BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisCoca Cola'daki ayrılığın nedeni Buffett mı?----

Coca Cola'daki ayrılığın nedeni Buffett mı?

Coca Cola'daki ayrılığın nedeni Buffett mı?
26 Aralık 2016 - 08:39 www.finansgundem.com

Coca Cola CEO'su Muhtar Kent bu görevini Mayıs 2017'de devredecek ve ortaya bununla ilgili iddialar atıldı

Küresel iş dünyasında bir Türk profesyonelin geldiği en önemli görevi üstlendi Coca-Cola’nın CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent. 2008’de kaptan köşküne oturduğu CEO’luk koltuğunu Kent, 1 Mayıs 2017 itibarıyla Operasyonlar Üst Yöneticisi (COO) görevini yürütmekte olan James Quincey’ye devredecek. 9 Aralık’ta Coca-Cola, Muhtar Kent’in şirketin üst yönetimi planlamasına ilişkin sunduğu öneriyi Yönetim Kurulu’nun oybirliği ile kabul ettiğini duyurdu. Açıklamada Kent, Başkanlık görevini sürdürecek, ancak CEO’luktan ayrılacak.
Muhtar Kent’in CEO’luktan ayrılma süreci aslında ilginç bir detayı da gözler önüne serdi.

Dünya'da yer alan habere göre, 120 bine yakın çalışanı bulunan Coca-Cola, Kent'in liderliğindeki 8 yıllık süreçte yaklaşık 1000 ürünle marka sayısını genişletti ama şirketin en önemli hissedarı olan Warren Buffett’la da arası pek iyi olmadı.

2014’te yaşananlar bunun en somut örneğiydi. Ama önce kısaca Buffett’ın Coca-Cola’daki gücünü anlatmalı. 75 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin işadamlarından biri olan Berkshire Hathaway’in patronu Warren Buffett’ın 400 milyon Coca-Cola hissesi bulunuyor. Bu hisselerin değeri 16.4 milyar dolar. Buffett’ın şirketteki ise payı yüzde 9.

“Coca-Cola ile savaş istemiyorum”

Gelelim 2 yıl öncesine. ABD’deki CNBC televizyonuna konuk olan Warren Buffett, Coca-Cola CEO’su Muhtar Kent ile buluştuğunu ve şirketin üst yönetimi için kabul edilen ödeme planını aşırı bulduğunu ilettiğini söylemişti.

“Coca-Cola ile savaşmak istemediğini” programda anlatan Buffett, bu nedenle ödeme planı oylanırken çekimser kaldığını, ancak bu konudaki “mutsuzluğunu” açıkladığını ifade etmişti. Coca-Cola’nın yönetimiyle savaş yaşamak istemeyen Buffett’ın Muhtar Kent ile arasının bu konudan dolayı çok dostane olmadığı aşikar. Gelelim Kent’in CEO’luğu bırakma ile Buffett arasındaki ilişkiye.

Buffett’ın oğlu, Kent’ten bir gün önce ayrıldı

8 Aralık’ta; yani Kent’in görevden ayrılacağına yönelik açıklamanın bir gün öncesinde ise Coca-Cola’da bir ayrılık olayı daha yaşandı. Warren Baffett’in oğlu Howard Buffett, Coca- Cola Yönetim Kurulu Üyeliği görevinden ayrıldı. ABD piyasaları bu iki ayrılığı “spekülasyon” olarak yorumladı ve bir de üzerine “Buffett, Coca-Cola’daki varlığını azaltacak mı?” sorusunu gündeme getirdi.

Buffett bu...

Kent’in CEO’luktan ayrılmasını “Kent, son 8 yılda mükemmel bir yönetim gösterdi” diye anlatan Buffett, köşke çıkacak yeni kaptanı ise “James’i tanırım ve severim. Şirketin onu yeni görevine getirmesiyle akıllı bir yatırım yaptığını düşünüyorum” sözleriyle övdü. İki gün arayla alınan iki ayrılık kararının Coca-Cola’nın geleceği için nasıl bir etki oluşturacağını zaman gösterecek.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)