BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkCredit Suisse yatırım bankacılığından kurtulabilecek mi?----

Credit Suisse yatırım bankacılığından kurtulabilecek mi?

Credit Suisse yatırım bankacılığından kurtulabilecek mi?
09 Eylül 2022 - 15:07 www.finansgundem.com

Son yıllarda skandallarla ün salan Credit Suisse’in yatırım bankacılığı birimi bankanın yönetim kurulunu karar aşamasına soktu. Ancak bu büyüklükte bir yatırım bankasını kapatmak kolay bir işlem değil

FINANGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsviçre bankası Credit Suisse yatırım bankacılığı birimini desteklemek için yıllar boyunca yüksek miktarda harcamalar yaptı. İsviçre bankası şimdilerde bu birimini kapatmayı planladığını açıklasa da bu harcamaları çıkarmak oldukça maliyetli bir proje olarak sorun teşkil ediyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz hafta Credit Suisse yönetim kurulu yeni CEO Ulrich Körner önderliğinde Singapur’daki toplantıda bankanın stratejik opsiyonlarını tartıştı. “Credit Suisse için yeni model” sözü veren banka yatırım bankacılığını arka plana atmayı değerlendiriyor.

Bloomberg Opinion yazarı Mark Rubinstein Credit Suisse’in başarısızlıklarla dolu yatırım bankacılığı hikayesinin yönetim kurulunu zorlayıcı kararlarla baş başa bıraktığına dikkat çekti:

“Yirmi yıl önce, Credit Suisse kendisini sektördeki en büyük firmalarla aynı ligde hayal etti. Donaldson, Lufkin & Jenrette'yi 11,5 milyar dolara satın almış ve küresel lig tablolarında ilk üç veya dört sıralamaya sahip olmuştu. Pazar payı büyümesi, işletmenin açık bir hedefiydi. Satın alma işlemi, şu anda grubun onursal başkanı olan ve asıl hedefi "dünyadaki finansman faaliyetlerinin her alanında önemli bir oyuncu" olmak olan Rainer Gut'un attığı temelin doruk noktasıydı.

Küresel Finans Krizi’nden sonra bile, Credit Suisse bu vizyona bağlı kaldı. 2015 yılında, eski CEO Brady Dougan, hissedarlara, firmanın yatırım bankacılığındaki konumunu güçlendirdiğini ve pazar payı kazanmaya devam ettiğini söyledi. Dougan "Bazıları taktik değişikliğini savunuyor. Ancak bunun yerine, bu işi çekirdek müşterilere odaklanan aerodinamik bir bölüme dönüştürmek için sebat ettik ve çalıştık” demişti.

Ancak o zamana kadar hem düzenleyiciler hem de yatırımcılar stratejiye zarar vermişti. Kriz sonrası kurallar yatırım bankacılığını daha sermaye yoğun ve pahalı hale getirdi. Dougan'ın halefi Tidjane Thiam, bölümün varlıklarının beşte birinin sermaye maliyetlerini karşılamadığını tespit etti. Onun çözümü, işi daha kârlı bölümlere doğru küçültmek ve geriye kalanların çift haneli rakamlara iyi bir getiri sağlayacağına vadetmekti.

Bu, getirileri desteklemeye yönelik birçok girişimin ilkiydi. Sürekli kurcalanmasına rağmen ya da belki de bu nedenle kârlılık oranı, özkaynak kârlılığının yılda ortalama %3 civarında olmasıyla vaat edilen zirvelere asla ulaşmadı. Geçen yıl Credit Suisse'in Archegos Capital Management ile olan ilişkisinden yaklaşık 5,5 milyar dolar kaybetmesiyle iyi varlıkların kötüleriyle birlikte çöpe atıldığı bir sonuç ortaya çıktı. Kurul tarafından yaptırılan bağımsız bir soruşturma, kaybın kısmen "makul olmayan maliyet düşürmeden” kaynaklandığı sonucuna vardı: Çalışan sayısının azaltılması, özellikle risk yönetiminde daha az deneyimli bir işgücüne yol açtı.

10 yıl öncesine kadar Morgan Stanley’nin birimine eşit olan Credit Suisse kolu şimdi ise gelirine göre 4’te bir büyüklüğe geriledi. Yönetim kurulu, kan kaybetmeye devam edilip edilmeyeceği veya son bir darbe vurulup vurulmayacağı sorusuyla karşı karşıyadır. Sorun şu ki, bir yatırım bankasını kapatmak tamamen kolay değildir.”

Ancak Rubinstein bir yatırım bankacılığı biriminin kapatılmasının kolay olmadığını da ekledi. Finans uzmanına göre Credit Suisse’in göz önünde bulundurması gereken üç önemli adım var:

“Birincisi bu pahalı bir süreç. Şu anda yatırım bankacılığı bölümünde yaklaşık 18.000 kişi çalışıyor ve gitmelerine izin vermek ağır ek harcamalar gerektiriyor. Credit Suisse'e 2015 yeniden yapılandırmasını gerçekleştirmek 1,3 milyar İsviçre Frangı’na (1,3 milyar dolar) ve üç yıllık program süresince 1,2 milyar İsviçre Frangı'na mal oldu.

Bugün ödenmesi gereken ücretler, büyük ölçüde ertelenmiş tazminat nedeniyle daha da yüksek olabilir. Yıllar boyunca yetenekli çalışanların azalmasını önlemek için firma, Temmuz ayında ödenen 289 milyon İsviçre Frangı da dahil olmak üzere ağır ikramiye ödemeleri yaptı. 30 Haziran itibariyle, grubun defterlerinde 2,3 milyar İsviçre Frangı tanınmayan ertelenmiş tazminat vardı. Bunların çoğu, bölümün kapatılması durumunda derhal ödemek zorunda kalacaktı.

İkincisi, peşin ödenecek maliyetler grubun sermaye pozisyonunu zayıflatacaktır. Ve bankanın kıpırdayabilecek bu ölçekte bir alanı yok. Mevcut sermaye oranı %13,5 ve hedef aralığının olan %13-%14 ortasında. Büyük ölçekli bir yeniden yapılanma muhtemelen sermaye artırımı gerektirecektir. Bu geçen yılın başından bu yana %50'den fazla düşen hisseleri daha da düşürmek anlamına gelecek.

Son olarak, pek kârlı olmasa da bir yatırım bankacılığı birimini sürdürmenin faydalarının başka alanlarda ortaya çıkması mümkündür. 2015 yılında Dougan, "bankalar arası işbirliği gelirlerini" 4 milyar İsviçre Frangı olarak ölçmüştü. Thiam, yatırım bankası içinde "servet yönetimi bağlantısına" sahip olan segmentleri vurgulamıştı. Yatırım bankacılığından çekilmenin, elde kalan işletmelerde erozyona yol açması riski vardır.

Credit Suisse, tasarruf eden ilk Avrupa yatırım bankası değil. Ancak tüm bu tablo özellikle Credit Suisse için bir yatırım bankasını dağıtmanın yeni bir tane inşa etmek kadar pahalı olabileceğini gösteriyor.”

Credit Suisse yeni CEO liderliğinde küçülecek

 

Credit Suisse, Çin'de ortağının hissesini satın aldı

 

ABD'de bankacılık sektörünün karı 2. çeyrekte azaldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)