BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkCramer Wall Street devini yerden yere vurdu----

Cramer Wall Street devini yerden yere vurdu

Cramer Wall Street devini yerden yere vurdu
18 Ocak 2023 - 15:01 www.finansgundem.com

Bilançosundaki başarısız performansıyla Wall Street’teki rakiplerinden negatif ayrılan Goldman Sachs ünlü borsa uzmanı Jim Cramer’ın eleştirilerinin hedefi oldu

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Goldman Sachs’ın salı günü açıkladığı dördüncü çeyrek bilançosu bankacılık sektöründe deprem etkisi yarattı. Wall Street devinde kârın bir önceki yıla göre %66 düştüğü görüldü. Bilanço verileri analistlerin beklentilerinin fazlasıyla gerisinde kaldı.

CNBC’nin ünlü yorumcusu Jim Cramer da Goldman Sachs’in bilançosunu yorumlarken sözünü sakınmadı. Cramer, “Bu tam anlamıyla bir hayal kırıklığı. Goldman Sachs için makul bir şey değil. Bilançoda hoşuma gidebilecek hiçbir şey görmedim” dedi.

Cramer Goldman Sachs’ın tüketici bankacılığı alanına girmesiyle ilgili sorunlara dikkat çekti. Finans devi cuma günü yaptığı açıklamada, kredi kartları da dahil olmak üzere tüketici kredisi işinin büyük bir kısmının 2020'den bu yana 3 milyar dolarlık bir zarara uğradığını açıklamıştı.

Borsa uzmanı Goldman’ın tüketici bankacılığına harcadığı paraya dikkat çekerek, “Net getirileri olmadan çok fazla para harcadı” dedi. Cramer “Kart işletmesinin bir sorunu olmadığını söyleyecekler" dedi ancak borsa uzmanının ismini vermek istemediği üst düzey bankacılar Goldman’ın yaptığı gibi kredi kartı işletmesinin sıfırdan başlatılamayacağını belirtiyor.

“Goldman Sachs yüksek net servete sahip bir şirkettir” diyen Cramer, Goldman’ın her şeyi otomatik bir sistem veya yapay zeka ile gerçekleştirdiği takdirde “daha düşük net servetle” bankacılıkta başarılı olabileceğine dikkat çekti.

Yatırım bankacılığı ve varlık yönetimi birimleri hedef tahtasında

Cramer, şirket evlilikleri, satın almalar ve kurumsal finans alanlarını belirten yatırım bankacılığı alanında Goldman’ın daha iyi performans göstermesi gerektiğini söyledi. Borsa uzmanına göre Wall Street devinin tüketici bankacılığı alanındaki sorunlarını karşılayabilmesi için bunu yapması gerekiyor.

Goldman Sachs’ın yatırım bankacılığı biriminin gelirleri dördüncü çeyrekte %49 düşerek 1,25 milyar dolara geriledi. Bir yıl öncesinde bankanın bu alandaki gelirleri 2,43 milyar dolardı.

Cramer ayrıca Goldman’ın artan harcamalarının da problem oluşturduğunu söyledi. Bankanın operasyon maliyetlerinin dördüncü çeyrekte %11 yükselip 8,09 milyar dolara ulaştığı görülüyor. Bilançoda tazminat maliyetlerininse %16 arttığı ve 3,8 milyar dolara ulaştığı paylaşıldı.

Borsa uzmanı, “Bu kabul edilebilir bir şey değil. Morgan Stanley'de gördüğümüz sıçrama gibi devasa bir servet yönetimi işletmesine sahip olsalardı bir şey anlaşılabilirdi. Ancak servet yönetimi hayal kırıklığıydı” dedi.

Goldman'ın varlık ve servet yönetimi işletmesi, son çeyrekte bir yıl öncesine göre %27 düşüşle 3,6 milyar dolar gelir elde etti.

Bu arada, Morgan Stanley servet yönetimi gelirlerini %5,9 artışla 6,62 milyar dolara ulaştırdı. Cramer Goldman Sachs’in daha fazlasını yapabilmesi gerektiğini belirtiyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Wall Street devi bilançonun yatırımcılar tarafında oluşturacağı tepkilerin farkındaydı. Banka bilanço paylaşımından bir hafta önce 11 Ocak’ta büyük bir işten çıkarma dalgası gerçekleştirdi. 3200 bankacısını işten çıkaran Goldman Sachs’te bankayla ilişkisi kesilen çalışanların büyük kısmı yatırım bankacılığı ve servet yönetimi birimlerinde yer alıyordu.

Binlerce bankacı nasıl kovuldu? ‘1 saat içinde terk edin’

 

Goldman Sachs'ın kârı azaldı

 

Morgan Stanley bilançosunu açıkladı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)