BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkCredit Suisse sadık yatırımcısını kaybetti----

Credit Suisse sadık yatırımcısını kaybetti

Credit Suisse sadık yatırımcısını kaybetti
06 Mart 2023 - 17:23 www.finansgundem.com

İsviçre bankası Credit Suisse’in yatırımcılarında sabırlar taşıyor. Bir dönem bankanın %10 hissesine sahip olan bankanın en uzun vadeli yatırımcılarından Harris Associates tüm Credit Suisse hisselerini sattı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Art arda gelen skandallarla sarsılan İsviçre bankası Credit Suisse’in kalıcı zarar tablosu ve sürekli müşteri kayıpları en sadık yatırımcılarının bile sabrını taşırdı. Bankanın en uzun süreli hissedarlarından Harris Associates bankanın yeni stratejisine rağmen kayıpların devam etmesinin ardından tüm hisselerini sattı.

Amerikalı yatırım yöneticisi Harris Associates İsviçre bankasının en önde gelen destekçilerinden biriydi, geçen yıl Credit Suisse'in hisselerinin yüzde 10'una sahipti. Financial Times’ın haberine göre firmanın başkan yardımcısı ve baş yatırım sorumlusu olan David Herro, Credit Suisse’in 4,3 milyar dolarlık fon toplamasının ardından ekim ayından itibaren yatırımlarını azalttığını açıkladı.

Söz konusu dönemde bankanın en büyük yatırımcısı pozisyonunu Suudi Ulusal Bankası’na bırakan Harris şimdiyse Credit Suisse’teki tüm hisselerini sattı.

Herro açıklmasında, “Franchise'ın geleceği hakkında bir sorun var. Varlık yönetimi biriminden büyük çıkışlar oldu” ifadelerine yer verdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre yatırım yöneticisi 2022’nin son çeyreğinde Credit Suisse’ten çıkan 111 milyar İsviçre Frankı değerindeki fonlara atıfta bulunuyor. Söz konusu fon satış dalgası sosyal medyada yayılan bankanın finansal sağlığına ilişkin sorunlar oluştuğu söylentisiyle birlikte hızlanmıştı.

Herro, “Yatırım yapmak için çok sayıda başka opsiyonumuz var. Yükselen faiz oranları Avrupa finansallarının yukarı yöne hareket ettiği anlamına gelir. Sektörün geri kalanı kâr üretirken neden sermaye harcayan bir yerde kalalım ki?” açıklamasında bulundu.

Harris, Lloyds Banking Group, Intesa Sanpaolo, BNP Paribas, Julius Baer ve Alman sigorta şirketi Allianz dahil olmak üzere birçok Avrupa finans kurumunda hisselere sahip. Yatırım firması, yükselen faiz oranlarıyla birlikte finans sektöründe borç verme maliyetleri, kârlılık ve temettü ödeme ve hisse senedi geri alma yetenekleri arttığı için beklentilerinden daha emin.

Herro, Credit Suisse'in yatırım bankacılığı birimini kapatmasından ve varlık yönetimi işletmesini güçlendirmeyi içeren en son radikal yeniden yapılandırma planından ikna olmuş gibi gözükmüyor. Yatırım uzmanı 167 yıllık bankanın gidişatı tersine çevirebileceğine inanmıyor.

Harris yönetimi, özellikle eski yönetim kurulu üyesi Michael Klein ile yapılan ve yatırım bankacılığı birimini ayıran anlaşmanın maliyeti ve yeterince şeffaf olmadığı nedeniyle hayal kırıklığına uğradığını belirtiyor. Anlaşmayla birlikte yatırım bankası First Bostan markası adı altında faaliyete geçecek. Bankanın menkul kıymetler varlıklarını özel sermaye grubu Apollo’ya satması da bir diğer anlaşmazlık konusu.

Herro, “Yatırım bankasını yeniden yapılandırma planının, asil bir neden olsa da, nakit sıkıntısı açısından beklediğimizden çok daha hantal ve çok daha maliyetli olduğunu düşünüyoruz. Menkul kıymetleştirilmiş ürünlerin satışından elde ettiklerimizle de memnun değildik” dedi.

Credit Suisse tarafı ise planlarının işlemekte olduğu ve "net stratejik hedeflere" sahip oldukları konusunda ısrar ediyor. Banka açıklamasında “Planımızı başarıyla uygulamaya ve yeni Credit Suisse'in tüm paydaşlarımız için sürdürülebilir değer sunmasını sağlamak için hedeflerimize doğru ilerlemeye odaklandık” denildi.

Credit Suisse geçen ay 2022 için 7,3 milyar İsviçre Frankı zarar bildirdi. Bu bankanın üst üste ikinci yıllık kaybı ve küresel Finans krizden bu yana kaydettiği zararların en büyüğü. Banka ayrıca bu yıl da "önemli bir zarar" olacağının sinyalini verdi.

Bankanın personelini korumakta ve müşteri varlıklarını elde tutmakta zorlandığını belirten manşetlerin ardından Credit Suisse hisseleri perşembe günü tüm zamanların en düşük gün içi seviyesi olan 2,52 İsviçre Frankı’na kadar geriledi. Yeni haftaya 2,74 frank seviyesinde başlayan bankanın hisseleri son iki yılda yüzde 78 değer kaybetti.

Credit Suisse’ten ‘süper butik’ yatırım bankası

 

Credit Suisse'den rekor zarar

 

Hedefi tutturamadı, 7 milyon dolarlık ikramiyeyi kaybetti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)