BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkCredit Suisse Rusya’da yenik düştü----

Credit Suisse Rusya’da yenik düştü

Credit Suisse Rusya’da yenik düştü
29 Mart 2022 - 14:28 www.finansgundem.com

Credit Suisse, Rusya’yla ilişkili kredilere ait belgelerin imha edilmesini istemesiyle tüm tepkileri üzerine çekti. Bankaya yaptırımlara uyum konusunda soruşturma açılırken, Credit Suisse Rusya’dan çekilme kararı aldı.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Credit Suisse’in müşterilerine, Rus oligarklarına verdiği kredilerin kanıtlarını ortadan kaldırmasını söylediğinin açığa çıkmasından yalnızca haftalar sonra, zor durumda kalan yatırım bankası, ülkeden çekilme kararı aldı. Credit Suisse Rusya’da yeni iş ilişkileri kurmayacak ve müşterilerinin Rusya ile olan bağlantılarını sonlandırmasına yardımcı olacak. İsviçre bankası aynı zamanda Rusya’da bulunan 125 çalışanını da başka bölgelere yönlendirmeyi planlıyor.

Rusya’yla bağlantıları sonlandırmak, banka için düşünüldüğünden daha zor olacak. Bunun nedeni ise bankanın Rusya’yla ilişkili kredilerinin toplamının 2021 yılı sonunda yaklaşık 1,7 milyar dolar olması. Aynı zamanda bankanın varlık yönetimi biriminin de toplam varlıklarının %4’ü Rus müşterilere ait. Fortune’un haberine göre Credit Suisse geçtiğimiz ay boyunca yatırımcılara, Rus oligarklarının “jetleri, yatları, emlakları ya da finansal varlıkları” tarafından desteklenen kredilere ilişkin dokümanları, “kalıcı olarak silmelerini ve imha etmelerini” söylemesi nedeniyle eleştiri oklarına maruz kaldı.

Credit Suisse Rusya’dan çıkışı ve son dönemde ortaya çıkan kanıtların imha edilmesine ilişkin açıklama taleplerine “ilk aşamada yapılanın dışında başka bir bilgi sağlayamayacağını” söyledi. Banka 3 Mart’ta yapılan açıklamada, katılımcı olmayan yatırımcılara dokümanları imha etmelerini tavsiye ettiğini kabul etti. Ancak bu durumun Rusya’ya uygulanan yaptırımlarla bir ilişkisi bulunmadığını, bankanın yaptırımlara tam uyum içinde faaliyetlerini yürüttüğünü ifade etti.

Credit Suisse’in Rusya’dan çıkışı ABD Temsilciler Meclisi’nin bankanın Rus oligarklarına yönelik yaptırımlara uyumu konusunda başlattığı soruşturmayla aynı gün gerçekleşti. Temsilciler Meclisi Üyesi Carolyn B. Maloney ve Stephen F. Lynch, Credit Suisse CEO’su Thomas Gottstein’a yazdıkları mektupta, “bu rapor Credit Suisse’in sert yaptırımlara uyumu konusunda ciddi endişeleri ortaya çıkarıyor” dedi. Komite Credit Suisse’den Rus oligarklarıyla ilişkili tüm dokümanları talep ederek, Credit Suisse’in bu belgeleri imha etme direktifi nedeniyle özellikle endişe duyulduğunu söyledi.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre aynı dönemde İsviçre de, Rusya’ya yaptırım uygulama konusunda ABD ve müttefikleriyle anlaştığını açıkladı. İsviçre bankaları, Ukrayna’daki savaşın başlamasının ardından ateş hattında kaldı. Hükümet verileri, bu bankaların Rusya varlıklarında milyarlarca dolar bulundurduğunu ortaya koydu. İsviçre bankaları o dönemden bu yana tarasızlık ilkesini bir kenara bırakarak Rus oligarklarının varlıklarını dondurma kararı aldı.

Ancak İsviçre’nin Rusya ile ilişkilerinin ortaya çıkması, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin de tepkisini çekti. Zelenskiy, ayın ilk günlerinde, “İsviçre bankalarıyla ilgili soru işaretleri olmamalı, burada bu savaşı başlatanların paraları bulunuyor. Bu kötülüğe karşı bir savaş. Bu insanların varlıkları dondurulmalı” dedi. Geçtiğimiz hafta İsviçre bankacılık lobisi, ülkedeki bankaların offshore hesaplarda 200 milyar doların üzerinde Rusya varlığı bulunduruyor olabileceğini açıkladı.

Ancak İsviçre hükümet yetkilileri, 24 Mart’ta gerçekleştirilen bir basın konferansında, yaptırımlara maruz kalan Rus vatandaşlarının varlıklarının 6,2 milyar dolar seviyesinde olduğunu duyurdu.

Credit Suisse'e Rusya yaptırımları hakkında soruşturma açıldı

 

Rusya yaptırımları altına mı yarayacak?

 

Ukraynalılar anlattı: Rus işgali altında yaşam!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)