BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisCredit Suisse yönetiminin başı dertte----

Credit Suisse yönetiminin başı dertte

Credit Suisse yönetiminin başı dertte
13 Nisan 2022 - 16:40 www.finansgundem.com

Skandallar bankası haline gelen 29 Nisan’da gerçekleşecek genel kurula hazırlanıyor. Vekil danışman firmaları hissedarlara, banka yönetiminin skandallardan muaf tutulmaması yönünde oy kullanmasını tavsiye etti

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel çapta en etkili vekil danışmanlarından ikisi, Credit Suisse hissedarlarına, yöneticiler ve yönetim kurulunun bankanın karıştığı skandallardan muaf tutulması yönündeki önergeye karşı oy kullanmalarını tavsiye etti.

Financial Times’ın haberine göre Salı günü vekil danışman firmaları ISS ve Glass Lewis, Credit Suisse’in 29 Nisan’daki yıllık toplantısında önce yönetim kurulunu ve üst düzey yöneticilerini 2020 mali yıl içerisinde oluşan skandallara ilişkin yasal sorumluluktan kurtaracak önergeye onay vermeyi tavsiye etmediklerini açıkladı.

Habere göre Mart ayında hissedarlar Credit Suisse Yönetim Kurulu Başkanı Alex Lehmann’ın görevden alınma oylarına dahil edilmemesi konusunda genel kurulda baskı yapmıştı. Söz konusu baskı geçtiğimiz yıl tedarik zinciri finans firması Greensill’in çöküşüyle ilgili başarısızlar konusunda bankanın bir rapor yayınlamama kararını protesto niteliğindeydi. Greensill skandalı Credit Suiss’in 10 milyar dolarlık müşteri fonunu dondurmasına neden oldu ve bu miktarın 2,7 milyar dolarlık kısmı henüz toparlanamadı.

Glass Lewis’den yapılan açıklamada, Credit Suisse'in "birden fazla yönetim alanındaki birden fazla iş birimiyle ilgili çok sayıda soruşturma ve kovuşturmaya tabi olmaya devam ettiğini" ve "Archegos fonunun ve Greensill fonunun temerrüde düşmesi nedeniyle önemli mali ve itibari zararlara uğradığı" belirtildi.

Açıklamada hissedarların "yönetim kurulunu ve yöneticileri şirketin risk ve kontrol çerçevesindeki tespit edilen eksikliklerden makul bir şekilde sorumlu tutabileceklerini" uyarısı yapıldı.

ISS’ten yapılan açıklamada ise, “soruşturmalar ve uzlaşma metinleri tarafından ortaya çıkarılan ve şirket için önemli parasal ve itibari maliyetler gerektiren bir dizi risk ve kontrol sorunu nedeniyle” 2020’den muaf tutulma hamlesine hissedarların karşı durması gerektiği belirtildi.

Vekil danışman firmalarının bu tavsiyelerinin sebebi ise bankanın adının karıştığı skandalların ve yasal sorunlar silsilesi. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Credit Suisse Archegos Capital skandalından 5,5 milyar dolarlık ticari kayba maruz kaldı. Ancak bankanın karıştığı skandallar bununla bitmiyor:

Yakın zamanda Credit Suisse’in adı Bulgar mafyasının kokain kaçakçılığı hakkındaki bir davaya karıştı. Yine başka bir skandalda, Banka personelinin uygunsuz bir biçimde kurumsal gözetim altında olduğunu ortaya koyan ‘casusluk’ skandalı Credit Suisse’in düzenleyici kurumlar tarafından yaptırımlara uğramasına sebep oldu.

 Credit Suisse Mozambik’teki "ton balığı tahvilleri" skandalını çözmek için 475 milyon dolar para cezası ödemek zorunda kaldı. Eski Credit Suisse Başkanı António Horta-Osório, Kovid-19 karantina kısıtlamalarını ihlal ettikten ve kurumsal jet uçağının aşırı kullanımının ardından bankadan ayrıldı. 30.000 Credit Suisse müşterisinin hesaplarının ayrıntılarının yayınlandığı “Swiss Leaks” skandalı içeriğinde, bankanın kara para aklama, dolandırıcılık ve insan kaçakçılığı gibi ciddi suçlarla bağlantılı yüksek riskli bireylere hizmet verdiği ortaya çıktı.

Credit Suisse uyuşturucu parası mı akladı?

 

Credit Suisse’ten Greensill mağdurlarına rüşvet gibi teklif

 

Greensill skandalının altından bir kriz daha çıktı

 

Archegos Capital dev İsviçre bankasını kandırmış

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)