greensill Capital fonlarına erişim hakkı tanıdı. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Greensill sigorta şirketinin kredileri için 4,6 milyar dolarlık sigortasını yenilemeyi reddetmesinin ardından iflas başvurusunda bulundu. Mart ayının başında Credit Suisse, Greensill ile ilişkili 10 milyar dolarlık fonunu askıya aldı.

Varvel Credit Suisse’in varlık yönetimi biriminin başına geçmesinden bir yıl sonra, 2017 yılında kurulan Greensill tedarik zinciri fonlarının da bir parçası oldu. Fonlar zengin müşterileri hedef alarak, “tahvil benzeri” risk seviyeleriyle daha yüksek getiri vaat ediyordu. Greensill’in mart ayındaki iflasından yalnızca iki hafta sonra, Varvel varlık yönetimi biriminin liderliğinden alındı. Ancak şirket içindeki diğer görevlerine devam etti.

Credit Suisse’in Greensill Capital skandalını araştırması için hazırladığı rapor ertelendi ve şubat ayındaki yıllık bilanço açıklamasından önce tamamlanma ihtimalinin düşük olduğu söylendi. Yapılan iç soruşturmanın kilit bulgularından bir tanesinin de Credit Suisse çalışanlarının, Greensill fonlarının yatırım yaptığı alanlara yeterince dikkat etmediği oldu.

ECB, bankalara yönelik likidite gevşemesini uzatmayacak

 

Halkbank’ın temyiz başvurusu ikinci kez reddedildi

 

BES fon tutarı 209 milyar TL oldu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)