BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇözüm sürecine bir destek daha----

Çözüm sürecine bir destek daha

Çözüm sürecine bir destek daha
18 Mart 2013 - 13:55 www.finansgundem.com

Global finans piyasalarının önde gelen isimlerinden Ali Serim, "çatışmanın ve terörün Türkiye’ye maliyeti çok büyük" dedi

Global finans piyasalarının önde gelen isimlerinden Ali Serim çözüm sürecine ve terörün sonlandırılmasına destek verdi. Türkiye’nin İstiklal Savaşı kadar önemli bir dönüm noktasında olduğunu, hükümetin inovasyon, cesaret ve kararlılık göstermesinin takdire değer olduğunu ifade eden Ali Serim, toplumsal barışın ekonomi üzerinde çok olumlu etkileri olacağını belirtti.
“ABD'den sonra NATO’nun 2. büyük ordusuna sahip Türkiye askeri harcamalarda da 7. sırada. Bugüne kadar yatırımlara dönüşebilecek milyarlarca doların terörle mücadeleye harcanmış olması bir yana, güncel terör olayları ve çevre ülkelerde yaşanan gelişmelerle birlikte bütçedeki güvenlik harcamaları rekor seviyelerde. Barış şüphesiz bu kaynakların kullanımını optimal hale getirecektir. Harvard Üniversitesinde yapılan araştırmalarda terör ve ekonomiye etkileri inceleme konusu yapılmıştır. Örneğin Nepal’de terör olaylarının gayri safi milli hasılanın %8.3 oranında erimesine sebep oluğunu ayrıca her yıl büyümenin %1.7 oranında kayba uğradığını ortaya koyuyor. Buna ek olarak kişisel harcamaların %8.4 oranında azaldığı ortaya konmuş. Alberto Abadie ve Javier Gardeazabal tarafından yapılan bir başka araştırmadaysa İspanya’nın Basque bölgesindeki terör eylemlerinin bölge ekonomisine olumsuz etkileri incelenmiş; bölgenin çevreye oranla ortalama %10 daha az gelişmiş kaldığı belirlenmiştir. Terör olaylarının bölgede kişi başına düşen gayrisafi hasılaya ortalama %12 olumsuz etki yaptığı görülmüştür. 30 yıllık bir süreçte terörün ekonomiyi ortalama her yıl %17 daralttığı, endüstriyel büyüme potansiyelinin her yıl %15 azaldığı belirlenmiştir.”
Çözüm süreci bir zenginleşme projesidir!
Türkiye’de 1975 yılında kişi başına gelir sadece 1,500 dolardı. Bugünlerde 10,000 doları aştık. 2023 yılında 25,000 dolar seviyesine gelmek imkansız değil, hatta benim hesaplama ve projeksiyonlarıma göre 31,000 dolar seviyesi yakalanabilir. Böylesi bir kalkınma Türkiye’nin maddi ve manevi kaynaklarının bütünüyle büyümeye odaklı seferber edilmesiyle gerçekleşebilir. Yabancı sermaye terör sorunu olmayan bir Türkiye’ye zaten bugünde duyduğu güvenin artmasıyla daha fazla yatırım yapacaktır. İç barış ilk önce borsa olmak üzere birçok alanda derinleşme ve genişlemeye vesile olacaktır. İşsizlik oranı hızla düşecektir. Sri Lanka terörü bitirince ekonomisi %7-8 büyürken, terörden en geri kalmış bölge olan Jaffna bölgesel ekonomisi 2012 yılında %22 büyüdü. Terör sorunu olmayan bir Türkiye her yıl en az %5-6 büyüyecektir. Sadece %4 büyüme bile 2023 yılında 2.126 milyar dolar gayri safi milli hasılaya ulaşmış bir ekonomiyi işaret ediyor diyen Ali Serim çözüm sürecinin başarıya ulaşması her vatandaşın hızla zenginleşmesi anlamına gelecek seklinde konuştu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)