BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisCredit Suisse kaybettiği fonların peşinde----

Credit Suisse kaybettiği fonların peşinde

Credit Suisse kaybettiği fonların peşinde
12 Ağustos 2022 - 16:34 www.finansgundem.com

İsviçre bankası Greensill Capital kayıplarını telafi etmek için İngiltere mahkemelerinden izin istedi. Banka SoftBank’in Greensill aracıyla müşterilerinin paralarını izinsiz kullandığını iddia ediyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Credit Suisse, Japon teknoloji yatırımcısı SoftBank'a karşı yasal mücadelesini hızlandırdı. Zor durumdaki İsviçre bankası, iflas eden finans şirketi Greensill Capital aracılığıyla zengin müşterileri adına izinsiz kredi verdiğini iddia ettiği SoftBank’ten yüz milyonlarca dolarlık kaybı telafi etmeye çalışıyor.

Financial Times’ın haberine göre Credit Suisse avukatları söz konusu kayıpların telafi edilmesi için geçen hafta İngiliz Yüksek Mahkemesi'ne başvurdu. Yatırım bankası, Japon teknoloji yatırımcısına karşı resmi yasal işlem başlatmak için izin almayı hedefliyor.

Suçlamalar, Greensill'in ABD'li bir inşaat şirketi Katerra'ya kredi verdiği 440 milyon dolarlık Credit Suisse müşteri fonuyla ilgili. Katerra söz konusu kredi sonrası 1 milyar dolardan fazla borçla iflas başvurusunda bulunmuştu. Katerra, SoftBank'ın 100 milyar dolarlık Vizyon Fonu tarafından destekleniyordu.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Credit Suisse, geçen yılın sonlarında İngiliz mahkemeleri aracılığıyla SoftBank'ı soruşturma niyetini açıkladı. Banka aynı dönemde Kaliforniya ve Arizona'daki hakimlerden belge talebi başvurunda bulunmuştu. Credit Suisse, Katerra’dan şirketin kurtarılması amacıyla 2020’de SoftBank ve Greensill ile yaptığı anlaşmanın belgelerini teslim etmesini istiyor.

Davada tansiyonun yükselmesi Credit Suisse ile bir zamanlar İsviçreli borç verenin önde gelen müşterilerinden biri olan SoftBank arasındaki kötüleşen ilişkilerin en son işareti niteliğinde.

SoftBank CEO'suna inkar suçlaması

Credit Suisse'in iddialarının merkezinde, SoftBank CEO'su Masayoshi Son ile geçen ay Credit Suisse CEO'su olarak istifa eden Thomas Gottstein arasındaki kişisel bir anlaşmazlık olduğu konusu yatıyor.

Anlaşmazlık, SoftBank'ın 2020'nin sonlarında Greensill'e vermeyi kabul ettiği acil nakit enjeksiyonuna odaklanıyor. İsviçreli yatırım bankasının iddialarına göre Greensill, başlangıçta Credit Suisse müşterilerinden ödünç aldığı Katerra parasını kullandı. Anlaşmanın bir parçası olarak Greensill, geçen Haziran ayında iflas başvurusunda bulunan inşaat şirketinin küçük bir hissesi karşılığında Katerra'nın borcunu silmeyi kabul etti. FT’nin haberine göre SoftBank'tan gelen 440 milyon dolarlık nakit para ise İsviçre bankasının müşterilerine asla ulaşmadı.

Credit Suisse, ABD raporlarında, SoftBank'ın İsviçre bankasının müşterileri pahasına Japon gruba fayda sağlayan Katerra'nın mali açıdan yeniden yapılandırılmasını planladığını iddia ediyor.

ABD raporlarına göre, Credit Suisse, Son'un geçen Eylül ayında Gottstein ile yaptığı bir toplantıda "Katerra hakkındaki tüm bilgileri" reddettiğini belirtiyor. Yatırım bankası, bu gelişme ile Greensill'in Kurucusu Lex Greensill tarafından Aralık 2019'da gönderilen ve SoftBank CEO’sunun onay verdiğini e-postalar arasında "maddi tutarsızlık" olduğunu iddia ediyor.

Credit Suisse, müşterilerinin parasının banka tarafından değil, Greensill tarafından verildiğini iddia ediyor. Bu sebeple SoftBank'a karşı yasal işlem başlatmak için İngiltere'deki adli makamlardan izin talep ediyor. Credit Suisse'in yasal taleplerine devam edip edemeyeceğine dair kararın birkaç ay boyunca verilmesi beklenmiyor.

Credit Suisse günah keçisi mi arıyor?

SoftBank ise, Credit Suisse'in söz konusu iddialarını reddetti ve FT'ye yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Sekiz aydan fazla bir süredir bir talepte bulunmadıktan sonra, Credit Suisse, SoftBank'ı kendi zayıf yatırım kararları için suçlamaya yönelik umutsuz girişimini uzatmak için bir prosedür adımı attı.

Herhangi bir SoftBank kuruluşunun Credit Suisse'in veya fonlarının çıkarlarına zarar vermeyi amaçladığı veya gerçekten zarar verdiği yönündeki yanlış yönlendirilmiş önerileri şiddetle reddediyoruz ve bu konuyla ilgili herhangi bir suçlamayı şiddetle savunacağız.”

Credit Suisse konuyla ilgili açıklama yapmayı reddetti.

Credit Suisse, Greensill'in geçen yıl iflas etmesinin ardından bir grup tedarik zinciri finans fonunu kapatmak zorunda kaldı. Banka en zengin müşterilerinden 1.200'ü adına yönettiği 10 milyar doları iflas krizine yakalandı. Yatırım bankası hala 2,5 milyar dolardan fazla zararını telafi etmeye çalışıyor. İsviçre bankası mahkeme düellolarının ve tartışmalı sigorta taleplerinin beş yıla kadar sürebileceği konusunda uyardı.

Banka geçen ay banka, müşterilerine yaptığı açıklamada fonları kurtarma çabalarının kendilerine 291 milyon dolara mal olacağını söylemişti.

ECB faiz artırımını bu yıl sonlandırabilir

 

Credit Suisse'ten İngiltere için resesyon beklentisi

 

Credit Suisse yeni CEO liderliğinde küçülecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)