BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkCredit Suisse yatırımcılarının sabrını zorluyor----

Credit Suisse yatırımcılarının sabrını zorluyor

Credit Suisse yatırımcılarının sabrını zorluyor
11 Şubat 2022 - 15:40 www.finansgundem.com

Avrupa bankaları oldukça başarılı bilançolar paylaşırken İsviçre bankası Credit Suisse ise yatırımcılarını üzmeyi sürdürüyor. Bankanın bilançosu 2023 yılındaki bir toparlanmanın bile şüpheli olduğunu gösteriyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Credit Suisse'in geçen ay ticaret birimi göstergeleri olumsuzdu. Ancak bankanın 2021 için nihai bilançosu çok daha kötü geldi.

Bloomberg International yazarı Paul J. Davies skandallarla çalkalanan İsviçre bankası için yatırımcıların 2022 yılında halihazırda olumsuz bir performans beklediğini hatırlattı. Ancak Davies’e göre 2021 yılı bilançosu Credit Suisse’in 2023’te de daha iyi olup olmayacağı endişelerini artırıyor.

Son yedi yılın dördünde zarar bildiren Credit Suisse’in toplam zararı kârını 100 milyon İsviçre Frankı (108 milyon dolar) aştı. CEO Thomas Gottstein ise 2022 yılını bir geçiş yılı olarak nitelendiriyor. Bu geçiş yılı tabirini Davies, “Maliyetlerin beklenenden daha kötü olacağı ve gelirin muhtemelen tam olarak toparlanamayacağı anlamına gelir. 2023'te her şey daha iyi olacaksa Gottstein’ın, müşterilerini, Credit Suisse'in en önemli bankacılarını ve tüccarlarını mutlu etmek için çok çalışması gerekecek” ifadeleriyle tanımladı.

Finansgundem.comun derlediği bilgilere göre, Credit Suisse’in hayal kırıklığı yaratan bilançosu 1,6 milyar İsviçre Frankı zarar açıkladı. Bu zararın en önemli sebebi ise tam 7,6 milyar franklık kayba neden olan Archegos faciasıydı. Aile yatırım firması Archegos Capital’ın iflas etmesi firmanın yüksek kaldıraçlı yatırımları sebebiyle İsviçre bankasının ağır yükümlülükler altında kalmasına sebep oldu. Bankanın gelir tarafındaki tablo ise beklenenden daha zayıf kaldı. Credit Suisse toplam ikramiyelerin yaklaşık üçte birini keserek zararı yumuşatmak zorunda kaldı.

İsviçre bankasının yerel birimindeki ve Asya ayağındaki banka varlıkları dördüncü çeyrekte moral bozucu derecede azaldı. Bankanın İsviçre birimindeki müşteri varlıkları 1,8 milyar frank, Asya birimindeki varlıkları ise 2,9 milyar frank azaldı. Özellikle Asya varlıklarındaki azalma banka için endişe verici bir durum. Davies, Asya’da sayısı giderek artan varlıklı müşterilerin Credit Suisse’in en önemli uzun vadeli umudu olduğunu belirtiyor.

Azalan varlıklı müşterilerin bir kısmı Credit Suisse’in riskli yatırımlardan kurtulma tercihlerinden kaynaklanıyor olabilir. Zira Banka Archegos gibi bir krizi daha kaldırabilecek durumda değil. Ancak finans yazarı Credit Suisse’in kaybedilen müşterilerinin UBS Group’a kaçtığını belirterek, “Banka şüphesiz bir şekilde bazı işlerinin rakiplerine kaptırdı” ifadelerine yer verdi.

İsviçre bankasının yatırım bankacılığı bilançosu da ABD’deki ve Avrupa’daki rakiplerinden daha kötü geldi. Bankanın anlaşmalar ve fon toplama ücretlerinden elde ettiği miktar yıllık bazda %29 azaldı. Buna karşın Deutsche Bank, UBS ve ABD’li rakip bankaların ortalama gelirleri ise %27 oranında arttı. Credit Suisse’in hisse senetleri ticareti de %26 düştü. Davies’e göre hisse senetleri ticaretindeki bu düşüş bankanın hedge fonlarına hizmet eden işletmesini kapatmasından kaynaklanıyor.

Credit Suisse için bir diğer şok da tahvil ve para birimi ticareti işetmesinden geldi. Bilançoda birimin elde ettiği gelir %38 oranında düşerken rakiplerinin ortalama kaybı ise sadece %11’di. Bu durum önemli ölçüde, menkul kıymet akışını frenleyen faiz oranları konusundaki belirsizlikten kaynaklanıyor. Ancak CEO Gottstein'ın özeleştirisinde bu sonucun bir parçası olarak bankada oluşan dikkat dağınıklığını da sebep olarak gösterdi.

Citigroup analistleri Credit Suisse’le ilgili açıklamasında İsviçre bankasının kriz sürecinden kurtulduğuna dair yeterli kanıt bulunamadığını ve bilançosunda da yeterince pozitif veri bulunmadığını belirtiyor. Bilanço sonrasında hisseleri %5 oranında düşen Credit Suisse artık Deutsche Bank’ın gelecek defter değerinden daha büyük bir indirimle işlem görüyor.

Avrupa bankalarının başarılı performansları yanında Credit Suisse’in hayal kırıklığı yarattığına dikkat çeken Davies, “Özellikle de çok sayıda Avrupa bankasının hisseleri sonunda satın almaya değerli hale gelirken burası çok hüzünlü bir yer olarak kaldı. Credit Suisse yatırımcılarının azizlerin sabrına ihtiyacı olacak” dedi.

Avrupa bankalarının rekabet gücü arttı

 

BlackRock: Fed tahvil alımlarını durdurmalı

 

ECB'den bankalara sıkılaştırma

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)