BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkCredit Suisse can suyunu aldı: Sıra müşterileri ikna etmekte----

Credit Suisse can suyunu aldı: Sıra müşterileri ikna etmekte

Credit Suisse can suyunu aldı: Sıra müşterileri ikna etmekte
17 Mart 2023 - 11:49 www.finansgundem.com

SNB’den aldığı 54 milyar dolarlık kaynak Credit Suisse’in yeninden inşa edilmesine imkan sağlıyor. Ancak İsviçre bankası kaçan ultra zengin mevduat sahiplerini yeniden ikna etmek zorunda

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Credit Suisse perşembe günü İsviçre Merkez Bankası (SNB) üzerinden elde ettiği 54 milyar dolarlık kaynakla işletmesini yeniden inşa edebilmek için yeni bir şans yakaladı. Ancak bankanın bazı müşterileri bu sürecin nasıl gideceğini bekleyecek kadar sabırlı değil.

Bloomberg’ün haberine göre Credit Suisse’in Asya’daki bazı ultra zengin müşterileri hafta boyunca küresel piyasaların gündemi olan krizin ortasında bankadaki varlıklarını azaltmayı sürdürdü. Orta Doğu’da bazı müşteiler bankadaki varlıklarının hazine tahvillerine ve bonolarına değiştirilmesini talep etti. Almanya’da bir servet yöneticisi Credit Suisse müşterilerine mevduatlarını kendi şirketlerine kaydırılması talepleriyle karşı karşıya kaldı.

Bankanın mevduatlarındaki erimenin bu şekilde devam etmesi CEO Ulrich Koerner ve ekibinin revizyon planlarını daha da zor hale getirebilir. Müşteri varlıklarının bankadan çıkışını engellemek kritik bir öneme sahip. Zira İsviçre bankası aylardır bankadan çıkan müşteri varlıklarını engellemeye çalışıyor. Dördüncü çeyrekte müşterilerin çektiği toplam miktar 110,5 milyar İsviçre Frankı (119 milyar dolar) olarak kayda geçmişti.

Koerner salı günkü yatırımcı konferansında yaptığı açıklamada, “Kaybettiğimiz her şeyi geri almak istiyoruz. Bu noktaya geldiğimizde daha ötesine geçebiliriz ve işletmemizi büyütebiliriz” demişti.

Finansgundem.comun derlediği bilgilere göre, İsviçre bankası, iflas eden aile yatırım ofisi Archegos nedeniyle milyarlarca dolar kaybetmişti. Banka, çöken yatırım ofisi Greensil Capital'e bağlı 10 milyar dolar değerinde fonu dondurmak zorunda kalmıştı. Credit Suisse art arda gelen skandallar nedeniyle son beş çeyrektir üst üste kayıp veriyor ve bu süreci durdurmak için bir yeniden yapılanma süreci başlattı. Banka salı günü yayınladığı yıllık raporunda finansal kontrol konusundaki zayıflıklarını da kabul etti.

Banka sürekli olarak yeterli likiditeye sahip olduğunu destek seviyesinin sürekli yükseldiğini belirtiyor. Ancak genel para akışının ne durumda olduğu veya destek seviyelerinin müşterileri geri çekmeye yeterli olup olmadığı henüz belli değil.

Bankacılar arıyor

Credit Suisse bankacıları güven sağlamak ve ikna etmek amacıyla müşterilerle iletişime geçiyor. Bankacılar yöneticilerin belirlediği konuşma notlarını kullanıyor. Banka, fonları geri kazanmak için rakiplerinden önemli ölçüde daha yüksek mevduat oranları sunuyor.

Bloomberg’ün haberinde bir bankacı konuyla ilgili açıklamasında, “Son haftalarda müşterilerimizle yaptığımız görüşmelerde, banka ve çalışanlarımız için güçlü bir destek görüyoruz. Tamamen müşterilerimize tavsiye ve çözümler sunmaya odaklandık” ifadelerine yer verdi.

Ancak Asya’daki bazı ultra zengin aileler bu hafta İsviçre bankasından para çekme işlemlerini hızlandırdı. Bölgedeki bir aile yatırım ofisi İsviçreli olmayan müşterilerin bir iflas durumunda servetlerinin korunacağına dair bankanın güvence verememesinin ardından Credit Suisse’teki parasının %30’unu çekmeyi planladığını belirtiyor.

Haber kaynakları müşterilerin hareketlerini etkilememek ve iş ilişkilerini korumak amacıyla kimliklerinin gizli kalmasını talep etmiş.

Orta Doğu'daki bazı müşteriler bankadan nakit mevduatlarını sabit getirili menkul kıymetlere dönüştürmesini istedi. Müşteriler bu seçeneğin bankada para tutmaktan daha fazla güvenlik sağlayabileceğini belirtiyor. Avrupa'daki servet yöneticileri de perşembe günü kaynaklarını çekmekte olduklarını açıkladı.

Diğer yatırımcılarsa Credit Suisse konusunda daha az endişeli görünüyor. İsviçre’nin mevduat sigortası sınırını fazlasıyla aşan tröstler dahi bankadaki varlıkların tutulması gerektiğini düşünüyor. Zira söz konusu mevduat sahiplerine göre İsviçre hükümeti Credit Suisse’in iflas etmesine azla izin vermeyecek.

Krizin geçmişi

Bankanın kaynaklarındaki geri çekilme birkaç ay öncesine dayanıyor. Geçen yılın kasım ayında sosyal medyada yayılan bir söylenti Credit Suisse’in finansal sağlığının kötü durumda olduğunu iddia ediyordu. Bu dönemde İsviçre bankasının kasalarından 84 milyar frankın boşaldığı açıklanmıştı.

Para çıkışları tersine dönmedi ancak çıkışlar salı gününe kadar çok düşük seviyelerde istikrar kazanmıştı. Credit Suisse’in en büyük yatırımcısının sermaye desteği yapmayı reddetmesi ve özellikle de açıklamanın ABD’deki yerel bankalarındaki iflas dalgası sırasında gelmesi yatırımcıları çileden çıkardı. Bankanın hisselerinde sert düşüşler görüldü.

Diğer bankaların davranışları da krizin büyümesindeki kritik sebeplerden biriydi. ABD’nin en büyük bankaları aylardır bir skandaldan diğerine koşan Credit Suisse’teki varlıklarını azalmaya başladı. JPMorgan Chase, Bank of America ve Citigroup gibi firmalar, düzenleyicilere bankada olan varlıklarının asgari düzeye düşürüldüğünü aktardı.

Hafta içerisinde Paris merkezli BNP Paribas da Credit Suisse’in karşı taraf olduğu türev sözleşmeleri üzerinden yatırım yapılmayacağı müşterileriyle paylaştı.

UBS ve Credit Suisse birleşmeye sıcak değil

 

Credit Suisse hisseleri yüzde 32 yükseldi

 

Credit Suisse şoku yatırımcılar için neden önemli?

 

Jeremy Siegel: SVB’nin iflası piyasalar için olumlu olabilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)